Principalele plante melifere

   Cunoaşterea plantelor melifere din zona în care se află o stupină reprezintă o condiţie importantă pentru creşterea şi întreţinerea rentabilă a familiilor de albine. Pe lângă cunoaşterea acestor plante trebuie să ştim şi perioada de înflorire a acestora şi valoarea nectaro-poleniferă. Toatea aceste aspecte ajută la dezvoltarea familiilor de albine şi obţinerea unor recolte de miere bogate şi constante.


      Plante melifere de pădure

    Avem o floră deosebit de bogată şi variată ce cuprinde numeroase specii arborescente cu valoare apicolă mare. Voi enumera mai jos cele mai importante specii arborescente din ţara noastră.

    Arinul şi alunul înfloresc foarte devreme la noi, în special în zonele montane şi deluroase, chiar din februarie şi oferă cantităţi însemante de polen familiilor de albine.
Principalele plante melifere
    Salcia arbust ce creşte în locurile umede, în luncile râurilor. Acest arbore este foarte răspândit pe teritoriul ţării noastre. Înfloreşte timpuriu în primăvară şi oferă mult polen familiilor de albine în lunile martie- aprilie. Arţarul, ulmul, stejarul, plopul şi acești arbori contribuie la dezvoltarea familiilor de albine până la culesul mare. Culesul din primăvară ajută foarte mult familiile de albine şi le pregaesc pentru culesul mare de la salcâm.

   Castanul sălbatic este un arbore foarte răspândit în parcuri, alei, bulevarde etc. Înfloreşte în lunile mai-aprilie şi este intens cercetat de albine. Mierea obţinută are o culoare închisă şi este de  calitate superioară.
Principalele plante melifere
     Salcâmul alb un arbore melifer cu o importanță deosebită pentru că acesta oferă primul cules masiv . Este cea mai importantă specia meliferă în regiunile de câmpie dar şi în zonele deluroase. Salcâmul înfloreşte începând cu luna mai şi în funcţie de condiţiile geografice şi climă înflorirea  se prelungeşte până la sfârşitul lunii iunie.

    Asta permite apicultorilor să realizeze două culesuri la salcâm în cadrul unui sezon apicol.  Culesul e scurt dar foarte intens florile produc mult nectar. Cantitatea de nectar este influenţată foarte mult de temperatură. Principalul dezavantaj la culesul de salcâm îl reprezintă vremea care poate aduce în acea perioadă, ploi şi vânturi.

     Teiul un alt arbore cu valoare apicolă mare ce asigură un cules bogat . Acesta oferă miere de bună calitate dar recolta nu este sigură în fiecare an. La fel ca la salcâm secreţia de nectar este influenţată de vreme. Acesta este a doua specie meliferă importantă din ţara noastră. Înfloreşte la 15-20 de zile după salcâm.

    Culesul la tei este de lungă durată faţă de salcâm. La noi sunt trei specii : teiul cu frunza mare,  teiul cu frunza mică şi teiul alb. Durata de înflorire a celor trei specii este în medie de 30 de zile în funcţie de poziţia geografică.  Prima specie care înfloreşte este teiul cu frunza mare urmată de teiul cu frunza mică şi ultimul înfloreşte teiul alb.

    Zmeurul este un arbust pe care îl întâlnim în zona de munte şi de deal. Înfloreşte în lunile iuni-iulie. Are o durată de înflorire de 25 de zile. În zona de câmpie înfloreşte mai devreme, în aprilie-mai şi dureza 10-14 zile.  Este un arbust intens cercetat de albine şi se pot realiza recolte de miere însemnate, aprox 50 kg la hectar în zona de câmpie. Ofera o miere de  calitate superioară.


    Plante melifere de fânețe şi păşuni

   Aceste plante  pot fi cultivate. Ele oferă culesul principal de vara  în toate regiunile de deal ale ţării. O importanță deosebită pentru familiile de albine o reprezintă loturile de plante furajere (lucernă, trifoi)  care oferă un cules intens şi de lungă durată. În final se pot realiza producţii mari de miere marfă.

   Lucerna înfloreşte în a două jumătate a lunii mai la prima coasă şi în august-septembrie la a două coasă. Producţia de miere poate fi de 25-30 kg la cultură.
Principalele plante melifere
    Trifoiul roşu este o specie furajeră ce creşte spontan sau este cultivată în zona de deal. Înfloreşte din mai până în septembrie. În anii favorabili secreţia de nectar poate fi mai mare şi se pot realiza culesuri de producţie. Pentru a mari randamentul polenizării se recomandă dersajul albinelor prin hrăniri cu sirop de zahăr aromatizat cu flori de trifoi.
Principalele plante melifere
     Trifoiul alb, o specie răspândită în ţara, din Deltă Dunării până în zonă alpină. Acesta înfloreşte din al doilea an de la semănare şi înflorirea durează din luna iunie până toamnă târziu. Ocupă suprafeţe mult mai  mici comparativ cu trifoiul roşu.

    Mazarichea de toamnă este o specie anuală şi poate fi cultivată că plantă furajera pe mici suprafeţe. Este o plantă meliferă bună ce înfloreşte în lunile mai-iunie, apariţia florilor este eşalonată, înflorirea începând de la bază.

   Sulfina albă specie bienală ce se cultivă în ţara noastră ca plantă furajero-meliferă pe suprafeţe mici. Se seamănă  primavara  timpuriu, 20 kg normă de sămânață la hectar. Sulfina albă înfloreşte în cursul lunilor iunie-iulie şi oferă mai mult nectar decât polen albinelor.  Această plantă se pretează la însămânţările în mirişte şi asigură un cules târziu de toamnă în regiunile de câmpie. Este şi o bună plantă de nutreţ în amestec cu alte plante.


        Pomii fructiferi

     Sunt cercetaţi intens de către albine, produc nectar şi înflorirea lor începe în aprilie. După vişin şi cireş merii,perii, prunii, caișii şi piersicii asigură un cules bun pentru familiile de albine în timpul creşterii puietului. În mare parte recoltele de la pomii fructiferi asigură un cules de întreţinere şi dezvoltare a familiilor de albine. Posibil ca în unele zone să se obţină şi recolte de miere marfă.


        Plantele melifere agricole 

    Aceste plante sunt baza culesului din timpul  verii. Asigură o producţie bună de miere marfă.

    Răpița de toamnă este cultivată pentru conţinutul ridicat de ulei al seminţelor. Este importantă pentru dezvoltarea familiior de albine pentru că înfloreşte în luna aprilie. Cea ce reprezintă un plus,  umple golul de cules dintre culesul de la pomii fructiferi şi cel de la salcâm. Culesul poate dura 45 de zile . Mierea are o culoare albă şi are un gust iute datorită uleiurilor pe care le conţine. Se zaharisește foarte repede, uneori în faguri. Nu este indicat să fie folosită ca hrană pentru iernat.

       Mustarul alb se cultivă pentru seminţele sale care au un conţinut mare de uleiuri, că materie primă pentru industria alimentara în condimentarea alimentelor şi este folosit că plantă de nutreţ în amestec cu alte plante furajere. Această plantă se seamănă primăvară şi inflorste după aprox 40  de zile. Înflorirea durează 20-30 de zile. Secretă mult nectar şi polen fapt pentru care este cercetat intens de către albine. Muştarul secretă nectar în primele ore ale dimineţii şi după ploi, poate fi folosit pentru alcătuirea  bazei melifere şi asigurarea unui cules din vară până toamna târziu. Mierea obţinută este de o calitate superioară şi are o aromă plăcută.

      Coriandrul plantă meliferă cultivată masiv în sudul su sud-estul ţării. Fructele sale au un conţinut ridicat de uleiuri eterice folosite în industria farmaceutică şi mai este utilizată  în industria alimentară în calitatea de condiment. Se cultivă în lunile martie-aprilie şi înfloreşte în lunile iunie-iulie,  are o durată de 30 de zile timp în care albinele cercetează intens florile. Această plantă are un potenţial melifer ridicat, secretă mult nectar şi se pot obţine cantităţi însemnate de miere într 100 şi 500 kg la hectar.
Principalele plante melifere
     Floarea-soarelui originară din America de Nord  a fost introdusă în Europa în sec al XV-lea. În ţara nosatra a început să fie cultivată la sfârşitul secolului al XIX-lea. Înfloreşte în a două jumătate a lunii iunie sau la începutul lunii iulie. Durata de înflorire variază între 10 şi 20 de zile în funcţie de vreme şi de soi. Este cultivată în regiunile de câmpie.

    Mierea are culoarea galbenă-deschis, gust plăcut şi cristalizează foarte repede. Este o plantă cu un potenţial melifer ridicat şi se pot obţine producţii de 10-40kg/familia de albine. Secreţia de nectar este influnețată foarte mult de temperatură, după cum aţi văzut şi la celelalte specii. Pentru  secreţia nectarului la floarea-soarelui temperatura  optimă este în intervalul 30-32°C. Polenizată cu ajutorul albinelor se obţin cantităţi însemnate de seminţe. Formează culesul principal în regiunile de câmpie. 

      În concluzie avem multe plante melifere în tara care pot fi valorificate. Oferind cantități însemnate de miere si polen. Baza melifera poate fi îmbunătățită și de apicultor. 

       Sper să te ajuta informatiile din acest articol. Dacă mai cunoști alte plante cu valoare apicola mare lasa un comentariu.

       Dacă vrei sa primești notificări pe e-mail de fiecare dată când public un articol introdu adresa de e-mail in căsuța de mai jos. 

 
Sursa: pentru a scrie acest articol am consultat Manualul Apicultorului , București 2000
Sursa imagini: wikipedia

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpressProcesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: