In majoritatea localitatilor inflorirea plantelor melifere nu este continua cea ce inseamna ca albinele nu vor mai avea cules pana la urmatoarea perioada de inflorire a altor plante. Prin imbunatatirea bazei melifere perioadele fara cules vor fi inlaturate. Pentru a face asta trebuie stabilit timpul de cules din localitatea unde se afla stupina,  succesiunea si  durata infloririi plantelor melifere si sporul mediu in greutate al familiei asezata pe cantarul de control.

      In regiunile de ses baza melifera este alcatuita din rapita, salcam, floarea-soarelui, mazariche, sparceta etc. In Delta Dunarii sunt salciile  si multe plante melifere de balta care dau un cules bogat toamna. Acolo unde sunt dealuri culesurile provin de la livezile cu  pomii fructiferi si padurile de tei.

      Zona montana este bogata in masive de zmeur si zburatoare.  Daca sporim suprafetele cu plante melifere atunci imbunatatim baza melifera. Aceasta imbunatatire a bazei melifere este necesara doar in cazul in care in jurul stupinei nu sunt plante melifere suficiente pentru productii mari de miere, ori atunci cand exista perioade lipsite de cules.

              Sporirea suprafetelor cu plante melifere

       In unele localitati culesul timpuriu de primavara poate fi insufucient. Pot fi plantate salcii,atat in livezi compacte cat si prin plantarea lor in curti. Exista posibilitatea ca dupa inflorirea livezilor culesul de nectar sa fie intrerupt pana in vara  pentru a evita asta pot fi plantati salcami in localitatile unde plantatiile cu acesti arbori lipsesc.

    Se mai pot semana si mustar, sparceta, sulfina, limba mielului si facelia, care infloresc in acest interval.  Inca din toamna se pot semana rapita, mazariche de toamna, facelia, mustar alb, coriandru,  care infloresc in mai si in prima jumatate a lunii iunie. Durata culesului principal de vara mai poate fi prelungita si prin cultivarea de: mustar, hrisca si facelia intre randurile pomilor din livezi.

     Pentru insamantarea de plane melifere mai pot fi folosite si miristiile. Acestea prezinta avantajul ca nu se scot din asolament suprafetele cu plante melifere si pe langa productia de miere se obtine fan, nutret si chiar boabe. Se poate semana: mustar, hrisca, facelia, mazariche etc.

     Astfel de plante pot fi folosite toamna ca ingrasamant verde: se ara si se baga sub brazda. Mustarul poate da 20-30 kg de miere la hectar si facelia pana la 130 kg. Insamantarile se fac  imediat dupa eliberarea terenului, plantele melifere au timp sa infloreasca iar albinele sa poata culege nectarul.  Pentru a scurta durata de vegetatie se poate aplica iarovizarea semintelor de hrisca si mustar.

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 

Descarca ebook-ul: Baza melifera a stupinei.  Top 5 plante melifere pentru organizarea lotului apicol

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

5 comentarii

  1. despre lophantus ?? este peren, are floare cel putin 60 zile, este mentolat (alunga chiar si caprele), este cred o planta apicola valoroasa pentru stupina stationara.

    1. Am vazut cateva videoclipuri pe youtube despre aceasta planta. Lotul apicol poate fi format din mai multe culturi. Da, pentru o stupina stationara este o planta valoroasa. Mai ales pentru culesurile de intretinere.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: