Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici

   Te-ai întrebat vreodată cu ce se ocupă un apicultor, cum îngrijeşte familiile de albine și ce lucrări trebuie să facă într-o stupină? În acest articol mi-am propus să îţi prezint lucrările dintr-o prisacă în funcţie de anotimp. În cărţile de specialitate sunt prezentate lucrările ce trebuiesc făcute în fiecare lună într-o stupină. Pentru cineva care abia începe să practice apicultura poate părea prea complicat. În toate tipurile de climă albinele urmează un model sezonier şi tocmai de aceea şi apicultorul trebuie să urmeze un ritm calendaristic. Lucrările în stupină pot fi împărţite în funcţie de sezon dar trebuie să îţi reamintesc că în unele regiuni sezoanele variază şi nu corespund exact cu data din calendar. Verificarea familiilor de albine frecvent pe parcursul  anului este o idee bună dar nu este recomandat c-a apicultorul să întrerupă activitatea albinelor frecvent.

Lucrări în stupină primavara

    Pentru un începător  primăvara este timpul potrivit pentru a comanda un roi, o familie nouă cu matcă tânără. Începând cu roii apicultorul poate experimenta mai mult.

 • Primavara se verifică toate familiile de albine când vremea permite şi afară sunt peste  12°C .  Verificăm rezervele de hrană, starea de sănătate a familiilor de albine şi prezenţa mătcii. Se dau turte proteice sau turte cu miere, în funcţie de revervele de hrană se pot pune şi rame descăpăcite după diafragmă, toate aceste lucrări stimulează creșterea puietului. Apicultorul trebuie să se asigure că albinele au hrană până la înflorirea pomilor fructiferi şi a altor arbori şi plante.
 • Inspectează stupul şi verifică prezenţa puietului căpăcit sau în stadiu de ou. Totodată trebuie verificat şi felul în care matca a depus ouă. Puietul căpăcit trebuie să fie compact pe ramă chiar în mijlocul acesteaia.
 • Daca matca a murit familia orfană poate fi unificată cu o altă familie. Sau dacă apicultorul are mătcii atunci poate fi introdusă în familie o matcă tânară.
 • Ramele goale fără miere şi păstură se scot din stup. Albinele vor ocupa doar ramale cu miere şi puiet. Astfel se micşorează spaţiul şi căldura este păstrată mai bine în cuib fapt ce favorizează dezvoltarea puietului.
 • Stupul se igienizeaza
 • La sfârşitul primăverii familiile de albine trebuie să fie pregătite pentru culesul mare din vară. Se măreşte cuibul adaugandu-se rame pentru ouat (spargerea cuibului) şi dacă totul merge bine se pot bagă şi rame noi la crescut.

Lucrari in stupina in functie de anotimp

Lucrări în stupină vara

     În timpul verii nu mai este necesară o intrevenție aşa mare a apicultorului. Familiile de albine pot fi verificate la sfârşit de săptămâna sau la câteva săptămâni pentru a vedea dacă activitatea lor se desfăşoară cum trebuie.

 • Acum familiile  nu mai necesită hrănire cu turte sau sirop pentru că albinele caută nectarul şi polenul în flori.
 • Orice stupină are nevoie de apă, poţi instala un adăpător pentru albine dar trebuie să te asiguri că apa este curată. Recomand c-a instalarea adăpătorului să se facă încă din primăvară (pe la mijlocul lunii martie) pentru că albinele au nevoie de apă pentru a creşte puietul.
 • Luam măsuri împotriva furtişagului, familiile slabe trebuie să fie mutate din stupină în alt loc sau apicultorul să le micşoreze urdinișul şi să urmărească dacă sunt semne de furtişag. Apicultorul se  asigură  că matca pontează bine. Adică depune ouă aşa cum ar trebui  pentru sezonul respectiv.
 • Se adaugă şi caturile pentru miere (în funcţie de stupul utilizat)
 • Apicultorii pleacă în pastoral la culesul de salcâm, tei, floarea-soarelui. muştar, coriandru, etc.
 • Tot în această perioadă se monitorizează şi infestarea cu Varroa.
 • Se recoltează miere de la culesul de răpită, salcâm, floarea-soarelui, tei, etc.   
Lucrări în stupină toamna

     Toamna reprezintă apogeul  extracţiei de miere. Tot în această perioadă apicultorul trebuie să pregătească familiile de albine pentru iarnă.

 • Extrage mierea și apicultorul se asigura că  lasă  albinelor miere suficientă pentru iarnă.
 • Verifica puietul, pe faguri trebuie să fie puiet căpăcit compact. Dacă modelul nu este compact atunci înseamnă că ceva nu este în regulă. Familiile slabe sunt unificate cu familiile puternice.
 • Urdinisul se micşorează pentru a prevenii furtişagul, se instalează gratiile pentru şoareci şi se asigură o bună ventilaţie a stupului.
 • Tot în toamnă se face un tratement complet pentru Varroa (după ce matca încetează oatul şi în stup nu mai e puiet căpăcit) , alţi paraziţi şi boli.
 • Stupina trebuie să fie protejată de vânturile reci, totodată trebuie să fie asigurată şi o bună ventilaţie.
Lucrări în stupină iarna

      Înainte de venirea iernii dacă totul a decurs bine înseamnă că ai ajutat coloniile să se pregătească pentru iarna geroasă ce bate la uşă.

 • Apicultorul trebuie să verifice dacă a făcut toate tratamentele. Stupii trebuie să fie la adăpost feriţi de vânturile reci.
 • Odată cu sosirea iernii, apicultorul trebuie să monitorizeze stupina, să verifice urdinisul stupilor pentru a asigură o bună ventilaţie. Albinele pot tolera frigul dar dacă stupii sunt izolaţi prea mult şi nu au o bună ventilaţie sunt create condiţii de condens care poate devasta populaţia.
 • In zilele mai calde se pot da jos capacele astfel încât albinele să primească căldură şi să iasă afară pentru zborul de curățire.
 • Tot în acest sezon apicultorul poate comanda echipamente noi pentru lucrările din stupină. 

Felicitari pentru ca ai citit tot articolul. Daca ti-a plăcut, ajuta-ma sa-l promovez mai departe cu un share:  

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: