Îngrijirea familiilor de albine primavara. Primăvara este acea perioadă a anului în care îşi fac apariția vestitorii primăveri, albinele încep să iasă din stup, păsările ciripesc şi afară temperatura aerului depăşeşte 10-11°C semn aşteptat de mult de prisăcari pentru a începe lucrările de îngrijirea familiilor de albine primavara,  în stupină.

Ingrijirea familiilor de albine primavara

     Prima revizie de primăvară presupune curăţarea stupului, verificarea familiiei şi anume  rezervele de hrană, dacă este o matcă în stup şi dacă aceasta depune ouă şi familia are puiet. Faguri vor fi rearanjati, astfel faguri cu puiet vor fi plasaţi în centru şi cei cu rezerve bogate de miere vor fi plasați pe cele două latrui.

    În cuib vor fi lăsate doar atâtea rame cât ocupă familia de albine. Astfel albinele vor putea să menţină mai uşor tempereatura necesară creşterii puietului. Strâmtarea cuibului primăvara este necesară datorită faptului că în această perioadă cantitatea de albine scade treptat, albinele de iernare mor şi în locul lor vin albine tinere care vor depăşi în cantitate pe cele care mor.

     Stuparii nu se pot baza doar pe culesul din natură pentru că acesta nu oferă foarte mult albinelor în acesta perioadă. Familiile de albine trebuie asigurate cu hrană (miere, sirop, înlocuitori de polen) şi vor fi efectuate hrăniri de stimulare similare cu cele făcute toamna, acestea trebui să fie făcute pentru a stimula ouatul mătcilor.

      În această perioadă un rol deosebit în creşterea puietului îl are apa, trebuie să se asigure o sursă de apă curată în prisacă. Spun o sursă de apa curată pentru că trebuie să avem grija ca albinele să  nu procure apă din şanţuri, băltit şi lacuri deoarece apa murdară este infectată cu diverși microbi, bacterii şi microorganisme care pot îmbolnăvii albinele şi puietul.

      În urma acestei verificări se va acorda o atenţie deosebită calităţii mătcilor, în familiile de albinie vor rămâne doar mătcile care depun intens ouă încă din primăvară şi al căror puiet arată normal, compact. Puietul în cantitate mică, neuniform si căpăcit bombat indică matcă uzată, bătrână sau trântoriţă.

      E posibil că în această perioadă să nu ai mătci împerecheate, doar dacă ai crescut mătci în vară special pentru această ocazie acestea te pot salva. În acest caz familia fără matcă va fi unificată cu o altă familie mai slabă ca putere dar cu o matcă prolifica.

    În această perioadă există un moment critic şi anume schimbarea albinei, aparita albinelor tinere în cantitate tot mai mare. După ce a fost depăşit acest prag se poate trece treptat la lărgirea cuibului. Lărgirea cuibului se realizează prin introducera în stup a unui fagure bun de ouat între ultimul fagure de puiet și cel de acoperire.

      În general fagurii buni de ouat sunt mai închişi la culoare și au doar  celule de albine. Când în cuib există 3-4 faguri acoperiţi cu puiet şi albinele ocupă 5-6 intervale se poate trece la ”spargerea cuibului”, în centrul cuibului se vor introduce direct faguri pentru ouat. Acest procedeu se repetă la un interval de 6-7 zile.

       În încheiere vreau sa fac o recapitulare a lucrarilor ce se execută la începutul primaverii, la controlul sumar de primăvară. Când efectuăm controlul sumar cuibul se descoperă cât doar cât este necesar prin îndepărtarea da 2-3 rame din margine pentru a constata: prezența mierii în fagurii din cuib și prezența mătcii recunoscută dupa puietul prezent pe fagurii din mijlocul cuibului. 

       Lucrări de făcut atunci când se percede controlul sumar:

-uscarea la soare a saltelutelor, diafragmelor, recondiționarea lor

-scoaterea fagurilor neacoperiți de albine, mucegăiți sau roși de șoareci

-curățarea stupilor, îndepărtarea albinelor moarte, a rumegușului de ceară

-ajutarea coloniilor ce nu mai au rezerve de hrană suficiente să se întrțină prin: rame descăpăcite, miere lichidă în hrănitor sau sub formă de sirop.

-se administrează sirop de zahăr în concentrație de doua părți zahăr și o parte apă

-se administrează turte de șerbet de zahăr deasupra ramelor de cuib sau turte cumpărate din comerț

-familiile orfane se unesc sau în alte cazuri în acestea pot fi introduse mătci împerecheate din nucleele de rezervă. Coloniile de albine se unesc  ușor în această perioadă. 

-dacă avem colonii slabe acestea pot fi introduse câte doua într-un stup, despărțite prin difragmă

-în cazul stupilor ceva mai vechi pot să apară crăpături în lemn, acestea pot fi astupate cu ceară 

      După ce prisăcarul a efectuat aceste lucrări, se strâmtează cuibul  după puterea familiei de albine și în stup rămân doar fagurii bine acoperiți de albine. Deasupra cuibului se poate pune o folie și urdinișul se reduce la 3-4 cm astfel se asigura un regim de căldură propice dezvoltării puietului.

      Sper să te ajute informațiile expuse aici. Lasă un comentariu să dezbatem e acest subiect. 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

    

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

3 comentarii

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: