Am revenit cu un nou articol. Recent am avut probleme cu o familie de albine aceasta este afectată de o boală infecto-contagioasă specifică larvelor de albine. În acest articol îți voi arăta cum sa combati puietul varos. Este o micoză şi determină moartea larvelor de albine în primele două zile ale stadiului de puiet căpăcit. Poate că acest articol vă va ajuta să aveţi familii de albine sănătoase şi puternice de aceea m-am gândit să împart aceste informaţii şi cu alţi prisăcari.

  Boala este produsă de micetul Ascosphaera apis această ciupercă trăieşte şi în intestinul albinei sănătoase. Evoluţia bolii durează tot sezonul activ şi transmiterea se face prin ingestie şi transcutanat. Prima dată boală apare la larvele de trântor apoi se extinde şi la puietul de lucrătoare şi cel de botci.

Cum  recunoaştem boala

  În fagure apar larve mumificate de culoare albă, sunetul caracteristic pe care în produce un astfel de fagure când este scuturat, larvele nu adera la pereţii celulelor şi vom găsi larve mumificate în fața şi pe fundul stupului.

Cum sa combati puietul varos
sursa imagine: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_diseases_of_the_honey_bee#

    La examinarea clinică boala se recunoaşte după următoarele semne:

    -aspect de mozaic al fagurelui cu puiet acesta se datorează alternanţei de celule capacite normale cu celule care conţin mumii albe .

       -larvele infectate se deshidratează şi capătă consistentă cretei

     -mumiile sunt neaderente la pereţii celulei, sunt îndepărtate de albine şi se găsesc pe fundul stupului, pe scândura de zbor şi în faţa stupului.

    Pentru a stabili un diagnostic se recoltează porţiuni de fagure de minimum 15/10 cm cu puiet suspect. În laborator se examinează şi la microscop pentru a face un diagnostic diferenţial faţă de loca americană, puietul pietrificat şi puietul în sac. Și a mai rămas doar o singură întrebare. Cum sa combati puietul varos ?

 

     Combaterea puietului văros

    Se îndepărtează şi se distrug mumiile de pe fundul şi din faţă stupului, fagurii puternic afectaţi se îndepărtează din stup şi se topesc după care se execută igiena şi dezinfecţia de necesitate. Majoritatea medicamentelor din comerț acționează numai în funcție de modul lor de utilizare.

      Acestea sunt administrate prin hrană ori sunt pulverizate pe fagure in soluție de sirop de zahăr. Acestea stimulează activitatea de curățire a albinelor, dar nu distrug agenții patogeni.  Procesul de autovindecare poate fi sprijinit prin simpla administrare a siropului de zahăr fără medicamente. Drept urmare măsurile terapeutice de prim rang în tratarea puietului văros sunt stropirea fagurilor sau hrănirea albinelor cu sirop de zahăr.

  Factorii ce contribuie la apariția puietului văros sunt următorii: umiditatea prea mare din stup, polenul umed, familii de albine  slabe si o mărire a cuibului fără a ține cont de câtă albină este în stup la momentul respectiv.

   Înainte de a trece la tratementul medicamentos se poate încerca următoarele:

-micșorarea cuibului prin scoaterea ramelor ce nu sunt ocupate în totalitate de albine

-eliminarea fagurilor cu puiet bolnav si introducerea de rame noi

-dezinfectarea stupului

-reducerea umiditatii din stup

       Cea mai eficientă măsură de eradicare a bolii este schimbarea mătcii. Dar acest pas se  poate face doar dupa ce s-au aplicat actiunile mentionate mai sus. 

         Sper să te ajute informațiile prezentate în acest articol. Vreau să aud de la tine. Lasă un comentariu mai jos si eu îți voi răspunde.

           Dacă vrei sa primești notificarii pe e-mail de fiecare dată când public un articol alaturăte coloniei și introdu adresa in căsuța de jos.

 

Bibliografie:  Manualul apicultorului, Bucuresti 2000

 

 Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 

 

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

3 comentarii

      1. Am iesit din iarna cu puiet varos intr-o familie. Pentru a scăpa de această afecțiune am inlăturat ramele ce nu erau neapărat necesare (restrangerea familiei), am dezinfectat cutia cu flacără, am stropit ramele cu sirop amestecat cu puțin clor, am pus pelin proaspăt in cutie (pentru 4 zile), dar toate au fost inutile. Am citit ca medicamentul Micocidin și….sunt ineficiente. Dacă mă puteți ajuta…..vă sunt recunoscător. Mulțumesc!

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: