Roii la pachet

Publicat de Mihai pe

Roi la pachet

      Denumirea de roi la pachet este dată de faptul că albinele și matca ce constituie roiul sunt ambalate într-o ladă specială pentru transportul la distanță.  Roii la pachet seamănă cu roii naturali primari. Acesta se compune din 1-1,5 kg de albine, o matcă tânără împerecheată și hrană pentru 4-5 zile. Roiul la pachet vine cu o matcă tânără cea ce reprezintă un avantaj față de roiul primar .  Cele mai bune rezultate  dau roii la pachet de 1,5 kg albine, roi formați între 20 mai și 20 iunie.  În condițiile țării noastre astfel de roi se pot forma și livra imediat  după încetarea culesului de la salcâm.

      Lucrări pregătitoare

    Asigurarea mătcilor împerecheate la data fixată, asigurarea ambalajului și a hranei. Hrana constă în sirop dens de zahăr, cel puțin 1 kg de zahăr la un litru de apă. Orificiul prin care s-a turnat siropul se închide complet cu ceară sau cositor în care se adaugă 5-10% ulei. Mai sunt necesare: un cântar pe care să poată fi instalată comod lădița și o pâlnie mare de carton.

        Formarea roiilor la pachet

      Cutia cu matcă cu sau fără albine însoțitoare se fixează în partea superioară a  lădiței. Se pune lădița pe cântar, se cântărește și se adaugă ca tară greutatea contractată a roiului, matca familiei din care s-a format roiul se pune într-o lădița împreună cu fagurele pe care a fost găsită pentru a nu fi introdusă în roi.  Prin pâlnia montată deasupra pachetului se scutură bine albinele de pe fagurii familiei temporar orfanizată până se ajunge la cantitatea menționată.

     Se scutură doar albinele de pe fagurii cu puiet. Se scutură pâlnia apoi se montează hrănitorul. Deasupra hrănitorului se montează capacul și se prinde în cuie. Fagurele cu matca familiei din care s-a format roiul se  introduce în cuib și se face o reorganizare a acestuia (în mijloc ramele cu puiet, în laterale aproape de ramele cu puiet se pun ramele cu păstură și în continuare  ramele cu miere).  Roiul la pachet se păstreză la umbră.

     Dacă vrem să realizăm un numar  mare de roi într-un timp scurt atunci se apelează la lucrul în echipă și pe serii. Apicultorul orfanizează familiile, scutură fagurii și reorganizează cuibul acestora după formarea roilor. Între timp un alt apicultor sau un ucenic montează hrănitoarele si  închide pachetele. Pentru a ușura și mai mult lucrul se pregătesc și se aduc pe vatra stupinei câte 10-15 pachete cu mătci și hrannitoare.

      După ce roii au fost formați pachetele se deplasează, de preferință, noaptea până la locul de destinație care trebuie să fie la cel puțin 3 km de prisaca de formare, asta pentru a preveni depopularea lor.  Aceștia se introduc în stupii dinainte pregătiți, operațiune ce se realizează seara. În cazul roilor care se formează în ziua livrării și ajung la destinație imediat atunci este necesar să asigurăm păstrarea lor într-o cameră racoroasă 24h de la data formării înainte de instalare.

       Stupii destinați roilor pachet

    În fiecare stup vor fi introduși cinci faguri artificiali. Lădițele cu albine se repartizează seara lângă fiecare stup. Se scoate capacul, hrănitorul , colovia cu matca și se scutură ușor tot continul în stup. La început albinele vor fi dezorientate și se vor împrăștia pe pereții stupului e ceva normal.

     Feromonii transmiși de matcă și răcoarea serii  va face să se strângă pe fagurii artificiali. În stup se montează un hrănitor cu sirop și se pune capacul. După instalarea roiilor se strâng pachetele,  hrănitoarele sunt spălate si usucate pentru a  fi refolosite. A doua zi roii sunt verificați,  pentru prezența mătcii și dacă este cazul se adaugă faguri artificiali.

      O altă metodă de introducere a roilor la pachet

    După ce s-a scos capacul și hrănitorul se deschide capacul coliviei cu matcă și colivia este așezată între fagurii artificiali, lădița cu albine se introduce în stup în spațiul liber cu capacul deschis. Stupul il închidem și a doua zi când faci controlul, ridici și pachetele golite. Dacă roii au fost formați până la 20 iunie cu 1,5 kg albine procedeul asigură intrarea în iarnă a unor familii pe 8 faguri.

  Dacă roii au doar 1 kg de albine  aceștia vor avea o putere mai scăzută.  Pentru roii la pachet  se recomandă a se lucra numai cu faguri artificiali pentru a avea familii sănătoase tot anul si anul următor.  Metoda roilor la pachet este recomandată cel mai mult pentru înființarea de noi stupine,  amatori sau  în cadrul marilor unități apicole de producție.

 

 

Sper să te ajute informațiile din acest articol. Aștept opiniile și întrebările tale, lasă un comentariu mai jos si își voi răspunde.

Dacă vrei să fii anunțat când public un nou articol introdu adresa ta de e-mail în  secțiunea urmărește blogul prin e-mail.

Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

 
 
 
Sursa:  pentru a scrie acest articol am consultat Manualul apicultorului , Bucuresti 2000

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!