Hrana pentru albine  este in principiu compusă din nectarul si polenul florilor. Glandele nectarifere ale plantelor sunt in interiorul florilor. Nectarul contine foarte multa apa,  din aceasta cauza  albinele il distribuie in multe celule pentru ca suprafata de evaporare a apei sa fie cat mai mare. Dupa ce nectarul devine mai concentrat albinele incep sa-l mute in alte celule, trecandu-l prin gusile lor.

Nectarul

      Nectarul contine  zaharui cu o legatura moleculara complexa, saliva albinei contine un fermet care  transforma aceste zaharuri in zaharui simple. Dupa ce albinele au umplut celulele cu miere le astupa cu capacele de ceara, care nu lasa sa treaca aerul si umezeala. Pentru a strange un kilogram de miere albinele trebuie sa culeaga nectarul din miloane de flori.

      Albinele culeg uneori si sucul dulce de la puricii si paduchii de frunze si secretia dulceaga a frunzelor unor plante. Aceasta se mai numeste si miere de mana si este produsa atunci cand dupa zilele calduroase urmeaza  o scadere brusca a temperaturii.

Polenul

      Ajuta la repararea tesuturilor uzate din organismul albinelor. Larvele in varsta de 3-6 zile sunt hranite cu un amestec de miere, pastura si apa. Acesta este alcatuit din grauncioare foarte mici  a caror marime si forma difera de la o planta la alta . Culoarea poate fi galbena, roscata, verzuie, violet etc. Polenul este depozitat de albinele culegatoare in celulele fagurilor sub forma unor gramajoare afanate.

      Albinele culeg polenul din flori cu ajutorul scobiturilor care se gasesc pe tibiile ultimelor perechi de picioare. Este depozitat doar in celule de lucratoare, pe faguri marginasi si pe laturile puietului. Albinele tinere indeasa cu capul polenul in interiorul celulelor si il batatoresc bine. Fermentii din saliva albinelor si din polen produc o usoara fermentare. Polenul depozitat si batatorit in celule se numeste pastura

     Albinele au nevoie si de apa pentru ele si pentru pregatirea hranei larvelor. Nectarul proaspat contine apa suficienta pentru satisfacerea necesarului. Atunci cand nu au cules ori trec printr-o perioada in care culesul e slabut albinele ies afara din stup pentru a colecta apa.

     Daca vremea e rece si izvoarele de apa se gasesc departe de stupina e posibil  ca albinele sa nu supravietuiasca calatoriei.  In acest caz albinele trebui obisnuite a lua apa din adapatoare speciale, asezate in stupina.

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: