Amplasarea stupilor in livada. Pomii roditori oferă culesuri timpurii de mare eficientă biologică, care asigură familiilor de albine o bună dezvoltare şi contribuie la asanarea bolilor. Plantele melifere se diferenţiază mult între ele atunci când vorbim de compoziţia polenului şi influenţarea pe care acesta o imprimă ritmului de creştere şi dezvoltare al familiilor.

      În unele primăveri familile de albine se dezvoltă foarte repede în timp ce în alţi ani ritmul de dezvoltare este mai lent. Aceste diferenţieri de evoluţie au loc datorită puterii familiilor de albine şi stării lor de sănătate la intrarea în iarnă. O altă cauza ar putea fi sursele naturale de cules de care beneficiază în primăvară familiile de albine.

   Dacă sunt condiţii meteorologice favorabile speciile pomicole furnizează culesuri importante de nectar şi polen. În multe prisăci din zona pomicolă se obţine recolte însemnate de miere. Miere recoltată de la pomii roditori este de calitate superioară, având un gust deosebit de plăcut. După extracţie acest sortiment de miere se cristalizează fin şi capătă un aspect de şerbet de culoare deschisă argintie.

    Pentru a avea randament maxim la cules şi în acelaşi timp o polenizare uniformă a livezilor, trebuie să se aibă în vedere anumite norme şi aspecte practice.

       Polenizarea livezilor

      În funcţie de suprafaţa, distanţa dinte stupină şi livadă şi puterea familiilor de albine se stabileşte numărul de stupi necesari pentru polenizare. Din experienţele întreprinse, de diferiţi cercetători, s-a stabilit o normă pentru polenizare a pomilor şi anume: 2-3 familii la hectar. Pentru plantaţiile pomicole de tip industrial norma poate fi majorată la 3-4 familii pe hectar. În cea ce priveşte distanţa, albinele pot parcurge mai mulţi kilometri pentru a vizita o livadă.

       Amplasarea stupilor în livadă oferă un randament sporit printr-o polenizare completă şi uniformă şi producţii mari de miere. Prin amplasarea stupilor în interiorul livezii albinele se deplasează pe distanţe mici şi astfel nu se uzează foarte mult. Puterea famililior de albine constituie un rol important în stabilirea normelor de polenizare. Puterea familiei de albine se evaluează după numărul ramelor cu puiet.

       Se consideră că o familie este aptă pentru polenizare atunci când are minim 4-6 rame cu puiet. Norma de polenizare poate fi redusă cu două treimi sau chiar la jumătate când se dispune de familii puternice şi foarte puternice. Această normă variază în raport cu specia pomicolă sau soiul. Exemplu: livezile de meri, peri, cireşi, vişini, pruni şi migdali necesită o polenizare mai intensă, faţă de livezile cu piersici, gutui şi cais.

       Perioada  optimă pentru transportul stupilor la livadă

    Este recomandat  transportul stupilor la livada  după înflorirea primelor varietăţi pomicole. Motivul fiind acela că albinele s-ar putea obişnui să cerceteze alte plante din flora spontană. Din această cauza frecvenţa culegătoarelor pe flori ar putea fi mai scăzută. Dacă stupii sunt transportaţi în livadă înaite de înflorirea pomilor atunci există riscul de intoxicare cu substanţe toxice pentru albine, folosite la stropirea unor specii pomicole înaintea înfloririi.

       Amplasarea stupilor în livadă

       O regulă de care se ţine cont este acea că, orientarea zborului să fie perpendiculară pe linia rândurilor de pomi.

-dacă stupii sunt plasaţi intr-o parte sau la un capăt al livezii atunci polenizarea va fi neuniformă şi incompletă. Recolta de fructe începe să se micşoreze în raport cu distanţă faţă de prisacă.

– aşezarea în grupui mici da rezultate mulţumitoare şi economiseşte timpul de plasare a stupilor.

-când stupii sunt aşezaţi câte unul şi repartizaţi egal în toată livada atunci polenizarea pomilor este uniformă. Este de preferat să fie aşezaţi în acest fel şi pentru că în caz de vreme rea, albinele se depărtează cu greu de stupi, cea ce duce la un randament de cules mai mare.

    Intensificarea secreției de nectar şi respectiv a polenizării poate fi stimulată prin îngrăşarea periodică a livezilor cu îngrăşăminte organice.

 Bibliografie: revista Apicultura in Romania 4 aprilie 1981

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: