Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici

    Acarianul varroa jacobsoni este un parazit care afectează întreaga populaţie a familiei de albine. Acesta face parte din familia paienjenilor, are opt picioare, se manifestă în tot cursul anului şi se dezvoltă în celulele de trântori şi lucrătoare. Principala sursă de hrană a parazitului este hemolimfa ( sângele albinei) . Acest parazit are un ciclu evolutiv scurt de 7 zile. Varroa este destul da măricel şi poate fi văzut cu ochiul liber acesta este de mărimea unei gămălii de ac de cusut.

     Parazitul are culoare brun-roşiatică şi privit de sus arată ca un crab fără cleşti. În primul an după infestare semnele varroozei nu sunt prezente. După ce varroa se înmulţeşte încep să apară semnele clinice care dau de înţeles că familiia de albine este afectată: albinele parazitate încep să devină agitate că urmare a acţiunii mecanice a parazitului.

   Când nivelul varroa atinge pragul critic populaţia se diminuează drastic, albinele părăsesc stupul şi majoritatea albinelor tinere prezintă malformaţii cum ar fi arpi nedezvoltate, malformaţii ale picioarelor şi abdomenului.

     Varroa jacobsoni este un parazit al albinei asiatice (apis cerana), în decursul a câteva decenii acesta s-a răspândit pe toate continentele. Albinele asiatice şi-au dezvoltat mecanisme de apărare împotriva acestuia în decursul a milioane de ani dar albina europeană este vulnerabilă şi singura apărare a ei este apicultorul.

Varroa jacobsoni
Apis cerana sursa foto wikipedia.org

    Ce  a facilitat răspândirea parazitului şi la albinele europene a fost transportul stupilor dintr-o regiune în alta. Varroa a infestat coloniiile de albine europene apoi acestea au fost mutate în Europa, permiţând parazitului să se răspândească în scurt timp pe tot continentul.

Ciclul de viaţă al parazitului Varroa

1.  Paraziţii infestează celulele în care matca a depus ouă imediat după ce au eclozionat larvele. Asta se întâmplă de obicei primăvara. Varroa preferă larvele de trântor dar va intra şi în celulele cu puiet de albine lucrătoare.

2.  După ce a pătruns în celulă acesta se ascunde. Odată ce celulele sunt capacite parazitul începe să depună ouă sub larve. Femela  depune un ou  in celula din acesta eclozionează un mascul şi patru, cinci ouă din care vor ieşi femele.

3.  Femela varroa începe să se hrănească cu sângele larvei. După ce au eclozionat acarieni varroa încep să paraziteze larva. Datorită faptului că aceştia se hrănesc cu sânge larva este slăbită. Varroa transmite viruşi gazdei în timp ce se hrăneşte şi asta cauzează sindromul aripilor deformate.

Varroa jacobsoni
Sursa foto: wikipedia.org

4.   Prima dată eclozionează masculul, acesta se v-a împerechea cu surorile lui după ce vor ecloziona. Larva de albină şi trântor continuă să se dezvolte şi în momentul în care începe să roadă capaceala pentru a ieşi din celulă atunci ies şi femelele de varroa. Fiecare femelă va repeta acest ciclu şi astfel varroa va acapara toată populaţia stupului.

   Pentru a pune un diagnostic se va face un examen clinic şi de laborator pe întreaga populaţie a stupului. Examenul clinc constă în observarea directă a paraziţilor pe corpul albinelor, larvelor, nimfelor de trântori şi lucrătoare. În laborator se face un examen macroscopic al probelor de albine vii ori muribunde şi se mai examinează şi fagurele cu puiet capacit (15/10 cm) prelevat din familia suspectă.

    Pentru a combate varroa se practică tratamentul organizat şi susţinut al tuturor familiilor de albine, indiferent de gradul de infestare. În România Agenţia Naţională Sanitar Veterinară a admis să se facă tratament numai cu următoarele medicamente: Varachet, Mavrirol şi Apistan.

Tratamentul cu Varachet

   Se administraza familiior de albine sub formă de fumigaţii. Administrarea fumigaţiei se face prin urdiniş. Substanţa acţionează asupra paraziţilor prin contact molecular şi inhalatie. Administrarea prin urdiniş se face obligatoriu pentru stupii din pavilioanele mobile ori staţionare.

      Inhalarea vaporilor de substanţă activă din pavilion poate provoca efecte adverse sau chiar decesul. Când se adminisreaza prin urdiniş, banda de carton va fi îndoită pe lungime pentru că aşa va arde complet şi urdinisul se închide pentru 15 minute.

Dozajul

     Se ia cu pipeta substanţă din sticluţă şi se picură în jumătatea superioară a benzii, la partea opusă celei care se aprinde. Două picături pentru un corp de stup multietajat, trei picături pentru un un corp Dadant şi patru picături penru stupul orizontal. Numărul de picături se raportează la volumul din stupt. În stupul orizontal cu două familii de albine  se va administra câte două picături fiecărei familii. Pentru a efectua acest tratament temperatura aerului trabuie să fie de peste +12°C şi albinele să nu fie strânse în ghem.

    Menţionez că tratamentele trerbuie să fie executate atunci când majoritatea albinelor se află în stup adică dimineaţă sau seara. Varachetul se administrează tot sezonul activ dar tratamentele cu cea mai înalta eficacitate sunt cele făcute toamna când nu mai există puiet capacit. În primăvară se face primul tratament şi se repetă la zece zile. După extragerea mierii de la salcâm se face al treilea tratament şi se mai recomandă un tratament în luna august după recoltarea mierii de  floarea – soarelui.

    În toamnă se mai fac trei tratamente în lunile septembrie şi octombrie. Intervalul dintre aceste tratamente este de 7-10 zile. După aceste tratamente se vor administra benzi de Mavrirol şi vor fi lăsate în stup peste iarnă. Ultimul tratament cu Varachet trebuie să fie făcut în absenţa puietului căpăcit.

       Puietul căpăcit păstrează paraziţii Varroa şi aceştia rămân în stup, majoritatea reuşind să supraviețuiască toată iarna, se reproduc şi astfel se perpetuează varrooza în prisacă. Când tratamentele de toamna sunt efectuate corect atunci prisaca este bine tratată şi nu vor fi pierderi de familii de albine. Mai multe picături de Varachet pe carton duce la intoxicarea albinelor.

    Sper să te ajute informațiile din acest articol. Aștept opiniile și întrebările tale, lasă un comentariu mai jos și îți voi răspunde.

        Dacă vrei să fii anunțat când public un nou articol introdu adresa ta de e-mail în  secțiunea urmărește blogul prin e-mail

Pentru a scrie acest articol am consultat: Manualu apicultorului, Bucuresti 2000

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

5 comentarii

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: