Ingrijirea roilor și lucrari in stupina in luna iunie sunt acum principalele activități. Roii ieşiţi în perioada naturală de roire se dezvoltă foarte repede doar dacă există cules. Existenţa unui cules simplifică îngrijirea roilor. După 24h de la instalarea roiului în stup se poate verifica prezenţa mătcii şi dacă aceasta a început să depună ouă.

     În lipsa culesului apicultorul trebuie să asigure roilor o hrănire cu sirop. Roii vor fi hrăniţi cu sirop de cel puţin două ori pe săptămâna. Trebuie să se obţină 5-6 faguri cu puiet pentru că la aproximativ trei săptămâni de la instalarea roiului acesta va trece printr-o perioada de criză. O parte din albine  vor muri și în stup va rămâne multă albină bătrână.

       În stup vor fi introduse rame noi, fagurii clădiţii,  ramele vechi pot fi o sursă de infectare a roiului. După eclozionarea puietului, a primelor albine tinere, roiul atinge un nou stadiu de dezvoltare şi stuparul trebuie să-i asigure în continuare faguri artificiali şi hrăniri stimulente. În luna septembrie roiul se completează cu necesarul de hrană şi poate fi trecut în prisaca de bază.

Roii secundari

      Aceştia sunt dezavantajaţi faţă de roii primari pentru că sunt cu 7-8 zile mai târzii decât roii primari şi acest interval se măreşte cu 10-15 zile, datorită timpului necesar maturări, împerecheri şi declanşări ouatului mătci. Roii secundari pot fi transformaţi în uităţi viabile prin unirea cu cel puţin 1kg şi jumătate de albină.

       Aceştia vor fi controlaţi la fiecare 2-3 zile pentru a urmări începerea ouatului. După 10- 12 zile de la începerea ouatului se mai face un control pentru a verifică modul de capacire a puietului(lucrătoare sau trântori), calitatea împerecheri mătcii. După toate aceste operaţiuni aceştia vor fi îngrijiţi la fel ca roi primari.

Roirea naturală avantaje şi dezavantaje

Avantajele roirii naturale: se obţine o familie sau chiar mai multe fără intervenţia apicultorului şi familiile noi instalate pe faguri artificiali sunt sănătoase .

Dezavantajele roirii naturale: supravegherea permanentă a stupinei în perioada de roire, imposibilitatea planificării numărului roilor.

Luna iunie

       Luna de vară cu zilele cele mai lungi. Este a şasea luna clendaristica, luna solstiţiului de vară (21 iunie). În România, inaine de solstiţiul de vară, familiile de albine ating nivelul maxim de dezvoltare. Familiile de albine sunt apte să valorifice culesurile de nectar de la tei, coriandru şi floarea-soarelui. De la zmeură şi zburătoare în zona de munte şi de la fâneaţă în zona de deal.

     În această luna multe famili de albine intră în frigurile roitului datorită unei multitudini de factori cum ar fi : numărul mare de albine tinere (doici), lipsa de spaţiu în stup, încetarea culesurilor de nectar şi tendinţa albinelor de perpetuare a speciei.

Lucrări de executat:

-extracţia fagurilor cu miere de la salcâm

-introducerea de rame clăditoare pentru a menţine familiile de albine în stare activă

-umbrirea stupilor expuşi la soare

-prevenire roirii naturale prin formarea de roiuri artificiale, nuclee, familii ajutătoare

-din familiile puternice predispuse să între în frigurile roitului se pot lua rame cu puiet capacit gata de eclozionare, cu aceste rame pot fi întăriţi roii.

-transportul stupilor în pastoral

-creşterea mătcilor pentru a obţine mătci de rezervă necesare toamna pentru a înlocui mătcile necorespunzătoare

-producerea de polen

-colectarea de propolis

-colectarea de lăptişor de matcă

    Sper să te ajute informațiile din acest articol. Vreau să aud și parerea ta, alte metode de îngrijire a roilor. Lasa un comentariu mai jos si eu îți voi răspunde.

   Dacă vrei să primești notificări pe e-mail de fiecare dată când public un articol trece adresa de e-mail în căsuta de jos și subscrie pentru a primi notificări.

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: