În România avem multe plante melifere dar în acest articol vreau sa vorbesc despre facelia. Plantă valoroasă, ce oferă cantități mari de miere, o plantă meliferă ce oferă necatar şi polen albinelor. Pe teritoriul României a fost introdusă în cultură la începutul secolului 20 după Primul Război Mondial. Originară din America de Nord şi Chile  facelia este o plantă erbacee, anuală şi  a fost adusă în sec al 19-lea în Europa. În România este cultivată pentru potenţialul melifer dar şi ca plantă furajera.

     Rădăcina pătrunde adânc în sol şi tulpina ei se înaltă la 40-80 cm de sol. Are flori albastre violacee dispuse în evantai, de culoare verde cu nuanţe roşiatice. O inflorescenţă are 35-60 de flori.  Rasarirea faceliei are loc la 6-7 zile de la semănat şi după aproximativ 40 de zile  înfloreşte. Prin semănatul eşalonat se obţine o perioadă de înflorire din mai până în octombrie.

   Durata de înflorire a unei culturi de facelia este de 30-50 zile. În zonele de câmpie cu temperaturi ridicate duratele de înflorire sunt mai scurte, de 25-30 de zile. În zonele cu precipitaţii abundente înflorirea durează mai mult.

        Facelia poate fi cultivată şi în regiunile secetoase pentru că este o plantă rezistentă la secetă. Este o plantă rezistentă şi trece cu bine peste brumele târzii de primavară. Se dezvoltă bine pe solurile argiloase. Prin semănatul eşalonat se asigură o perioadă de înflorire din luna aprilie până în luna octombrie. 

       Este utilizată în mare parte pentru proprietăţile melifere dar este folosită şi ca plantă furajeră. Calităţile nutritive o recomandă pentru furaje dar din cauza perilor de pe părţile aeriene aceasta nu poate fi consumată cu plăcere de animale. Pentru a înlătura acest impediment facelia este cultivată în amestec cu alte plante furajere cum ar fi măzărichea, mazărea, soia etc.  Un amestec furajer  foarte bun poate fi compus din măzăriche, ovăz şi facelie.

   Facelia are acţiune benefică asupra solului prin dezvoltarea rapidă aceasta înnăbușește burienile şi astfel terenul este pregătit pentru cultura următoare.  Rădăcinile pătrund adânc în sol şi absorb apa resturile de îngrăşăminte, după descompunere restituie aceste elemente solului şi asigură o rezervă naturală de îngrăşăminte pe o perioadă de cel puţin două luni.

        Caracteristici melifere

     Florile de facelia oferă albinelor cantităţi însemnate de nectar şi polen şi este una dintre cele mai valoroase plante melifere. Potenţialul acesteia oscilează şi în funcţie de factorii climaterici. Albinele vizitează intens florile de facelia pe toată perioadă înfloritului.

       Aceasta poate oferii cules albinelor până în luna octombrie. Se pot face însămânţări eşalonate începând din noiembrie-decembrie, februarie-martie şi iunie-iulie. Mierea de facelia este de culoare deschisă-chihlimbarie are gust plăcut şi miros fin.

Culturi eșalonate de facelia pentru utilizări apicole

Perioada însămânțării

Începutul înfloririi Perioada culesului de nectar și polen

noiembrie-decembrie

mai mai-iunie

februarie-martie

începutul lunii  mai

începutul lunii iulie

iulie-august

iunie-iulie august-septembrie

august-octombrie

          Cultivarea faceliei

    Cultura de facelia trebuie să fie amplasată în solurile cu o bună reţinere a apei  şi o bună capacitate de aeraţie. Solul trebuie să aibă o aciditate scăzută pentru că facelia este sensibilă la aciditatea din sol.  Pentru cultivarea faceliei  nu sunt recomandate solurile sărăturoase şi cele cu exces de umiditate.   Alegerea locului de asolametn se face în funcţie de plantele care nu lasă multe resturi vegetale.

   Premergătoarele cele mai indicate sunt cerealele păioase de toamna  (grâu, orz, secară) . Pentru alegerea plantei premergătoare faceliei trebuie ţinut cont de faptul că planta face parte din categoria plantelor cu seminţe mici şi patul germinativ trebuie să fie bine pregătit pentru a oferii condiţiile unei răsăriri uniforme şi rapide. Acesta trebuie să fie tasat la suprafaţa şi afânat în profunzime.  Se va urmări mărunţirea şi nivelarea terenului pe adâncimea de semănat.

       Semantul se execută cu semănătorile pentru cereale păioase în rânduri rare la 30-40 cm cu normă de sămânţa de 6-8kg/ha. Este preferabil ca semănatul să se facă în pământul umed.  Pentru culturile realizate pe suprafeţe mici şi în scopuri strict apicole semănatul se poate face şi manual.

     Sămânţa trebuie să fie de bună calitate, cu o puritate de minimum 96% şi o germinaţie de cel puţin 80%. Pentru că seminţele de facelia sunt mici , acestea se amestecă cu nisip , pământ mărunţit, rumeguş, în proporţie de 1:2 .

    Lucrările de îngrijire a culturilor constau în operaţiuni de plivire, grăpare şi erbicidare. Dacă culturile de facelia au drept scop obţinerea de sămânţa, ele trebuiesc ţinute curate de burieni. Erbicidarea se face odată cu pregătirea patului germinativ sau atunci când planta este în vegetaţie în faza de 3-4 frunze.

   Recoltarea culturilor de facelie se face doar atunci când seminţele de la bază inflorescenţei capătă culoarea brună. Înainte de recoltarea cultura  este stropită cu o substanţă care usucă plantele. Odată ce  cultura este complet uscată se va efectua recoltarea direct din lan.

  După recoltare seminţele trebuiesc supuse operaţiunii de condiţionare ce implică precurățarea seminţelor şi selectarea lor. În funcţie de condiţiile în care s-au dezvoltat culturile, producţia de seminţe  la hectar poate varia de la 150 la 500 kg .

Sursa: Manualu apicultorului, Bucuresti 2000

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: