Ce trebuie sa știi despre mătci
Ce trebuie sa știi despre mătci. Urmărește blogul meu, află mai multe despre pionierii din industria apicolă, creșterea albinelor, cum au ajuns în acest domeniu și cum au contribuit la dezvoltarea acestei ramuri a agriculturi.
Într-o familie de albine există trei caste: albine lucrătoare, trântori și matca sau regina. Fiind singura albină din casta ei, matca este unică în radul populației de albine și un membru vital pentru menținerea populației. O matcă poate depune aproximativ 2000 de ouă pe zi. Pe lângă asta regina are multe alte calități care te pot surpinde. Citește în continuare articolul pentru a afla mai multe.
Ce trebuie sa știi despre mătci. Mătcile nu sunt conducători
Ne-am obișnuit să presupunem că matca gestionază stupul exact așa cum ar face un monarh, ordonând albinelor lucrătoare ce să facă. Sigur că are o anumită influentă asupra comportamentului albinelor lucrătoare dar sistemul este mult mai asemănător cu unul democratic.
O mare parte din activitățile și funcțiile zilnice sunt controlate de feromoni și alte semnale chimice. Acestea sunt declanșate instinctiv. Deciziile conștiente se iau atunci când spre exemplu albinele roiesc și își caută un loc pentru a se instala, atunci albinele lucrătoare decid comunicând prin intermediul dansurilor lor specifice.
Ce trebuie sa știi despre mătci. Mătcile se împerechează doar o singură dată în viață
Majoritate insectelor au o viață scurtă dar o să fii surprins când vei afla că o matcă poate avea o speranță de viață cuprinsa intre doi și șapte ani. Speranța de viață a mătcii este influențată din momentul în care se împerechează. Se pare că numărul de trântori cu care se împerechează influențează foarte mult speranța de viață. Dacă matca se imeprecheaza cu mulți trântorii va trăi mai mult.
O matcă se împerechează o singură dată în viață și stochează sperma pe care o colectează într-un organ special numit spremateca din care trage spermatozoizi pentru fertiliza ouă pentru tot restul vieți. Reginele se împerechează în aer după cum am mai spus cu câți mai mulți trântori. Matca poate ieși la împerecheat de mai multe ori într-o zi. O colonie cu o matcă bine împerecheată va prospera, dar de-a lungul anilor această poate să rămână fără material genetic și îmbătrânește.
Odată ce a terminat, nu se mai poate împerechea din nou. Este pur și simplu înlocuită, fie de apicultor, fie de albinele. Majoritatea mătcilor sunt prolifice și au ca medie de viață 3 ani.
Toate ouăle fertilizate sunt egale
Albinele lucrătoare înlocuiesc reginele vechi sau disfuncționale. Când o matcă depune un ou, poate depune fie un ovul fertilizat, fie unul nefertilizat. Ouăle nefecundate sunt destinate să devină trântori, dar un ou fertilizat are potențialul de a deveni fie o albină lucrătoare, fie o matcă.
Soarta oului este decisă de dieta sa. Atât larvele de albine lucrătoare, cât și larvele de albină regină sunt hrănite cu lăptișor de matcă în primele zile. În ziua 4, larvele de lucrătoare sunt trecute la o dietă cu miere și polen, în timp ce larvele de regină continuă să fie hrănite cu lăptișor de matcă pe tot parcursul dezvoltării lor.
Un joc mortal
Când albinele lucrătoare fac o nouă matcă, deseori fac mai mult decât una. Acest lucru le oferă cele mai mari șanse de a crește o matcă puternică. Cu toate acestea, nu poate exista decât o singură matcă într-un stup, așa că atunci când eclozează noile mătci trebuie să-și omoare concurenții. O matcă proaspăt eclozionată își înțepă rivalii, care îi va ucide în timp ce sunt încă în celule. Dacă două mătci eclozează simultan, trebuie să lupte până la moarte.
Acul aducător de viață și moarte
Acul unei albine lucrătoare și al unei mătci este de fapt un ovipozitor modificat (un organ folosit pentru a depune și a poziționa ouăle). Aceasta înseamnă că doar albinele lucrătoare sunt capabile să înțepe și să folosească același aparat pentru a depune ouă, în timp ce masculii nu pot înțepa. Deși albinele și mătcile înțepă și depun ouă, fiecare funcționează puțin diferit.
Acul unei albine lucrătoare este dotat cu zimți, cârlige și atunci când înțeapă, acul rămâne în pielea victimei. Când albina zboară, acul rămâne în piele atașat acului daca observi cu atenție vei vedea și săculețul de venin acesta este înconjurat de mușchi care pompează veninul. Albina lucrătoare moare după câteva minute din cauza rănilor sale, dar ea a cauzat daune maxime țintei sale. În schimb, acul unei mătci este neted și poate fi folosit de mai multe ori, dar o matca îl folosește exclusiv pentru a lupta cu alte mătci.
Hrănită regește
O matcă este asistată în mod constant de o suita, grda de albine lucrătoare. Acestea o hrănesc și o îngrijesc. De asemenea, îi duc deșeurile și digeră mâncarea pentru ea. Fără grija constantă a însoțitorilor ei, matca ar muri.
Ea se bazează chiar pe ele pentru a-și digera mâncarea. Mătcile nu au aceleași glande pe care albinele lucrătoare le folosesc pentru a-și digera mâncarea, așa că mâncarea ei este predigerata și apoi hrănită cu ea. Matca este pusa la dietă.
O matcă este în întregime la mila însoțitoarelor sale pentru hrană. În anumite perioade ale anului, albinele lucrătoare își vor pune regina la dietă! În primăvară, coloniile mari se împart în două ca mijloc de perpeture a speciei. Acest proces se numește roire.
Aproximativ jumătate din colonie, precum și regina, părăsesc stupul și își înceap o nouă colonie. Albinele rămase trag botci din ouăle depuse de regina bătrână pentru a crea o nouă regină. Roirea este o ”afacere riscantă” și necesită săptămâni întregi de planificare.
Una dintre provocări este că matca, care aproape niciodată nu părăsește stupul, trebuie să zboare la o distanță mare pentru a ajunge la noua ”casă” (de obicei, la peste 1 km de locul original unde a fost amplasat stupul).
Mătcile sunt zburători ”nepricepuți” din cauza dimensiunii și greutățîi lor, astfel încât, pentru a remedia acest lucru, albinele vor restricționa consumul de hrană al mătci înainte de roire. Matca trebuie să-și piardă 1/3 din greutatea corporală normală pentru a zbura!
Sper că ți-a făcut placere să citești acest articol și ți-a oferit o altă perspectivă, poate informații pe care nu le nu știai despre mătci. Lasă un comentariu, spune-ți părerea. Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăți pentru asta click aici .
Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:
3 comentarii
Vasile Marisescu · 4 aprilie 2022 la 18:50
Eu am un singur stup
Cred ca acum cu sfaturile bune ce le primes voi reusi cu stupul meu.
Mihai · 10 aprilie 2022 la 20:35
Succes! Imi pare bine ca ti-au fost de ajutor .
Nicolae · 17 iunie 2023 la 9:19
Un articol ,practic fără filozofie , concis și la obiect.
Mi-a plăcut .