Ingrijirea roilor. Lucrari in stupina in luna iunie

Publicat de Mihai pe

Ingrijirea roilor. Lucrari in stupina in luna iunie

     Lucrari in stupina in luna iunie. Sunt acum principalele activitati. Roii ieșiți în perioada naturală de roire se dezvoltă foarte repede doar dacă există cules. Existența unui cules simplifică îngrijirea roilor. După 24h de la instalarea roiului în stup se poate verifica prezența mătcii și dacă aceasta a început să depună ouă.

     În lipsa culesului apicultorul trebuie să asigure roilor o hrănire cu sirop. Roii vor fi hrăniți cu sirop de cel puțin două ori pe săptămâna. Trebuie să se obțină 5-6 faguri cu puiet pentru că la aproximativ trei săptămâni de la instalarea roiului acesta va trece printr-o perioada de criză. O parte din albine  vor muri și în stup va rămâne multă albină bătrână.

       În stup vor fi introduse rame noi, fagurii clădiții,  ramele vechi pot fi o sursă de infectare a roiului. După eclozionarea puietului, a primelor albine tinere, roiul atinge un nou stadiu de dezvoltare și stuparul trebuie să-i asigure în continuare faguri artificiali și hrăniri stimulente. În luna septembrie roiul se completează cu necesarul de hrană și poate fi trecut în prisaca de bază.

Lucrari in stupina in luna iunie. Roii secundari

      Aceștia sunt dezavantajați față de roii primari pentru că sunt cu 7-8 zile mai târzii decât roii primari și acest interval se mărește cu 10-15 zile, datorită timpului necesar maturări, împerecheri și declanșări ouatului mătci. Roii secundari pot fi transformați în colonii viabile prin unirea cu cel puțin 1kg și jumătate de albină.

       Aceștia vor fi controlați la fiecare 2-3 zile pentru a urmări începerea ouatului. După 10- 12 zile de la începerea ouatului se mai face un control pentru a verifica modul de capacire a puietului(lucrătoare sau trântori), calitatea împerecheri mătcii. După toate aceste operațiuni aceștia vor fi îngrijiți la fel ca roi primari.

 Lucrari in stupina in luna iunie. Roirea naturala avantaje si dezavantaje.

Avantajele roirii naturale: se obține o familie sau chiar mai multe fără intervenția apicultorului și familiile noi instalate pe faguri artificiali sunt sănătoase .

Dezavantajele roirii naturale: supravegherea permanentă a stupinei în perioada de roire, imposibilitatea planificării numărului roilor.

Luna iunie

       Luna de vară cu zilele cele mai lungi. Este a șasea luna clendaristica, luna solstițiului de vară (21 iunie). În România, inaine de solstițiul de vară, familiile de albine ating nivelul maxim de dezvoltare. Familiile de albine sunt apte să valorifice culesurile de nectar de la tei, coriandru și floarea-soarelui. De la zmeură și zburătoare în zona de munte și de la fâneață în zona de deal.

     În această luna multe famili de albine intră în frigurile roitului datorită unei multitudini de factori cum ar fi : numărul mare de albine tinere (doici), lipsa de spațiu în stup, încetarea culesurilor de nectar și tendința albinelor de perpetuare a speciei.

Lucrări de executat:

-extracția fagurilor cu miere de la salcâm

-introducerea de rame clăditoare pentru a menține familiile de albine în stare activă

-umbrirea stupilor expuși la soare

-prevenire roirii naturale prin formarea de roiuri artificiale, nuclee, familii ajutătoare

-din familiile puternice predispuse să între în frigurile roitului se pot lua rame cu puiet capacit gata de eclozionare, cu aceste rame pot fi întăriți roii.

-transportul stupilor în pastoral

-creșterea mătcilor pentru a obține mătci de rezervă necesare toamna pentru a înlocui mătcile necorespunzătoare

-producerea de polen

-colectarea de propolis

-colectarea de lăptișor de matcă

    Sper să te ajute informațiile din acest articol. Vreau să aud și parerea ta, alte metode de îngrijire a roilor. Lasa un comentariu mai jos si eu îți voi răspunde.

   Dacă vrei să primești notificări pe e-mail de fiecare dată când public un articol trece adresa de e-mail în căsuta de jos și subscrie pentru a primi notificări.

Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici . Multumesc !

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!