Iernarea albinelor si consumul de hrana in sezonul rece. Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi. 

      Pe timp de iarnă familia de albine nu hibernează. Albinele se strâng în ghemul de iernare şi îşi continuă activitatea, produc căldura necesară pentru menţinerea vieţii. Începând din ianuarie sau decembrie albinele încep să crească puiet în spaţiul limitat de dimensiunile ghemului.

   Pentru asta albinele au nevoie de rezerve suficiente de hrană. Rezervele de hrană pot fi sub două forme: rezerve interne (corpul gras bine dezvoltat prin alimentaţia abundentă din toamna) şi rezervele de miere şi păstură.

        Consumul de hrana în timpul iernii

     În primele luni de iarnă este mai scăzut, albinele consumând mierea necesară doar pentru a menţine temperatura în interiorul ghemului (24-25°C). Consumul de hrană începe să crească odată cu apariţia puietului. Temperatura în ghem va trebui să fie menţinută în permanență la nivelul de 35-36°C. În primele luni familiile puternice consumă aproximativ 700-800 g de miere şi pe parcurs acest consum începe să crească la 1,5-2,0 kg lunar.

     În timpul iernării albinele au nevoie de aproximativ 7-8 kg de miere, totuşi această cantitate nu este suficientă şi ar fi o greşală din partea apicultorului să lasă familiile doar cu 7-8 kg de miere. Ar fi o greşală pentru că familiile ar fi lipsite de hrană tocmai atunci când au mai mare nevoie de aceasta. Când familiile de albine ies din iarnă este necesar ca în stup să fie rezerve abundente de hrană pentru creşterea puietului şi menţinerea temperaturii.

    O altă concepţie greşită este aceea că lipsa hranei în primăvară poate fi completată cu sirop de zahăr. La ieşirea din iarnă mare parte din albina din stup este uzată şi albina tânără este în cantitate mică. Albina tânără va fi cea care prelucrează zahărul din sirop, prelucrarea zahărului din sirop va scurta durata de viaţă a albinei şi nu va face altceva decât să grăbească uzura şi să scurteze viaţă albinelor.

    Aşadar pe lângă cantitatea de miere necesară iernării la formarea rezervelor trebuie să fie asigurată şi cantitatea de miere necesară pentru primăvară. În funcţie de puterea familiei de albine în stup se va lăsa aproximativ 16-18 kg de miere.

   Foarte importantă este şi rezervă de păstură. Fiecare familie ar nevoie de 1,5-2,0 kg de păstură. În lipsa fagurilor cu păstură deficitul poate fi completat cu granule de polen sau pulbere. Acestea vor fi administrate în tot cursul primăverii.

Iernarea

    În prima parte a iernii (decembire-ianuarie) nu se administrează turte cu polen pentru că albina nu poate îmagazina hrana în faguri şi o va consumă direct. Aceasta va duce al apariţia cazurilor de diaree şi dacă vremea nu permite efectuarea zborurilor de curăţire familiile se pot îmbolnăvii.

   În preioada culesurilor principale se asigura fagurii cu miere pentru iarnă. Se scot fagurii plini şi capaciti cel puţin pe 2/3 din înălţime. Se va evita asigurarea rezervelor de la culesurile a căror miere cristalizează repede (răpită, miere de mană) pentru că iernarea pe aceste sorturi de miere provoacă uzură sporită şi duce la pierderea familiilor de albine.

   Dacă nu este posibilă asigurarea rezervelor de hrană la culesurile naturale atunci acestea pot fi completate cu sirop de zahăr. Administrarea siropului se va face în lunile de vara iulie-august pentru a se uza albinele din acea perioadă şi nu cele care urmează să ierneze.

     Este de preferat ca rezervele de hrană să conţină cel mult 50% miere din zahăr. Iernarea doar pe miere din zahăr reduce capacitatea albinelor de a creşte puietul încă din timpul iernii. Aceşti faguri vor trebui să fie păstraţi până toamna, în încăperi sau dulapuri uscate unde temperatura să fie de 16-18°C, ferite de umezeală. Faguri vor trebui să fie trataţi periodic prin gazare cu bioxid de sulf împotriva găselniţei.

           Orânduirea fagurilor cu miere

   Principiile biologice ale dezvoltării famililor de albine pe verticală presupun ca în partea de jos a fagurilor să fie spaţiu pentru puiet, iar în partea de sus spaţii pentru rezervele de hrană. Amplasarea rezervelor poate fi: bilatereala, centrală sau unilaterală. Ultimele două sunt mai puţin indicate şi sunt folosite mai mult în cazul familiior slabe sau cu rezerve insuficiente.

   Indiferent de modul de amplasare în stup nu trebuie să fie lăsaţi fagurii cu mai puţin de 1,5 kg de miere. Se vor scoate fagurii care în toamana au fost ocupaţi cu puiet şi cuprind cantităţi insuficiente de miere. De obicei faguri cu puţină miere se trec după diafragmă şi se descapacesc.

     Pentru asigurarea unei bune iernări eşe necesar ca apicultorul să îngrijească stupina astel încât în stup să se păstreze un regim termic constant şi să se asigure condiţiile pentru eliminarea vaporilor de apă care apar în stup. Se va urmări ca în zona stupinei să se păstreze linştea pentru că zgomotul poate duce la creşterea consumului de hrană şi de aici uzura prematură a albinelor.

      Din a două jumătate a lunii februarie se va începe administrarea de turte din şerbet de zahăr cu miere şi adaos de polen, chiar dacă în familii există rezerve de păstură. Pentru o bună iernare se va face un control periodic pe tot parcursul iernii şi cu această ocazie se verifica starea generală a stupinei şi se iau măsuri de îndreptarea a cazurilor anormale.

    La efectuarea controlului se va avea în vedere atât stupina cât şi împrejurările ei, depunerile de zăpadă, prezenţa animalelor,  a păsărilor. În urma acestui control se iau măsuri pentru asigurarea liniştii şi a condiţiilor de microclimat.

Controlul auditiv

      Prin controlul auditiv se poate deduce starea de sănătate a familiei de albine. Controlul auditiv se poate realiza la urdiniş cu un tub de cauciuc sau un stetoscop. Acesta ne poate indică starea familiei după zgomotul pe care îl produc albinele în starea de repaos ca răspuns la lovirea stupului cu mâna.

-bâzâitul continu şi uniform, sporit uşor la lovirea stupului apoi revenind la normal indică iernarea normală.

-bâzâitul plângător indică lipsa mătcii

-zumzetul slab ca un fâșâit indică lipsa hranei, albinele urmând să moară de foame

     Resturile căzute pe fundul stupului poate oferi indicii preţioase privid iernarea albinelor. Resturile puţine, în genral din ceară şi şi cu puţine albine moarte dovedesc o iernare normală. Cantităţile mari de albine moarte, mucegai şi umezeală indică faptul că familia de albine nu iernează bine şi un stup nu este o bună ventilaţie. Resturile de albine, frunze de paie, faguri şi părţi din acestea îngrămădite la urdiniş indică prezenţa şoarecilor.

   La controlul de ianra se va evita deschiderea stupilor fără rost pentru a nu dernaja familiile. În cazuri extreme se va putea deschide stupul  şi controla starea familiior fără a se intervenii în cuib. Stările anormale grave cer intervenţia imediată. Stări precum: lipsa hranei, lipsa mătcii, aparita diareei în grad mare şi pătrunderea şoarecilor.

Bibliografie: Manualul apicultorului, Bucuresti 2000

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: