Opt beneficii surprinzatoare pentru sanatate asociate consumului de miere

Publicat de Mihai pe

Opt beneficii surprinzatoare pentru sanatate asociate consumului de miere. Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici

   

     Opt beneficii surprinzatoare pentru sanatate asociate consumului de miere. Mierea  este rezultatul procesării nectarului din flori. Viața albinelor este în permanență interdependentă cu plantele. Pentru a asigura necesarul de substanțe zaharoase, albinele culeg nectar și mană. Albinele își iau necesarul de proteine, minerale, vitamine și grăsimi din polenul florilor.

     Prima substanță dulce folosită de om a fost mierea. La fel cum aurul, argintul și platina sunt banii lui Dumnezeu așa și mierea reprezintă darul Lui pentru omenire. În prezent mierea încă constituie o sursă de hrană penru om. În civilizațiile antice era folosită la prepararea unei băuturi ce conținea alcool, în evul mediu mierea a fost folosită la prepararea acestei băuturi de către vikingi, celți și alte popoare europene.  Tot în trecut mierea a fost folosită și în medicină pentru tratarea bolilor și rănilor,  în prezent sunt studiate proprietățile mierii de a vindeca rănile.  În Egipt au fost descoperite picturi, mărturii ale modului de recoltare al mierii și la ce era folosită. Tot despre miere și stupărit s-a scris foarte mult în timpul expansiuni romane.

Opt beneficii surprinzatoare pentru sanatate asociate consumului de miere

Opt beneficii surprinzatoare pentru sanatate asociate consumului de miere

Opt beneficii surprinzatoare pentru sanatate asociate consumului de miere. Și cum produc albinele miere?

    Albinele prelucrează nectarul cules, conținutul de zaharoză este transformat în glucoză și fructoză. Ele reduc prin ventilație conținutul de apa la 18-20% și produsul rezultat este mierea. În ce privește raportul de glucoză-fructoză din miere trebuie menționat că mierea cu mai multă fructoză se menține fluidă mai mult timp și mierea cu un conținut mai ridicat de glucoză cristalizează mai repede. Spre exemplu mierea de rapiță cristalizează mai repede față de mierea de salcâm care se menține in stare de vâscozitate un timp mai îndelungat.

       Cristalizarea mierii este ceva natural și se produce la toate sorturile de meire florală  cu excepția mierii monoflore de salcâm și a mierii de mană. Pentru a prevenii cristalizarea în prezent sunt folosite o serie de procedee: pasteurizarea, ultrafiltrarea, ultrasunete. Încălzirea mierii cristalizate se face în încăperi cu aer cald ori în baie de apă caldă fără a depăși 45ºC.  Pentru a preîntâmpina fenomenul de cristalizare în prezent se folosește procedeul pin care mierea este încălzită la 45°C timp de 5 minute. După aceea mierea  este trecută printr-un filtru-pres pentru a îndepărta  nucleele de cristalizare și este răcită brusc până la 15°C . Prin acest procedeu mierea rămâne fluida  timp  îndelungat.

       Tot în prezent pe piață este solicitată mierea supusă unei cristalizări dirijate. Ce înseamnă asta? Miera v-a avea forma unei paste cu un conținut de cristale foarte fine. Acest sort de miere este obținut prin încălzire după care în masa de miere se adaugă maia (miere cu cristale foarte fine) după această procedură mierea este răcită pentru a se  realiza cristalizarea în acest mod a întregii șarje. În timp ce este răcită se efectuează si o amestecare continuă a produsului pentru obținerea unor cristale fine în întreaga cantitate de miere. Prin acest procedeu se obține o miere cu aspect plăcut și untos, apreciată mai mult de consumatori.

Opt beneficii surprinzatoare pentru sanatate asociate consumului de miere

       Îndulcitor sănătos

     Spre deosebire de zahăr care nu îți oferă vitamine și minerale mierea este mult mai bună. Poate fi folosită ca îndulcitor pentru o gamă largă de băuturi și mâncăruri. Conține 70% fructoză și glucoză  o alegere perfectă pentru sănătatea ta.

     Te ajută să dormi mai bine

    În 2012 s-a efectuat o cercetare pe 300 de copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani pentru  afla ce efecte are mierea de albine asupra calității somnului și tusei în timpul nopți, simptome asociate cu infecțiile respiratorii. Rezultatele au arătat că mierea poate fi un remediu foarte bun pentru tratarea infecțiilor tractului respirator la copii. 

      Stimuleaza energia

     O ligură de miere conține 64 de calorii. Tocmai de aceea este folosită de mulți oameni ca sursă de energie. Mierea conține carbohidrați simpli ce pot ajunge rapid in fluxul sanguin. 

     Îmbunătățește performanțele și memoria

  Cerecetarile au arătat că mierea îmbunătățește performanțele sportivilor. Și este foarte bună pentru a menține glicemia la un nivel normal, pentru refacerea rezervelor de glicogen dupa  antrenament și pentru a regla cantitatea de insulină din corp. Este folosită de culturiști și alți sportivi pentru a se recupera după antrenamente. Îmbunătățește memoria în cauzl persoanelor în vârstă în special a  femeilor.

    Bogată în vitamine și minerale

  Conține o varietate de vitamine și minerale. Tipul vitaminelor și mineralelor și cantitatea acestora în miere depinde foarte mult de tipul de plante de la care albinele au cules nectar. În principiu în miere indiferent de sort găsim vitamina C, calciu și fier. Dacă verifici conținutul de vitamine și mierale în zahăr ai să vezi că acesta nu oferă nimic.  

     Proprietati antiseptice

     Are proprietăți antiseptice și antifungice. Este folosită ca antiseptic în medicina tradițională și a fost folosită de nenumărate ori în vindecarea rănilor la om și animale.

     Proprietati antioxidante

    Mierea de albine conține nutraceutice. Aceste substanțe sunt foarte eficiente în eliminarea radicalilor liberi din corp. Astfel imunitatea corpului este îmbunătățită. Grabese vindecarea ranilor. In prezent se efectuează cercetări semnificative pentru a studia efectele sale în tratarea rănilor. Are proprietăți antimicrobiene. Ea accelerează procesul de vindecare prin stimularea țesuturilor rănite. Ajută la inițierea procesului de vindecare în răni latente.

     Grăbește vindecarea rănilor

      În prezent se fac cercetari semnificative pentru a studia efectele sale in tratarea ranilor. Mierea are proprietăți antimicrobiene. Accelerează procesul de vindecare prin stimularea țesuturilor rănite. Ajută la inițierea procesului de vindecare în răni latente.

     Cele 8 beneficii pe care ți le aduce consumul de miere. Acum că știi care sunt aceste beneficii, cum mănânci miere ? Poți să mănânci doar miere sau poți să adaugi miere în ceai. Sau pur si simpul să cauți rețete pentru preparate care implică folosirea mierii ca ingredient.

Factorii ce influențează calitatea și proprietățile mierii

     Nu toate sorturile de miere sunt de aceeași calitate. Calitatea diferă și depinde de mulți factori. Tocmai de aceea este foarte important pentru producători și consumatori să înțeleagă că există o serie de factori care influențează  calitatea mierii. Printre aceștia se număra: tipul de plante de la care albinele au cules nectar, amestecurile, depozitarea, încălzirea, conținutul de apă și filtrarea.

      Tipul florilor  de la care albinele au cules

      Studiile recente au arătat că mierea de mană, mierea obținută de la pădurile de conifere și mierea de manuka au o activitate microbiană mare.

      Amestecurile

    Multi procesatori  amestecă  mierea și o vinde ca miere polifloră. Mierea polifloră (provenită de la mai multe flori) este considerată  a fi mai bună decât miere monofloră ( provenită de la o singură plantă).

     Depozitarea

   Despre asta am mai  scris  într-un articol pe care îl poți găsi aici. Modul de depozitare influențează foarte mult calitatea mierii. Când este depozitată pe o perioadă mai lungă aceasta își prierde din proprietăți și poate fermenta dacă conținutul de apă este prea mare. De aceea depozitarea pe o perioadă îndelungată de timp trebuie să fie evitată daca mierea este prea crudă.

     Încălzirea

    Încălzirea mierii la temperaturi prea ridicate îi modifică compoziția chimică, aceasta își pierde proprietățile și  poate devenii toxică.

    Conținutul de apă

     Un factor foarte important care influențează calitatea mierii. Pentru că aceasta poate fermenta dacă conținutul de apă depășește 19% . Conținutul de apă poate fi măsurat cu un refractometru (un instrument care măsoară indicele de refracție al solidelor solubile totale) . De obicei mierea proaspătă conține multă apă și de aceea se numește miere crudă. După ce au procesat nectarul cules albinele încep să ventileze pentru a scoate excesul de apa odată ce au terminat acest proces ele căpăcesc mierea. Stuparul știe că doar după ce  mierea  a fost căpăcită poate începe extracția.

Opt beneficii surprinzatoare pentru sanatate asociate consumului de miere

       Filtrarea

    Mierea conține polen, element ce  îi oferă toate proprietățile menționate. Fără polen ar fi doar o soluție de glucoză cu fructoză. În prezent pe piață găsim și miere ultra filtrată, se consideră  mai bună dar în realitate nu îți oferă niciun beneficiu pentru ca nu contine polen. 

    Sper să te ajute informatiile din acest articol și pe viitor să iei decizii mai bune atunci când vrei să consumi ceva dulce dar sănătos.

     Vreau să știu  și părerea ta despre miere, consumul si utilizarea acesteia în bucătărie ca îndulcitor. Lasă un comentariu și îți voi răpunde la întrebari.

     Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

Sursa: pentru a scrie acest articol am consultat Manualul apicultorului, Bucuresi 2000

Felicitari pentru ca ai citit tot articolul. Daca ti-a plăcut, ajuta-ma sa-l promovez mai departe cu un share:  

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!