Asa supravietuiesc albinele iarna. Iernarea familiilor de albine preocupă pe  majoriatate  apicultorilor. Ţara noastră are o climă temperat continentlă de tranziţie, avem patru anotimpuri, verile sunt călduroase cu temeperaturi de peste 30°C şi iernile friguroase cu temepraturi ce pot depăşi  -25°C   in unele zone. Acum în funcţie de zona în care vă aflaţi iernarea familiilor se poate face afară sau în adăpost. Majoriatatea apicultorilor iernează albinele afară poate cei din zonele montane iernează în adăpost familiile de albine. În acest articol vă voi prezenta cum supraviețuiesc albinele iarna.

     Pentru a supravieţui iarna albinele se strâng în ghem pe câţiva faguri în mijlocul stupului. Formarea ghemului este determinată de temperatură. Albinele se strâng în ghem când temeperatura din jurul cuibului scade sub 18°C  şi fomarea completă are loc atunci când temperatură exterioară a ghemului ajunge la 13°C .

    Când temeratura de afară scade sub 8°C albinele se strâng în ghem. Mărimea ghemului este influenţată de temperatură, dacă temeperatura este scăzută albinele se restrâng şi ghemul este mai strâns, mai mic, când temeperatuera este mai mare albinele stau răsfirat şi ghemul se măreşte.

  Temperatura în interiorul ghemului este influenţată de prezenţa puietului. Dacă avem puiet temperatura în ghem se menţine la 34-35°C . În rest când matca nu mai depune ouă şi nu avem puiet temeperatura în ghem oscilează cu câteva grade peste temperatura critică a ghemului, 14°C .

     Albniele de pe margine alcătuiesc ”coaja” ghemului  şi au rolul de a proteja ghemul de pierdera căldurii. În interior albinele sunt mai active acestea se hrănesc strict cât să menţină căldura prin mişcări din aripi , picioare şi abdomen. După aceea ele se liniştesc.  Odată ce temperatura scade şi se aproprie de cea minimă  albinele îşi reîncep activitatea.

   Variaţiile bruşte de temperatură şi gerurile puternice de lungă durată pot duce la ridicarea temperaturii în interiorul ghemului până la 34°C . Perioada de activitate a albinelor în ghem durează de la 1 oră până la 3-8 ore.  Albinele produc căldură şi se încălzesc doar în interiorul ghemului. În afara ghemului temperatura aerului din stup este cu 1-2°C mai ridicată decât cea din exterior.

   Formarea ghemului şi forma lui

     Albinele formează ghemul de iernare pe fagurii de unde au ieşit ultimele generaţii de puiet. Albinele din ghem au tendinţa de a se aşeza în partea superioară a ramelor ocupând fagurii cu miere capacita. Cunoscând acest lucru apicultorul poate dirija locul de formare a ghemului. În funcite de felul stupilor şi putera familiilor forma ghemului poate fi de elipsă cu diametru mare paralel cu fundul stupului. Aceeaşi formă o au şi ghemurile de iernare din stupii primitivi.

 Cum trăiesc albinele în timpul iernii

   Iarna albinele consumă miere puţină, doar cât este necesar. Mierea este asimilată complet de organism. Este de preferat ca iernarea să se facă cu provizii de bună calitate. Mierea de mană nu este o miere bună pentru iernare pentru că duce la apariţia diareei la albine şi îmbolnăvirea familiei, în cele din urmă distrugerea acesteia.

    În toată perioada de iernare ele nu elimină excrementele în interiorul stupului. Acest lucru este posibil datorită mării capacităţi intestinului gros şi a consumului redus de miere. Mierea de mană nu este asimilată complet şi resturile nedigertate ajung să depăşească capacitatea intestinului.

    O bună iernare şi formare a cuibului se face pe rame ce au miere pe jumătate din suprafaţa fără a fi nevoie ca albinele să se deplaseze de pe un fagure pe altul pentru a căuta hrană. Învelişul ghemului este format din albinele vârstnice, cele din mijlocul lui sunt mai tinere. Albinele crescute târziu în toamnă păstrează toate însuşirile produc lăptişor de matcă, ceară , îngrijesc puietului etc.

   Matca începe ouatul la sfârşitul primăverii. Depune ouă în celulele fagurilor din mijlocul ghemului unde temperatura este mai mare.  Albinele tinere se ocupă de îngijirea puietului. Tot aceste albine se ocupă şi de hrănirea celor vârstnice până la sfârşitul iernii. Activiatea albinelor este redusă pe timp de iarnă.

     Acestea stau strânse în ghem, aproape nemişcate şi se hrănesc doar atât cât este necesar pentru menţinerea vieţii.  Acestea îşi reduc funcţiile fiziologice la strictul necesar şi uzura organismului se reduce la minimum. Dacă sunt deranjate activitatea lor crește  odată cu aceasta şi consumul exagerat de hrană, creşte şi temperatura în ghem. În concluzie o uzură mai mare a organismului.

     În timpul iernii neliniştea albinelor poate fi provocată de zgomotul din afară provocat prin lovituri sau de dăunători( şoareci, ciocănitori) , temperatura scazută sau prea ridicată, umiditatea din stup, proviziile de calitate inferioară, lipsa mătcii, prea multe albine vârstnice, boli şi aşa mai departe.

     Când temeperatura ghemului se ridică cu câteva grade este necesar un interval de 20-24 de ore pentru albine să se liniştească. Umiditatea exagerată în stup poate provoca alterarea rezervelor de miere şi păstură drept urmare sănătatea familiei de albine este  în pericol.

   Sper să vă ajute aceste informații în practicarea apiculturii. După cum ați văzut albinele au nevoie de liniște iarna, nu doar de hrană. Locul în care alegeți să instalați prisaca trebuie sa ofere liniste.

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Sursa:  Cartea stuparului Ed Agro-silvica de stat , Bucuresti 1956

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

6 comentarii

  1. Bună seara, am găsit o albină zgribulită azi, pe care am adus-o in casă, am pus-o într-un borcănaș acoperit cu o sită. I-am pus puțină miere și câteva picături de apă. Îl voi pândi pe vecinul care are stupi, poate e a lui. Acum și-a revenit, bâzâie și eu vioaie. Am procedat bine oare? Cât timp pot să o țin așa, i-ar trebui spațiu? Ce să îi mai dau? Mulțumesc anticipat!

    1. Buna seara,

      Albinele sunt insecte sociale. Nu pot supravietui singure, mai ales acum iarna. Eu inteleg ca ai bunavointa si ai vrut s-o salvezi si imi pare rau ca te dezamagesc dar nu prea ai ce sa ii faci. O poti tine in viata pana la primavara, daca supravietuieste. Prepara putin sirop de zahar (incalzesti putina apa si adaugi zaharul, apoi amesteci cu o lingurita pana se dizolva) si ai grija sa o hranesti. Recipientul in care o tii trebuie sa stea la intuneric intr-un loc cu temperatura ambientala de 10-12 grade. Improvizeaza un recipient in care sa pui siropul de zahar si sa te asiguri ca are pentru mai mult timp. Nu o deranja de multe ori verifica recipientul dimineata si seara. Poti incerca asa dar nu garantez ca va supravietui.

      Succes !

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: