Albinele tale sunt bine hranite? Șase simptome ale înfometării la albine.

Publicat de Mihai pe

Simptome ale înfometării la albine. După ieșirea din iarna albinele au nevoie de sprijin din partea apicultorului. Acesta trebuie să le ofere hrana necesară dezvoltării pentru următoarele luni. Toți avem în prisacă familii de albine mai puternice, altele mai slăbuțe și bineînțeles roii făcuți vara trecută. În circumstanțe normale acolo unde vremea este buna și prisaca este așezată într-o zona cu multe flori și arbori ce înfloresc timpuriu, albinele se pot auto susține. Albinele se pot baza pe capacitatea lor de a găsi și procura hrană pentru ele și pentru puiet.

Cu toate acestea primăvara este un anotimp schimbător și există posibilitatea ca vremea să se racesca brusc, să ploua sau chiar să ningă. Și asta poate pune în pericol supraviețuirea familiilor de albine ce nu au hrană suficientă.  Și în astfel de situații, tu ca apicultor trebuie să intervii. Uneori e dificil să-ți dai seama când albinele au nevoie de hrană. Hrană pe care ele nu și-o pot procura singure. Pentru a face totul mai ușor și a  fi pe înțelesul tuturor  am decis să scriu acest articol în care să împărtășesc cu tine experiența mea atunci când vorbim de hrănirea albinelor și simptomele înfometării la albine.

 

Simptomele comune ce apar într-o familie de albine înfometată sunt următoarele:

-agresivitatea, furtișagul

-albine adulte mai mici, sub mărimea normală

-lipsa de nectar

-albinele părăsesc stupul în număr mare

– albinele înfometate consumă puietul

-depopularea familiei de albine

 

În primăverile ploioase și iernile reci albinele nu pot ieși afară, daca iarna sunt multe zile cu temperaturi scăzute nu pot ieși pentru zborul de curățire și primăvara daca ploua mai multe zile la rand nu mai au posibilitatea de a ieși pentru aș asigura hrana. Pentru tine ca apicultor este mandatoriu să cunoști simptomele înfometării familiilor de albine pentru a le ajuta atunci când e nevoie.

 

Simptome ale înfometării la albine. Furtișagul, agresivitaea

Furtișagul apare atunci când în natură nu sunt multe resurese, zona de amplasament nu ofera o flora bogată în special la începutul primăveri și toamna. Acest comportament este des întâlnit la familiile de albine înfometate. Albinele sunt insecte sociale, acestea părăsesc stupul pentru a aduna nectar și polen.  În cazul înfometării albinele vor căuta hrană în alti stupi, aceste fură mierea și nectarul din stupi aflați în aproprierea lor.

Comportamentul poate fi observat atunci când albinele zboară de la un stup la altul. Albinele moarte de la intrarea în stup , resturile de ceara la urdiniș și albinele ce se bat la intrarea în stup sunt semne ale furtișagului.

Agresivitatea reprezintă o alta consecință a înfometării. Aceasta  poate fi direcționată către alte albine sau către apicultor. Un apicultor cu experiență știe că în natură nu mai exista cules atunci când albinele devin agresive. Acesta este un semn de avertizare și este datoria ta ca apicultor să verifici câta miere mai au  în cuib. Când rămân fară hrană albinele intra în modul de supraviețuire, acestea vor ataca pe oricine le sta în cale.

 

Simptome ale înfometării la albine. Adulți sub mărimea  normala

Adulți sub mărimea normală apar în coloniile înfometate. În cazurile de înfometare prelungita atunci când larvele sunt hrănite doar cât să supravietuiească creșterea lor stagnează. Difereanța de mărime o voi descrie după cum urmează : regina unei familii de albine înfometată are aceeași mărime cu ce a unei albine lucrătoare dintr-o colonie bine hrănita. Albinele lucrătoare dintr-o familie de albine înfometată sunt mai mici, comparativ cu cele dintr-o familie  care dispune de resurse și  albinele sunt bine hrănite.

 

Albinele tale sunt bine hranite ? Șase simptome ale înfometării la familiile de albine.

 

Albinele hrănesc larvele cu miere și păstură. Când nu exista hrană suficientă albinele nu mai sunt capabile să procure polen suficient pentru puiet cea ce face că următoarea generație de albine să aibă probleme, cum ar fi glande mai mici pentru producerea lăptișorului de matcă. Astfel albinele doici vor fi incapabile să mențină populația stupului. Pe lângă acești factori, durata de viață a albinelor este mai scurtă și riscul îmbolnaviriilor este mare.

 

Albinele tale sunt bine hranite ? Lipsa de nectar

Lipsa unui flux de nectar este un semn de avertizare, familia de albine a rămas fară hrană. Albinele încep sezonul de primăvara  colectând polen și nectar. Majoritatea polenului cules este folosit pentru hrănirea larvelor, albinele lucrătoare folosesc nectarul  pentru a produce ceară și miere.

Nectarul oferă albinelor zaharurui simple necesare pentru energie, mierea este considerată o sursa de energie stocată de albine în faguri pentru iarnă. Lipsa de nectar este cauzată de diminuarea plantelor cu flori. Fară nectar albine vor începe să consume mierea pe care o au în cuib sau în magazinele de colectare.

În această situație albinele vor  consuma  rezervele mai repede decât te-ai fi așteptat.

 

Simptome ale înfometării la albine. Albinele părăsesc stupul în număr mare

Uneori datorită lipsei de hrană familii întregi de albine părăsesc stupul pentru a cauta un alt loc care să le ofere hrana necesară. Și sunt doua motive pentru care albinele vor părăsi stupul. Primul este evident fenomenul de roire naturală ce apare în lunile mai-iunie. Al doilea motiv este abnormal și demn de luat în cosiderare. Sustragerea este procesul prin care o întreagă familie de albine părăsește stupul datorită condițiilor intorelabile cauzate de lipsa hranei ori a numărului foarte mare de invadatori, paraziti cum ar fi varroa.

Daca roirea are loc la începutul verii, sfârșitul primăverii, sustragerea apare de obicei toamna și din moment ce în accest sezon albinele nu se reproduc ar trebui să iei în considerare înfometarea familiei de albine dacă obesrvi că a roit toamna.

 

Albinele înfometate consumă puietul

Consumarea proprilor larve este un comportament ce apare ca o ultima resursă pentru supraviețuire. În cazuri de înfometare prelungită și atunci când nu sunt disponibile alte surse de hrană albinele vor începe să consume larvele nedezvoltate. În ultimă instanță și regina  începe să consume ouăle nefertilizate de la albinele lucrătoare în loc de larvele proprii.

 

Depopularea familiei de albine

Numărul redus al indivizilor din familia de albine în sezonul activ este un rezultat al înfometării. Este important să hrănești albinele rămase în special dacă în împrejurimi nu sunt flori. Numărul mare de albine moarte în fața stupului reprezintă un semnal de alarmă. Daca vor fi bine hrănite cu timpul populația va creste destul de repede. Când populația din stup este la cel mai ridicat nivel atunci trebuie să verifici disponibilul de hrană din cuib pentru că atunci vor avea nevoie de și mai multă hrană.

Extracția mierii trebuie făcută cu atenție. Apicultorul trebuie să fie atent și să lase albinelor suficientă miere pentru a se hrăni și pentru iarnă. Dacă extrage toată mierea trebuie să hrănească imediat albinele pentru a menține colonia la un nivel de dezvoltare optim.

Aș dori să mai adaug faptul că și în situtia când albinele au hrană suficientă acestea pot muri din cauza înfometării. Sunt situații neașteptate și daca nu pregătești bine cuibul pentru iernare și ramele nu au miere suficienta, o parte din albine sau toate pot muri din cauza lipsei de hrană. Iarna albinele se strâng în ghem pentru a se încălzi dacă nu au hrană suficientă e posibil ca acestea să nu se mai poate deplasa pe ramele celelalte pentru că ar îngheța pe lângă asta e posibil că mierea să fie înghețată fiind astfel imposibil de consumat.

 

Hrana pentru albine

Pentru a supraviețui iarna  o familie de albine are nevoie de aproximativ 12-17 kg de miere. Acesta miere este stocată în faguri și albinele o vor consuma pe timpul iernii, mai mult sau mai puțin în funcție de cât de rece este vremea. Imediat ce se încălzește albinele vor ieși la zbor dar nu vor avea prea multă hrană la dispoziție pentru că în primăvara nu înfloresc foarte multe plante care să ofere și nectar, polenul pe care îl culeg va fi consumat în mare parte de puietul larvar. Tocmai de aceea este importantă hrănirea albinelor primvara.

 

cropped-20160413_182330.jpg

 

O sursă de hrană convenabila o reprezintă hrana lichida sub forma siropului de zahăr sau a celui din comerț din sfecla de zahăr. În timpul iernii și la începutul primăveri pentru a hrăni albinele folosim turte de zahăr  cu miere pentru că sunt ușor de făcut și pot fi plasate cu ușurință deasupra ghemului de iernare în astfel de împrejurări siropul nu poate fi  o sursă de hrană ușor de adiministrat.

Prepararea turtelor din zahar fondant cu miere sau sirop de porumb se face astfel: umplem o oală cu miere până la jumătate și restul completăm cu zahăr sau sirop de porumb. La acest amestec se poate adăuga protofil, lapte praf și drojdie de bere.

Ingredientele se amesteca bine până se omogenizează și se încălzesc pentru a facilita omogenizarea. După aceea se porționează și se pun în pungi subțiri astfel încât albinele să poate avea acces la conținut. În timp se întăresc și pot fi aplicate cu ușurință deasupra ghemului de iernare.

Turtele preparate astfel se administrează în februarie-martie și vor oferi albinelor hrană timp de aproximativ trei săptămâni. Astfel că ai timp să planifici când vei face următoarea hrănire.

O alta metoda este administrarea de rame cu miere descapacite după diafragmă, dar această metodă de hrănire o folosim de obicei când vremea se încălzește la sfârșitul luni martie, mijlocul lunii aprilie. Dacă afara e frig albinele nu se vor deplasa din ghem la rama cu miere. 

Pentru o nutriție echilibrată albinele au nevoie  de proteine în special pentru puiet. Polenul este o sursă de proteină importantă atât pentru albine cât și pentru puiet. Acesta trebuie adminstart la ieșirea din iernare, începutul primăverii, poate fi adăugat în turte dacă apicultorul a colectat polen special pentru acesta ocazie. O sursă bună de polen este și drojdia de bere care poate fi administrată direct albinelor, aplasata în prisacă pe un carton. 

Sper că acest articol te-a ajutat să identifici principali factori care contribuie la înfometarea albinelor, ce fel de hrana să administrezi albinelor pentru a le ajuta atunci când acesta nu este abundentă în natură și în rezervele familiilor de albine. Atâta timp cât tu te ocupi de albine și ai grijă să aibă hrană suficientă ele te vor răsplăti și iți vor oferii recolete bogate de miere și experiențe unice. 

Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici . Multumesc !

 

Te rog să lași un comentariu dacă ai întrebări. 

Apicultura tradiție și chemare

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

5 comentarii

Nicolae Dinu · 17 aprilie 2020 la 10:17

Salut va urmaresc si citesc toate articolele de 5 ani, cred ca este mai bine ca unele articole sa fie postate mai din timp ex. acest articol se putea posta la inceputul luni Martie este foarte interesant pt incepatori si tot asa mai multe articole am opservat ca sunt postate dupa ce sa facut lucrarile de intretinere sau preventie in stupine. Imi cer scuze pt aceasta opsrvatie

    Mihai · 17 aprilie 2020 la 19:52

    Nu e nevoie sa iti ceri scuze. Chiar ma bucur pentru ca ai comentat pe websitul meu. Nu am avut timp sa mai scriu pe blog in acesta perioada am fost ocupat. Si acum in aprilie se continua hranirea familiilor pentru ca singura sursa de hrana o reprezinta pomii fructiferi,mar, prun, cais, cires, visin, par, flora spontana de primavara, care s-a trecut. Inca au nevoie de hrana, noi le-am pus rame cu miere descapacite dupa diafragma si celor care s-au dezvoltat mai repede le-am bagat in cuib cate o rama pentru ouat, dupa ultima rama cu puiet. Apreciez mult faptul ca urmaresti acest blog/website de atata timp inca de la inceputuri din 2015. Multumesc !

Neamtu Ion · 8 iunie 2020 la 20:20

Buna ziua! Va urmaresc de ceva vreme! Am si eu o intrebare. Primavara asta nu a fost propice pt cules la albien, salcamul nu a avut nectar, ploi, acum seceta…artrebui hranite pt. ajutor? Nu au cules mai nimic!

    Mihai · 8 iunie 2020 la 22:12

    Buna seara ! Urmeaza culesul la tei si floarea-soarelui. Vor avea ceva sursa de nectar si polen. In primul rand trebui sa verifici daca au miere in cuib, familiile puternice ar trebui sa nu aiba probleme. Daca au foarte putina miere in cuib atunci e bine sa faci hranire cu sirop de zahar sau sa cumperi sirop. Roi daca ai acum e bine sa ii hranesti. Alftel nu faci nimic. Aceasi problema a fost si aici, nu am avut cules la salcam dar in cuib e bine au miere de la culesul din primavara , de la rapita si alte flori care au mai fost inflorite in aceasta perioada. Totusi iti recomand sa faci hraniri acum cat nu e cules si doar daca albinele nu au miere in cuib. Cand incepe culesul nu trebuie sa mai faci hraniri. Pentru familiile slabe ai putea sa faci sirop de zahar si sa le dai 250ml o data la doua zile , pana incepe culesul. Multumesc ! Spor si succes in toate !

iarincau vasile · 5 ianuarie 2021 la 15:34

buna ziua si la multi ani.as vrea sa stiu daca la hranirea din ian feb se poate da si miere de rapita
si sub ce forma multumesc

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!