Denumirea de roi la pachet este dată de faptul că albinele şi matca ce constituie roiul sunt ambalate într-o ladă specială pentru transportul la distanţă.  Roii la pachet seamănă cu roii naturali primari. Acesta se compune din 1-1,5 kg de albine, o matcă tânără împerecheată şi hrană pentru 4-5 zile. Roiul la pachet vine cu o matcă tânără cea ce reprezintă un avantaj faţă de roiul primar .  Cele mai bune rezultate  dau roii la pachet de 1,5 kg albine, roi formaţi între 20 mai şi 20 iunie.  În condiţiile ţării noastre astfel de roi se pot forma şi livra imediat  după încetarea culesului de la salcâm.

      Lucrări pregătitoare

    Asigurarea mătcilor împerecheate la data fixată, asigurarea ambalajului şi a hranei. Hrana constă în sirop dens de zahăr, cel puţin 1 kg de zahăr la un litru de apă. Orificiul prin care s-a turnat siropul se închide complet cu ceară sau cositor în care se adaugă 5-10% ulei. Mai sunt necesare: un cântar pe care să poată fi instalată comod lădița şi o pâlnie mare de carton.

        Formarea roiilor la pachet

      Cutia cu matcă cu sau fără albine însoţitoare se fixează în partea superioară a  lădiţei. Se pune lădiţa pe cântar, se cântăreşte şi se adaugă ca tară greutatea contractată a roiului, matca familiei din care s-a format roiul se pune într-o lădiţa împreună cu fagurele pe care a fost găsită pentru a nu fi introdusă în roi.  Prin pâlnia montată deasupra pachetului se scutură bine albinele de pe fagurii familiei temporar orfanizată până se ajunge la cantitatea menţionată.

     Se scutură doar albinele de pe fagurii cu puiet. Se scutură pâlnia apoi se montează hrănitorul. Deasupra hrănitorului se montează capacul şi se prinde în cuie. Fagurele cu matca familiei din care s-a format roiul se  introduce în cuib şi se face o reorganizare a acestuia (în mijloc ramele cu puiet, în laterale aproape de ramele cu puiet se pun ramele cu păstură și în continuare  ramele cu miere).  Roiul la pachet se păstreză la umbră.

     Dacă vrem să realizăm un numar  mare de roi într-un timp scurt atunci se apelează la lucrul în echipă şi pe serii. Apicultorul orfanizează familiile, scutură fagurii şi reorganizează cuibul acestora după formarea roilor. Între timp un alt apicultor sau un ucenic montează hrănitoarele si  închide pachetele. Pentru a uşura şi mai mult lucrul se pregătesc şi se aduc pe vatra stupinei câte 10-15 pachete cu mătci şi hrannitoare.

      După ce roii au fost formaţi pachetele se deplasează, de preferinţă, noaptea până la locul de destinaţie care trebuie să fie la cel puţin 3 km de prisaca de formare, asta pentru a preveni depopularea lor.  Aceştia se introduc în stupii dinainte pregătiţi, operaţiune ce se realizează seara. În cazul roilor care se formează în ziua livrării şi ajung la destinaţie imediat atunci este necesar să asigurăm păstrarea lor într-o cameră racoroasă 24h de la data formării înainte de instalare.

       Stupii destinaţi roilor pachet

    În fiecare stup vor fi introduşi cinci faguri artificiali. Lădițele cu albine se repartizează seara lângă fiecare stup. Se scoate capacul, hrănitorul , colovia cu matca şi se scutură uşor tot continul în stup. La început albinele vor fi dezorientate şi se vor împrăştia pe pereţii stupului e ceva normal.

     Feromonii transmişi de matcă şi răcoarea serii  va face să se strângă pe fagurii artificiali. În stup se montează un hrănitor cu sirop şi se pune capacul. După instalarea roiilor se strâng pachetele, se spăla hrănitoarele şi se usucă pentru a a fi refolosite. A doua zi se verifică roii pentru prezenţa mătcii şi dacă este cazul se adaugă faguri artificiali.

      O altă metodă de introducere a roilor la pachet

    După ce s-a scos capacul şi hrănitorul se deschide capacul coliviei cu matcă şi se fixează colivia între fagurii artificiali, lădiţa cu albine se introduce în stup în spaţiul liber cu capacul deschis. Stupul se închide şi a doua zi când se face controlul se ridică şi pachetele golite. Dacă roii au fost formaţi până la 20 iunie cu 1,5 kg albine procedeul asigură intrarea în iarnă a unor familii pe 8 faguri.

  Dacă roii au doar 1 kg de albine  aceştia vor avea o putere mai scăzută.  Pentru roii la pachet  se recomandă a se lucra numai cu faguri artificiali pentru a avea familii sănătoase tot anul si anul următor.  Metoda roilor la pachet este recomandată cel mai mult pentru înfiinţarea de noi stupine,  amatori sau  în cadrul marilor unităţi apicole de producţie.

 

Sper să te ajute informațiile din acest articol. Aștept opiniile și întrebările tale, lasă un comentariu mai jos si îți voi răspunde.

Dacă vrei să fii anunțat când public un nou articol introdu adresa ta de e-mail în  secțiunea urmărește blogul prin e-mail 

 
 
 
Sursa:  pentru a scrie acest articol am consultat Manualul apicultorului , Bucuresti 2000

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: