Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici
Prevenirea furtisagului este necesară în atunci când albinele nu au cules și în natura nu este disponibil un flux de nectar. În perioadele lipsite de cules inspecția familiilor de albine prea des poate avea consecinţe nefavorabile şi poate împiedică dezvoltarea normală a familiilor.
De fiecare data când apicultorul verifică o familiie de albine această atrage după sine, răcirea cuibului şi o întrerupere a activităţii normale. După ce apicultorul face un control amănunţit al familiilor şi sunt create condiţiile necesare unei bune dezvoltări, albinele nu mai trebuie sa fie deranjate. Poate doar atunci când este absolută nevoie.
Prevenirea furtisagului
Perioadele fara cules aduc necazuri apicultorilor, în special primăvara, albinele au tendinţa de a fura din proviziile altor familii. Albinele hoaţe sunt mai bătrâne, pot fi recunoscute uşor pentru că stau pe lângă stupi, ezită să intre pe urdiniş şi caută să pătrundă prin crăpături, pe sub capace, se furişează printre albinele care fac de pază la urdiniş şi intră în luptă cu ele. Sunt cazuri în care albinele care fac de pază nu se împotrivesc şi hoaţele pot intra nestingherite. Asta se întâmplă atunci când familiile atacate sunt salb populate.
Albinele hoaţe mai au o caracteristică după care pot fi recunoscute şi anume felul cum ies din stup: albinele stupului jefuit zboară normal, cele hoaţe când ies din stup, se lasă mai întâi în jos şi apoi se ridica în sus. La urdinisurile stupilor atacaţi poate fi observat un număr mare de albine moarte cu abdomenul îndoit.
Măsuri pentru prevenirea furtişagului
-familiile slabe nu sunt ţinute în prisacă, iar familiile orfane trebuie îndepărtate imediat;
-fundul şi capacul stupilor nu trebuie să lase locuri de trecere a albinelor, crăpăturile vor fi astupate;
-când sunt perioade lipsite de cules urdinisurile vor fi reduse la maximum, astfel în stupii puternici să nu poată intră decât 3-4 albine deodată şi 1-2 în familiile mai slăbuţe;
-familiile vor fi hrănite doar seara, porţiile adminstrat trebuie să fie consumate de albine până dimineaţă;
-atunci când se administrează sirop apicultorul va avea grijă să nu lase urme pe pereţii şi capacele stupilor si pe sol.
-fagurii, bucăţi de faguri, hrănitoare sau vase care au miros de miere şi ceară vor fi îndepărtate din prisacă;
-ramele de rezervă, mierea, ceara şi fagurii vor fi păstrate în locuri inaccesibile albinelor;
-atunci când nu e cules stupii vor fi cercetaţi doar către seară dacă timpul este favorabil şi în resul zilei dacă există un cules slab;
În lupta contra furisagului uneori poate fi de folos strâmtarea urdinisurilor în aşa fel încât să permită trecerea a 1-2 albine deodată, crăpăturile pot fi astupate cu lut. Factorul principal care provoacă furtişagul între albine este apicultorul drept urmare acesta trebuie să se comporte cu grijă în lucrările pe care le execută în stupină.
Dacă nu vor fi puse în aplicare anumite măsuri imediate împotriva furtişagului atunci acesta poate duce la distrugerea şi decimarea familiilor de albine. Furtişagul apare doar în sezonul inactiv când nu există cules.
Recomadare cărţi apicultură
Manual de creştere a albinelor
Creşterea albinelor în stupi orizontali
100 de plante pe placul albinelor
WordPress
Creaza-ti propiul site cu wordpress
Mod
?