Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici

    Start up in apicultura primii pasi in apicultura. Apicultura poate fi pentru mulţi dintre noi doar un hobby sau pentru alti o afacere de succes. Aceasta poate fi uneori distractivă şi te poate ajuta să scapi de grijile cotidiene. În acest articol îți voi arăta pașii pe care trebuie sa îi urmezi pentru un startup în apicultură, cum să planifici totul și ce înseamna o fermă apicolă.

    Așadar, te-ai gândit să practici apicultura şi să ai albine în loc de vaci, porci, struţi ? :))  Minunat ! 🙂 O lume în care se practia apicultura v-a fi mai bună decât o lume în care este practicată foarte puţin şi albinele sunt pe cale de disparitie. Eu sunt de părere că  trebuie să înţelegi, pe cât de mult posibil şi elementele de cost atât de bunuri tangibile cât şi de timp.

   Este apicultura pentru mine? 

   Stupii în care trăiesc coloniile de albine necesită întreţinere şi o bună administrare, ambele necesită timp şi informare. Cunoștințele și educața reprezintă baza apiculturii la fel ca în orice domeniu. Pe acest site găsești informații cu privire la întreținerea familiilor de albine, deci ai deja o sursă de informare.

   Întreţinerea generală a coloniilor de albine necesită inspecţii periodice în timpul sezonului cald pentru a ne asigura că regina depune ouă, lucrătoarele construisc faguri și  completează rezervele de miere, pentru a ne asigura că albinele au suficient spaţiu și coloniile sunt într-o stare perfectă de sănătate. Prin urmare, apicultura poate fi practicată de bărbaţi şi de femei. Important este să îţi placă şi să nu faci alergie la înțepăturile de albine, :))  totul o să fie în regulă.     Ce înseamnă să ai o fermă apicolă? 

   Ferma apicolă nu presupune să ai câteva sute de colonii dar poate implica şi asta. Şi nu presupune neaaparat ca apicultorul să vândă si  familii de albine. Probabil vei fi interesat mai mult de a vinde miere, ceară şi alte produse apicole. Dacă ai pasiune şi eşti dispus să munceşti, apicultura poate devenii o afacere profitabilă.

   Sunt şi riscuri desigur dar ştim deja că acestea vin la pachet ca de altfel în orice domeniu. Fiind începător îţi recomad să începi cu 2 colonii şi cu timpul vei ajunge să ai mai multe dacă doreşti. Te rog să nu începi cu 20 de familii în primul an. Ai nevoie de timp pentru a învaţa şi pentru a face greşeli.  

Start up in apicultura primii pasi in apicultura

    Este apicultura un domeniu profitabil ?

     Bun, probabil că dacă citeşti acest articol ai fost înţepat de o albină şi acum ai apicultura în sânge ! :)) Ți-a venit ideea  de a avea câteva familii de albine şi de a face ceva bani !  Totul este cu putinţă dar asta nu o să se întâmple peste noapte. 

    În mare parte veniturile vor fi determinate de cât de mult eşti dispus să investeşti bani şi timp. Pe lângă acestea mai adăugăm  economia locală, vreamea, la fel ca în agricultura și aici depinzi foarte mult de climă. Aceasta influenţează direct producţia de nectar a plantelor implicit producția de miere, profitul.

    Pe lânga partea de produse te mai poti orienta și pe partea de servicii. Poți oferi cursuri, servicii de polenizare, închirieri, servicii de prindere a roilor și lista poate continua,  aici intră în joc imaginatia ta.  


       O afacere apicolă este ”agricultură„

      De ce spun asta? Pentru că atunci când tu achiziţionezi familii de albine pui bazele unei ferme apicole. Doar că acesta fermă nu include vaci, porci , struţi, fazani etc. :)) Animalele tale sunt insecte și trăiesc în stupi nu în ţarc. Aşadar nu trebuie să faci curat după ele şi nu trebuie să ai pe cineva să le supravegheze tot timpul.  


