Tratamente Varroa. Combaterea varroozei.
Tratamente Varroa, Combaterea varroozei. Urmărește blogul meu pentru a afla mai multe despre pionierii din industria apicolă, creșterea albinelor, cum au ajuns în acest domeniu și cum au contribuit la dezvoltarea acestei ramuri a agriculturi.
Cea mai mare problemă a apiculturii astăzi o reprezintă acarianul Varroa. Familiile de albine devin vulnerabile în fața acestuia, odată cu răspândirea acarianului albinele devin vulnerabile și în fața altor boli fapt ce duce la distrugerea populatiei de albine. În lipsa tratamentului majoritatea coloniilor nu supraviețuiesc. Pentru a limita daunele produse coloniei numărul de paraziti trebuie să fie cât mai mic.
Combaterea lui se face prin mai multe căi. Folosirea medicamentelor este cea mai simplă dar și cea mai problematică pentru că acestea conțin substanțe active și rămân ca reziduri în miere. Cu toate acestea tratamentul cu medicamente nu este suficient prin urmare apicultorul trebuie să le combine cu mijloace biotehnice (tăierea puietului de trântor).
În acest articol îți prezint mai multe metode de combatere a acarianului Varroa. Citește în continuare și află mai multe.
Tratamente Varroa. Combaterea varroozei. Chimioterapia
Substanțele chimice folosite sunt medicamente de uz veterinar. Se recomandă a fi folosite numai cele autorizate pentru albine. Familiile de albine sunt producătoare de alimente. Când intervenim asupra lor cu substanțe chimice trebuei să luăm în considerare protecția consumatorului. De obicei aceste substanțe nu au cum să ajungă la paraziții aflați sub căpăcelele celulelor cu puiet doar medicamentele cu substanțe care persista mai mult pot omorî paraziții care eclozeaza odată cu albinele. În general acestea sunt potrivite spre sfârșitul verii.
Fumigatia
Se folosește un fitil de hârtie impregnat cu substanță de tratament. Fumul se răspândește în stup. De regulă astfel de tratamente se fac cu urdinișul închis fapt ce face procedura să dureze ceva timp. În plus aceasta presupune un risc pentru utilizator datorită expunerii la fumul toxic. Este recomandată folosirea echipamentului de protecție respiratorie.
Tratamente Varroa. Combaterea varroozei. Atomizarea
În acestă metodă se folosește echpamentul utilizat pentru producerea de aerosoli. Și de acesta dată trebuie folosit echipamentul de protecție pentru că utilizatorul este expus la ceața formată.
Sublimarea
În aplicarea acestei metode substanța activă este sub forma de pulbere, tabletă comprimată. Aceasta se încălzește în dispozitive speciale astfel încât aburul rezultat se răspândește în tot stupul. Astfel de dispozitive au fost dezvoltate pentru a face tratamentul cu acid oxalic. În acest caz pericolul pentru utilizator este mare și purtarea măștii de gaze este obligatorie.
Pulverizarea
Diferite preparate se pulverizează direct pe albine sub formă de soluție apoasă. Această metodă oferă un spectru larg și se poate obține o distribuție destul de bună, fagurii se scot și se pulverizează separat. Procedura este greoaie și durează ceva timp. Prin această metodă se poate administra destul de bine acidul lactic.
Prafuirea
Substanță activă poate fi amesteacata cu zahăr pudră sau alte materiale sub formă de pulbere. Amestecul este presărată pe intervalele ocupate de albine. Albinele răspândesc amestecul în întreg stupul prin activitatea de curățare.
Picurarea
Tratamente Varroa Combaterea varroozei. Subsanta activă este amestecată cu o soluție apoasă zaharoasă. Această soluție se picură pe intervalele ocupate de albine. Substanța se trasnmite prin contact direct sau ajunge în circuitul hranei când albinele umede sunt linse de celelalte. Acest timp de tratament este utilizat atunci când albinele sunt în ghemul de iernare. Astfel soluția se răspândește de sus în jos pe toate intervalele. Tratamentul cu acid oxalic în soluție pentru picurare se face cel mai bine când temperatura exterioară este sub 5 grade celsius.
Tratamente Varroa combaterea varroozei. Hranirea
Această metodă este riscantă și substanța activă poate ajunge în miere. Anumite tratamente se pot amesteca în hrană. Problema este momentul în care se administrează hrana, dacă se dă prea devreme albinele o înmagazinează și substanță activă este scoasă din circuit ori intra mai tărziu în circuitul nutrițional.
Combaterea varroozei. Evaporarea
În această metodă se folosesc substanțe volatile care pot fi administrate direct în colonie prin materiale absorbante, încorporate în geluri ori sub formă de cristale. Substanțele sunt plasate pe leațurile superioare ale ramelor unde datorita căldurii degajate de albine substanța de tratament se evaporă cel mai bine. Albinele reacționează puternic la unele substanțe și încearcă să înlăture efectele lor prin ventilație puternică. Această metodă este eficientă la aplicarea acidului formic și a diferitelor uleiuri eterice.
Folosirea benzilor
Tratamente Varroa Combaterea varroozei. Substanță activă este încorporată într-o bandă fapt ce menține efectul otrăvitor pentru paraziti. Benzile se atârnă pe intervale și albinele preiau această substanță care aderă la corpul lor. Efectul durează câteva săptămâni și paraziții care apar la eclozionarea puietului sunt omorați.
Aplicarea acestui tip de tratament când albinele sunt în ghemul de iernare nu are eficiența foarte mare. Totuși dacă dorești să aplici acest tratament trebuie să știi că benzile trebuie să atârne în mijlocul ghemului de iernare. În acest caz inducerea de contaminări în ceară nu poate fi evitată, benzile nu trebuie să rămână în stup mai mult de 6 săptămâni.
Pe lângă utilizarea substanțelor active, a medicamentelor o altă modalitate de combatere este tratarea cu acizi organici și uleiuri eterice.
În apicultură pentru a combate varroa se folosesc trei tipuri de acizi organici: acidul formic, acidul lactic și acidul oxalic.
Acidul formic
Acest tip de acid se găsește în miere și în alte alimente pe care le consumăm. În apicultură acidul formic este folosit de mult timp în combaterea varroa. Acest tip de acid dă cel mai bun randament la coloniile ce au cuiburi bine strânse.
Momentul optim pentru aplicarea lui este după ridicarea caturilor, înainte de pregătirea pentru iarnă. Nu se folosește nici înainte sau în timpul culesului și nici primăvara. Pentru că pot rămâne reziduri prea mari în miere.
Cea mai simplă metodă de aplicare a acestuia este laveta din buret. Mai sunt și alte modalități de aplicare dar despre acestea iți pot oferi mai mult detalii în privat.
Acidul formic este foarte periculos drept urmare trebuie evitat orice centact cu pielea și ochii. Când apicultorul face tratament cu acest acid are nevoie de echipament de protecție de bază ce include mănuși și ochelari de protecție.
Aplicarea acidului prin materiale absorbante se face astfel: se pot folosi lavete de bucătărie, absorbante speciale, cantitatea de acid formic ce se ia în considerare este de 2 ml, cu o concentrație de 60%. Lavetele se amplasează pe leațurile superioare ale ramelor. Este foarte important ca acidul să fie răcit înainte de a se îmbiba în materialul absorbant pentru că asta ajuta la o răspândire mai lentă a vaporilor în aerul din stup.
Tratamente Varroa Combaterea varroozei. La introducerea în stup temperatura exterioară nu trebuie să depășească 25 de grade celsius. Este important de știut că la temperaturi mai mari sunt afectate albinele și puietul și la temperaturi prea scăzute acidul nu se evaporă și are eficiență scăzută.
Se recomandă ca administrarea tratamentului să se facă după amiază ori seara, administrarea nu se face în condiții de umiditate exterioară ridicată. Lavetele trebuie lăsate în stup cel puțin 24 de ore.
Tratamentul se face astfel: 3 aplicări în cazul coloniilor puțin infestate și 4 aplicări pentru infestările masive acestea se aplică într-un interval de 4 până la 7 zile. Eu recomand să faci și o evaluare a infestări după aplicarea tratamentului.
Acidul lactic
La fel ca acidul formic și acesta este o componentă a multor alimente fiind prezent și în miere. Tratamentul presupune pulverivarea fiecărui fagure cu 5 ml de acid. Acidul nu ajunge la acarienii de pe puiet și tratamentrul trebuie repetat. În lipsa puietului, toamna, majoritatea paraziților sunt omorați cu două aplicări. În cazul aplicări este important de știut că temperatura exterioară nu trebuie să fie sub 6 grade celsius. În plus și aici apicultorul trebuie să țină cont de reziduri, tratamentul se administrează în perioadele lipsite de cules.
Acidul oxalic
Este răspândit în natură, diverse plante conțin acid oxalic. Acest tip de acid este folosit în industrie. Este foarte periculos și se recomandă folosirea echipamentului la adiminstrare sub formă de vapori și atunci când este pulverizat. Metoda ce mai sigură de administrare este prin picurare. Soluția de acid oxalic dihidrat se găsește în comerț gata preparată. Pentru tratament trebuie adăugat zahărul în soluția încălzită la 35 de grade celsius.
Tratamentul
Soluția trebuie consumată în interval de câteva zile. Coloniile slabe primesc 30 ml, cele medii 40 ml și coloniile puternice care ocupă mai multe de un corp 50 ml. Dozele prea mari duc și folosirea repetată duc la slăbirea ori pierderea familiilor de albine. La aplicare se folosește echipament de protecție ce constă în mănuși rezistente la acid, ochelari de protecție și îmbrăcăminte de protecție. După utilizare se spală mâinile și ecipamentele folosite cu apă și detergent. La administrarea prin sublimare și pulverizare este necesară mască de gaz.
Uleiurile eterice
Acest tip de tratament este folosit de ceva timp în combaterea varroozei. Pentru om aceste substanțe sunt inofensive. Dezavantajul acestui tip de tratament constă în faptul că mirosul puternic ala acestor uleiuri se impregnează în miere. Medicamentele din comerț sunt sub formă unui gel care conține timol. Recipientul care conține acest gel se aseaza deasupra pe ramele din cuib.
Un astfel de tratament durează șase săptămâni apoi după trei săptămâni dacă este nevoie se poate aplica din nou. Important la aplicarea acestui tratament este ca apicultorul să se asigure că în stup există rezerve suficiente de hrană. În acest fel este prevenit furtișagul . Pentru aplicarea tratamentului cu timol temperatura exterioară trebuie să fie peste 15 grade celsius.
La acest tip de tratament acarienii sunt omorâți foarte încet. În coloniile cu infestații puternice aceștia vor continua să eclozeze timp îndelungat odată cu albinele. Pentru a proteja producția de miere ramele tratate rămână în cuib și nu sunt extrase. Efectul acestui tratament crește constant în timp și acest aspect poate avea un rol decisiv în succesul tratamentului.
Tratamente Varroa. Combaterea varroozei. Acestea sunt doar o parte a tratamentelor folosite pentru a combate infestarea cu varroa. Alte metode de combatere sunt: tratarea coloniilor fară puiet, cobaterea fizică, cobaterea biologică, cobaterea integrată, formarea roiurilor intermediare și artificiale, pentru a citi mai multe despre toate acestea dar și despre ale boli îți recomand să cumperi cartea Boliele albinelor de Wolfgang Ritter și cartea lansată recent, Cum să menținem albinele sănătoase scrisă tot de Wolfgang Ritter .
Despre cartea bolile albinelor am o recenzie pe website pe care te invit să o citești. Daca vrei sa afli mai multe informatii despre varroa am un articol pe acest subiect click aici
Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer nu ezita sa dai un click aici .
Sursă: pentru a scrie acest articol am consultat cartea Bolile albinelor, Wlofgang Ritter, Ed. M.A.S.T, 2000
Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:
0 comentarii