Personalitati marcante. Lorenzo Lorraine Langstroth
Personalitati marcante Lorenzo Lorraine Langstroth. Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici
Personalitati marcante. Lorenzo Lorraine Langstroth
Personalitati marcante, Lorenzo Lorraine Langstroth. Seria personalități marcante continuă. Mulți oameni au investit în apicultură și au contribuit astfel încât technologia de creștere a albinelor să progreseze. Contribuția acestor oameni a dus la o dezvoltare rapidă astfel că în ziua de astăzi oricine poate practica apicultura, ca hobby sau pentru cei care își doresc ceva mai mult la nivel profesional ca pe o afacere în toată regula.
Continuați să urmatiti blogul meu pentru a afla cât mai mutle despre pionierii industriei apicole. Oricine se poate abona și astfel poate primi e-mail de fiecare data când public un articol nou.
Până la apariția stupilor cu rame mobile oamenii țineau albinele în stupi primitivi, denumiți skep. Un astfel de stup nu oferă prea mult control apicultorului asupra albinelor este mai apropriat de mediul natural al albinelor. Extracția mierii se face prin presarea fagurilor.
Acești stupi sunt ceva mai ușor de transportat în pastoral, ăsta ar fi un avantaj. După părerea personală pot spune că sunt ideali pentru mierea în faguri, desi în zilele noastre sunt metode ceva mai eficiente pentru a produce un astfel de sort. Invenția și conceptul creat de Lorenzo Lorraine Langstroth au reprezentat o reușită în acest domeniu.
Personalitati marcante.Lorenzo Lorraine Langstroth
Tot ce avem astăzi în apicultură se datorează invenției lui Lorenzo Lorraine Langstroth, apiarist, cleric și profesor. Este considerat părintele apiculturii americane. Născut în orașul Philadelphia în anul 1810, Langstroth a fost încă de mic copil interesat de insecte.
În anul 1827 intra la Colegiul Yale și își încheie studiile în anul 1831. După încheierea studiilor acesta s-a întreținut singur, predând ca învățător de matematică la Colegiul Yale pentru a putea să-și urmeze în continuare studiile teologice.
A fost hirotonit ca preot al biserici congregaționale din Andover, Massachusetts în anul 1836 și în luna august a acelui an s-a căsătorit cu domnișoara A.M. Tucker.
Langstroth. Primul contact cu albinele
În anul 1837, aflandu-se în vizită la un prieten, a văzut pe masă un vas în care erau faguri cu miere. Fapt ce l-a făcut pe Langstorh să viziteze locul în care prietenul lui ținea albinele. Întâlnirea albinelor și imaginea fagurilor cu miere i-a reînviat tot entuziasmul și a cumpărat două familii de albine înainte să plece acasă. Singurele cunoștinte pe care le avea pe atunci despre apicultura proveneau de la scriitorul, poetul Virgil.
Primele experimente cu stupii
Personalitati marcante Lorenzo Lorraine Langstroth. În anul 1839 renunță la pastorat și se munta în Greenfield. Cu timpul acesta a înmulțit familiile de albine și a reușit să-și îmbogățească cunoștințele despre apicultură citind lucrări precum cele ale lui Dr. Bevan asupra albinei melifere. În anul 1848 se mută în Philadelphia și cu ajutorul soției sale începe să experimenteze cu stupi de diferite mărimi și forme, nu face îmbunătățiri speciale acestora până în anul 1851 când decide că stupul cu rame mobile este cel mai bun sistem pentru creșterea albinelor. Acest aspect este trecut în jurnalul său la data de 30 octombrie 1851 cu următoarele observații ”Folosirea acestor rame va da, sunt convins, un nou impuls, managementul albinelor va fi mai ușor și profitabil.”
Stupul Langstroth
Publicul nu a reușit să înțeleagă că partea fundamentală a brevetului său era spațiul albinelor în stup. În primi ani așa arata stupul creat de Langstroth. Conceptul aflat la baza acestuia, ramele mobile și spațiul pentru albine se aplică și în ziua de astăzi la stupii moderni.
În ziua de astăzi stupul Langstroth poate fi format din trei secțiuni distincte:
Secțiunea inferioară: Baza pe care se sprijină magaziile include o ”placă” jos, cu o intrare prin care albinele pot ieși la zbor. Întregul stup este de multe ori plasat pe un suport creat special pentru așa ceva.
Magaziile: aici se întâmplă acțiunea din interiorul stupului. Puietul, mierea, polenul, propolisul și, bineînțeles, albinele sunt găzduite în interiorul uneia sau mai multor magazii. Acest lucru conferă stupului Langstroth modern, caracteristicile sale de expansiune, permițând apicultorului să adauge noi magazii pentru a sprijini creșterea coloniei.
Secțiunea superioară: Partea superioară a stupului cuprinde un înveliș interior, așezat în partea de sus a magaziei superioare, plus un capac superior pentru a acoperi întreaga structură.
Componente individuale ale stupului Langstroth
”Placa” de jos , fundul detașabil este structura care suportă întreaga greutate a stupului și încorporează intrarea prin care vin și pleacă albinele. Există câteva tipuri diferite de plăci disponibile, dar acestea sunt fie o placă de jos solidă, fie o placă ecranată. Acesta din urmă are caracteristici utile atunci când evaluăm stupii, permite apicultorului să verifice dacă acarienii sunt o problemă și să analizeze acest lucru în detaliu.
Magaziile. Utilizarea unui număr variabil de magazii pentru stupul Langstroth oferă acestui o capacitate extraordinară de extindere. Este simplu și ușor să adăugi o altă magazie, adăugând astfel un volum considerabil pentru spațiile de locuit ale albinelor. De obicei stupul are o magazie sau două pentru cuib și celealte sunt folosite pentru a stoca mierea. Datorită dimensiunii magaziilor și a ușurinței cu care se pot adăuga altele, Langstroth oferă cel mai mare randament pentru producția de miere din cele trei tipuri principale de stupi.
Adâncime. Magaziile Langstroth folosite într-un singur stup utilizează aceeași lungime și lățime. Magazia pentru puiet este de adâncime medie pentru rame de 3/4 și magaziile pentru miere sunt mai mici în lățime potrivite pentru rame de 1/2 sau pot fi folosite pentru miere și magazii medii pentru rame de 3/4.
Apicultorii au de asemenea posibilitatea să aleagă între 8 sau 10 magazii cu rame. Acestea vor fi utilizate constant pe un singur stup. Capacul interior este plasat pe partea de sus a cutiei superioare. Acesta prezintă un mic gol, care oferă o ieșire pentru albine, pe lângă intrarea principală de pe placa de jos. Astfel avem posibiliatate de a hrăni albinele fară să le deranjam.
Capacul superior are ca scop evident, să acopere stupul și să-l protejeze de elemente. Este denumit și „capac superior telescopic”, deoarece se suprapune capacului interior și se agață în jurul marginilor. Acest lucru ajută la prevenirea scurgerii apei în golurile din partea de sus a stupului.
Langstroth. Prima carte publicata.
Acestă invenție i-a permis lui Langstroth să aibă control asupra fagurilor din stup și totodată i-a permis să facă anumite observații și descoperiri pe care le-a trecut în cartea sa intitulată Comportamentul și istoria naturală a albinei melifere. Prima ediție a acestei cărți a fost publicată în anul 1852. În luna ianuarie a aceluiaș an Langstorth a solicitat un brevet pentru invenția sa. Brevetul a fost aprobat dar el a fost lipsit de toate profiturile aduse de această descoperire pentru că brevetul era ușor de încălcat, a fost dat în judecata și asta i-a adus probleme timp de mai mulți ani.
Invenția lui este adoptată de apicultori precum Quinby, Grimm și alții. În anul 1858 începe să importe în America albina italiană și cu ajutorul fiului sau vinde într-un singur sezon mătci italiente în valoare de 2000 $. Acestă sumă poate părea mica în ziua de astăzi fața de nivelul actual de dezvoltare al apiculturii dar la acea vreme era o suma enormă mai cu seama că nu erau foat mulți oameni interesați de apicultură.
Moartea fiului său, singurul pe care îl avea, durerile de cap și probeleme de deplasare cauzate în urma unui accident feroviar l-au făcut pe Langstroth să abandoneze activitățile din prisacă în anul 1874. Cu toate acestea ideile sale au adus în continuare contribuții în apicultură, idei precum hrănirea albinelor cu lapte bătut pentru a induce creșterea puietului ( în ziua de astăzi laptele parf este folosit pentru prepararea turtelor proteice).
În urma unor experiment comparative a decis că stupul pe 13 rame fața de cel pe 10 rame oferă o cantitate mai mare de miere, fapt ce arata că și după ce a renunțat la activitățile din stupină mintea lui a rămas în continuare ocupată cu apicultura. În anul 1859 trece în neființă, aveam aproapre 85 de ani și a decedat în timp ce ținea o predică la biserică.
În ziua de astăzi numele lui este recunoscut în toată lumea, apicultorii americani sunt conștienți de contribuțiile aduse și pentru ei este un maestru ale cărui învățături vor dăinuii secole de-a rândul.
Final
Desi la început nu a avut multe cunoștinte în apicultură pe parcurs Langstorth a dobândit mai multe, în mare parte datorită practicii și observațiilor pe care a putut să le facă cu ajutorul invenției sale dar și a faptului că acesta avea o bliblioteca plina cu scrieri despre albine. A învățat franceză fară să aibă nevoie de un profesor doar pentru a putea să citească lucrări valoroase despre albine, lucrări care la acele vremuri erau scrise doar în limba franceză.
O chemare, o vocație este mult mai importanta decat o cariera. Sper că acest articol a fost interesant pentru tine. Avem nevoie de oameni de succes, să aspirăm a ajunge la fel ca aceștia.
Lasa un comentariu, spune-ți parerea. Dacă găsești folositoare informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti, click aici
Sursa/referinte: pentru a scrie acest articol am consultat cartea Langstroth on the hive and honey bee, Published by Dadant and sons, Hamilton, Hancock county, USA, 1913
Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:
0 comentarii