      Cum să faci profitabilă ferma apicolă 

      Majoritatea oamenilor abordează apicultura doar ca pe un hobby. Foarte bine, chiar îi încurajez, sunt convins că se vor simţi mult mai bine în timpul liber şi pot reuşi să scape de viaţa cotidiană. Şi  aşa poate vinzi şi câteva borcane cu miere. Dar dacă vrei să faci profit trebuie să iei în calcul şi ce produse/servicii vinzi.

       Ce tip de produse/servicii oferă ferma ta? Speri să dezvolţi o afacere mai mare şi să vinzi roiuri la pachet sau familii de albine?  Vrei să vinzi doar miere? Dacă îţi dezvolţi afacerea şi angajezi oameni să te ajute atunci le poți face pe ambele.        Maximizarea profiturilor prin diversificare

        Acesta presupune  să maximizezi cât de mult poţi toate  aspectele  apiculturii să diversifici gama de produse/servicii. Şi asta se poate aplica indiferet de situaţie, chiar dacă ai  4 familii de albine ori deţii 1000 de familii repartizate în mai multe locaţii.

     Dacă oferi o gamă largă de produse şi servicii aceasta ajută la creşterea volumului de vânzări şi îţi permite să pătrunzi un grup sau o piaţă mai diversă de consumatori.        Vinde miere din propria prisacă

        Mierea este foarte bună şi a început să fie utilizată din ce în ce mai mult şi în bucătărie în loc de zahăr. Este o alternativă foarte bună în locul zahărului dacă este folosită corespunzător atunci când gătim. Pentru apicultorii locali care practică apicultura la o scară mai mică acesta reprezintă o sursă de venit.

     Cu toate acestea nu poţi depinde în fiecare an de producţia de miere. După cum spuneam cantitatea de miere nu este aceeaşi în fiecare an şi depinde de foarte mulţi factori. 


Start up in apicultura primii pasi in apicultura


      Trebuie să vinzi roi la pachet ?

     Mulţi apicultori generează o sursă de venit prin vânzarea de roi la pachet şi echipamente apicole. Şi asta reprezintă o latură profitabilă a apiculturi. 

   Multe afaceri din acest domeniu generează profituri mari din vânzarea de roiuri la pachet primăvara şi din vânzarea de hrană de completare a rezervelor sau stimulare pentru familiile de albine. Cea ce presupune investiţii mai mari şi riscuri pe măsură. 

     Utilizarea famililor de albine în polenizarea culturilor poate fi o altă sursă de venit profitabilă. Chiar şi apicultori cu  ferme mici pot sa  ofere servicii de polenizare. 


Start up in apicultura primii pasi in apiculturaStart up in apicultura primii pasi in apicultura
     Pe lângă asta alți apicultori închiriază stupi pentru un sezon întreg celor care îşi doresc să aibe familii de albine pe propietatea lor dar nu sunt interesaţi să se ocupe personal de ele.      Ceara de albine 

    Un alt produs al stupului pe care îl poţi vinde este ceara de albine. Aceasta poate fi vândută altor apicultori ori firmelor care activează în diverse domenii (ex. idustria mobiliera). În afar de asta poţi alege să produci lumânări din ceară de albine şi să le vinzi, obţinând astfel încă un flux de venit. 

     Acum că am discutat  despre ce înseamnă apicultura şi cum poţi monetiza diferite produse ale stupului. Vreau să prezint câteva etape pe care trebuie să le parcurgi dacă vrei  să ai propria prisacă (stupină).       Oraganizarea stupinei

     Apicultorii începători sunt puşi în faţă faptului împlinit şi trebuie să procure stupi, familii de albine, echipamente şi materiale apicole. Cea ce la început le  pot da dureri de cap. Dar trăim în secolul vitezei şi totul se află la un click distanţă. 🙂

   Tot ce trebuie să faci este de dai un search pe Google pentru echipamente şi utilaje apicole. În privinţa achiziţiei de roi la pachet sau familii de albine te sfătuiesc să cumperi de la stupari de încredere. Toate acestea pot fi făcute după ce apicultorul s-a documentat foarte bine în legătură cu cele necesare.       Alegerea vetrei pentru stupină

     În primul rând înainte de aceste achiziţii ai nevoie de un loc unde trebuie să fie plasată stupina. Acest loc poate fi în curtea propie, oricum pentru început nu vei avea nevoie de mult spaţiu, sau cumpărarea unui teren unde poţi instala mai mulţi stupi. Aici trebuie să ţinem cont de mai multe criterii: raza de zbor a albinei este de 3 km, suprafaţa acesta trebuie să ofere şi surse de cules pe întreagă durată a sezonului. Despre alegerea vetrei pentru stupină am scris mai multe aici. Află mai multe și despre organizarea lotului apicol aici.

organizarea stupinei

     Alegerea tipului de stup

     Următorul pas este alegerea tipului de stup pentru familia de albine. Stupi pot fi de două tipuri : verticali şi orizontali. Recomand stupul orizontal celor care doresc să practice apicultura mai mult ca pe un hobby sau stuparitul staţionar. Dimensiunile acestuia îl fac greu să utilizat  dacă apicultorul doreşte să se deplaseze în pastoral.

    Stupul vertical este cel mai utilizat  şi îl recomand celor  care doresc să practice apicultura mai mult decât ca pe un hobby. Acesta este uşor de utilizat şi transportat. Şi oferă mai mult spaţiu albinelor,  se pot adauga magazine pentru a stoca doar miere. 

Start up in apicultura primii pasi in apicultura
      Condiţiile de bază când alegem un stup sunt cele care ţin realizarea lor. Stupii trebuie să fie rezistenţi, bine încheiaţi şi încăpători. Nu îţi recomand să începi cu stupi utilizaţi de altcineva sau realizati din materiale de proastă calitate.        Achiziţia roiurilor la pachet și a familiilor de albine 

     Dacă achiziţionezi familii de albine atunci trebuie să te asiguri că acestea sunt puternice, din 8 rame 5-6 rame trebuie să fie cu puiet şi coloniile să fie într-o stare perfectă de sănătate. Atunci când cumperi roi la pachet trebuie să te asiguri că acesta are suficientă albină (1,5 kg) şi o matcă tânără prolifică. Roiul se instalează într-un stup nou pe faguri necladiti. Mai multe despre roiul la pachet găseşti aici.

      Majoritatea producătorilor de roi la pachet iau comenzi începând din noiembire sau chiar din ianuarie pentru a livra clienților  roii în primăvară. Toate echipamentele necesare trebuie să fie achizițonate înainte de cumpărarea  albinelor. 


      Cum determinăm calitatea familiilor de albine

  Calitatea este determinată pe baza următoarelor criteri: 

-prolificitatea mătcii, matca trebuie să depună un număr mare de ouă şi asta se poate aprecia după numărul de rame cu puiet. Pe lângă asta modelul depunerii ouălelor, repartizarea puietului pe rame oferă informaţii cu privire la calitatea mătcii

-rezistența la iernare, chiar dacă familiile sunt bine îngrijite de apicultor acestea au o caracteristică aparte şi trec mai uşor peste iarnă. Consumul de hrană şi mortalitatea albinelor trebuie luate în calcul aici şi astfel determinăm rezistenta lor la iernare. Este de prefert alegerea unor familii cu mortalitate redusă şi un consum mai mic de miere.

-blândeţea albinelor , poate fi stabilită cu uşurinţă atunci când se execută o anumită lucrare. Dacă albinele sunt liniştite atunci când deschidem stupul si  nu e nevoie de mult fum atunci ştim că am dat peste o colonie blândă. 

rezistenta la boli, apicultorul trebuie să aleagă familii de albine cu un instinct mai mare de a păstra curăţenia în stup. Fiecare colonie de albine acţionează diferit la boli şi dăunători. 

-peoductia de miere, luăm în calcul şi acest aspect şi alegem familii de albine care la sfârşitul sezonului activ au asigurat rezervele de hrană şi au produs o cantitate mai mare de miere marfă.  

    Când mergi să  cumperi familii de albine sau roi la pachet îți recomand  să faci asta împreună cu un apicultor mai experimentat. Asta pentru a avea un plus de siguranţă și pentru a începe  cu dreptul în apicultură. 

      În funcţie de preferinţe apicultorul poate alege să aibă o stupină staţionara sau poate lua în calcul stuparitul pastoral ( transportul stupilor la diverse culturi ). După ce acumulezi experiența și îți mărești numarul coloniilor de albine poț practica stuparitul pastoral. Între timp poți lua legătura cu apicultorii din zona în care locuiești, sunt sigur că vei găsi oameni cu pasiune care te vor ajuta.        Poate fi apicultura o afacere de succes? 

    Sunt convins că citind acest articol ţi-ai pus întrebarea dacă apicultura poate fi o afacere de succes. Şi răspunsul la acestă întrebare este da. Poate fi dar numai investint timp în educaţia ta, bani în echipamente şi să ai  disponibilitatea de a munci, pentru că albinele îşi fac treaba, ele produc miere, resposabilitatea ta este să ai grijă de ele şi să ştii cum să-ţi adminstrezi prisaca astfel încât să obţii şi o producţie de miere marfă pentru profit. Totul este să ai răbdare, în orice domeniu totul începe de jos, cu păşi mici şi nu există scurtături.    

     Cel mai bun sfat pe care ţi-l pot da este porneşti încet în acest domeniu. Nu creşte numărul familiilor de albine prea repede. Învaţă întâi cum să fii un bun apicultor si tocmai după aceea poţi deveni propietarul unei afaceri apicole de succes.  


    Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:  


   Sper să te ajute informaţiile din acest articol. Lasă un comentariu şi spune-mi părerea ta. Îţi voi răspunde cât de repede pot. 

   Am creat un tabel cu toate echipamentele necesare pentru un start up. Sper să te ajute și să iți faci o idee de câți  bani ai nevoie  pentru a investi în apicultura la început. 

Echipamente pentru Start up

Pret  Ron

Combinezon cu palarie optima line

160 ron

Mănuși

37 ron

Afumător inox

50 ron

Daltă apicolă

28 ron

Perie apicolă

27 ron

2 roi la pachet

Aprox. 600 ron ( aprox. 300ron un roi)  

 2 stupi  verticali dadant pe 10 rame

 Aprox 300 ron ( aprox. 150 ron un stup)

20   Rame de tei însârmate

66 ron  (3,30 ron rama)

2 hrănitoare din lemn de 300 ml

12 ron (6 ron hranitorul)

Faguri din ceara 1/1

185 ron ( 37ron/kg  un pachet are 5 kg)

Centrifuga tangentiala, 3 rame, actionare manuală

990 ron

Tavă de descăpăcit cu suport si filtru din plastic

650 ron

Furculiță de descapacit inox

30 ron

Cuțit de descapăcit

20 ron

Topitor solar din lemn

460 ron

Total

3615 ron

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

4 comentarii

  1. in legatura cu modelul de stup as incerca sa atrag atentia asupra avantajelor modelului multietajat cu 8 rame de 300\230 (langstroth): se foloseste un singur tip de rama (pentru cuib si magazie), se foloseste un singur tip de etaj, are greutate mica, este foarte usor de manevrat. Intre dadant si langstroth pentru stupina stationara este net de preferat multietajat (Langstroth)

    1. Este mai usor atunci cand vorbim de manevrare stupilor la extractie. Pe opt rame nu oferi foarte mult spatiu pentru ouat reginei plus ca in cuib albinele trebuie sa depoziteze polen, miere. Ramele de 3/4 nu ofera prea mult , daca ar fi 10 rame atunci situatia se schimba. Pentru o stupina stationara detinuta de cineva aflat la inceput de drum ar fi mai usor.

      Multumesc !

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: