În această perioadă se fac  tratamente la răpită, grâu, orz, livezi și otrăvirile sunt cauzate de substanţele chimice utilizate ( neonicotinoide ) la stropirea acestor culturi şi de consumarea de către albine a mieri şi pasturii alterate.

Intoxicaţia chimică

    Dacă se efectuează tratamente chimice care conțin arsenic, DDT, neonicotinoide şi acestea cuprind raza de zbor a albinelor ( aprox. 3 km) atunci poate avea loc otrăvirea albinelor culegătoare prin nectarul de pe florile plantelor tratate cea ce va duce la o mortalitate mare a albinelor la locul de recoltare şi în drum spre stupină, această apare în primele 3-5 zile după aplicarea insecticidelor sau chiar mai devreme. Şi de aici porneşte un proces care va duce la îmbolnăvirea albinelor-doici cu polenul adunat de pe florile stropite.   

     Albinele intoxicate ies din stup şi mor la urdiniş, în unele cazuri poate fi afectat şi puietul descapacit. În astfel de cazuri pot fi luate probe de albine moarte şi trimise la un laborator însoţite de o adresă în care vor fi notate data când s-a făcut tratamentul plantelor, insecticidul utilizat şi distanţă faţă de stupină.

    Pentru a preveni intoxicarea cu substanţe chimice pot fi luate unele măsuri : transportarea stupilor la o distanţă de cel puţin 5 km de locul unde se efectuează tratamente cu substante chimice daunatoare pentru albine, dacă nu există posibilitatea de a fi mutaţi, stupii pot fi inchsi dar nu înainte de a mări capacitatea prin aşezarea unui magazin acoperit cu o pânză pentru a asigura ventilaţia, la urdiniş se pune o plasă pentru a împiedica ieşirea albinelor şi dacă există posibilitatea stpii pot fi transportaţi într-o incăpere închisă. Fiecare stup va avea un hrănitor unde se va pune apă.

Intoxicatii cauzate de  plantele otrăvitoare.

    Acestea apar în perioadele lipsite de cules şi pe timp răcoros. Astfel de îmbolnăviri pot fi prevenite prin semănarea de plante melifere (facelia, limbă mielului, muştar) care înfloresc în perioadele lipsite de cules. Acest tip de intoxicaţii pot fi tratate prin hrănirea cu sirop de zahăr sau de miere.

Boala de mai (intoxicaţia cu polen)

      Apare în timpul primăverii în familiile de albine cu rezerve de păstură alterată sau otrăvitoare, dar poate să apăra şi în alte perioade. Intoxicaţia cu polen se manifestă prin umplerea cu polen nedigerat a intestinului gros al albinelor tinere. Acesea ies din stup şi se târăsc pe jos , neputând zbura. Boala poate fi tratată prin administrarea de sirop diluat ori miere (0,5 kg  de familie).

Intoxicaţia cu miere de mană.

     În timpul verii această intoxicaţie poate provocă moartea timpurie a albinelor, iarnă provoacă diaree și poate duce la moartea familiilor de albine. Nu se cunosc exact substanţele dăunătoare din mierea de mană şi nici modul de neutralizare a acţiunii acestora, singurul procedeu de luptă este înlocuirea ei cu miere de bună calitate.

     Mierea de mană poate fi recunoscută uşor prin testarea cu alcool sau prin reacţia cu var. Prevenirea îmbolnăvirii se face prin organizarea unui cules neîntrerupt și anume prin însămânţarea la date diferite a plantelor melifere pe terenuri apropiate de prisacă şi practicarea stupăritului pastoral.

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

2 comentarii

  1. sunt.vasile.bossu.stuparu.sunt.la.floare.şi.mia.murit.multă.albină.ce.trebuie.să.fac.

    1. La floarea-soarelui albinele se pot rătăcii fapt ce duce la depopularea familiilor. Ori e posibil ca floarea sa fie tratanta cu neonice. Pentru a evita ratacirea stupii trebuie sa fie amplasati in preajma unor repere naturale. Daca ati pierdut foarte multa albina propabil ca ar trebui sa mutati stupii.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: