Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici

   

     Opt beneficii surprinzatoare pentru sanatate asociate consumului de miere. Mierea  este rezultatul procesării nectarului din flori. Viaţa albinelor este în permanenţă interdependenţă cu plantele. Pentru a asigura necesarul de substanţe zaharoase, albinele culeg nectar şi mană. Albinele îşi iau necesarul de proteine, minerale, vitamine şi grăsimi din polenul florilor.

     Prima substanţă dulce folosită de om a fost mierea. La fel cum aurul, argintul şi platina sunt banii lui Dumnezeu aşa şi mierea reprezintă darul Lui pentru omenire. În prezent mierea încă constituie o sursă de hrană penru om. În civilizaţiile antice era folosită la prepararea unei băuturi ce conţinea alcool, în evul mediu mierea a fost folosită la prepararea acestei băuturi de către vikingi, celţi şi alte popoare europene.  Tot în trecut mierea a fost folosită şi în medicină pentru tratarea bolilor şi a rănilor,  în prezent sunt studiate proprietăţile mierii de a vindeca rănile.  În Egipt au fost descoperite picturi, mărturii ale modului de recoltare al mierii şi la ce era folosită. Tot despre miere şi stupărit s-a scris foarte mult în timpul expansiuni romane.

Opt beneficii surprinzatoare pentru sanatate asociate consumului de miere

Opt beneficii surprinzatoare pentru sanatate asociate consumului de miere

        Și cum produc albinele miere?

    Albinele prelucrează nectarul cules, conţinutul de zaharoză este transformat în glucoză şi fructoză. Ele reduc prin ventilație conţinutul de apa la 18-20% și produsul rezultat este mierea. În ce priveşte raporutl de glucoză-fructoză din miere trebuie menţionat că mierea cu mai multă fructoză se menţine fluidă mai mult timp şi mierea cu un conţinut mai ridicat de glucoză cristalizează mai repede. Spre exemplu mierea de răpită cristalizează mai repede faţă de mierea de salcâm care se menţine fluidă un timp mai îndelungat.

       Cristalizarea mierii este ceva natural şi se produce la toate sorturile de meire florală  cu excepţia mierii monoflore de salcâm şi a mierii de mană. Pentru a prevenii cristalizarea în prezent sunt folosite o serie de procedee: pasteurizarea, ultrafiltrarea, ultrasunete. Încălzirea mierii cristalizate se face în încăperi cu aer cald ori în baie de apă caldă fără a depăşi 45ºC.  Pentru a preîntâmpina fenomenul de cristalizare în prezent se foloseşte procedeul pin care mierea este încălzită la 45°C timp de 5 minute. După aceea mierea  este trecută printr-un filtru-pres pentru a îndepărta  nucleele de cristalizare şi este răcită brusc până la 15°C . Prin acest procedeu mierea rămâne fluida  timp  îndelungat.

       Tot în prezent pe piaţă este solicitată mierea supusă unei cristalizări dirijate. Ce înseamnă asta? Miera v-a avea forma unei paste cu un conţinut de cristale foarte fine. Acest sort de miere este obţinut prin încălzire după care în masa de miere se adaugă maia (miere cu cristale foarte fine) după această procedură mierea este răcită pentru a se  realiza cristalizarea în acest mod a întregii şarje. În timp ce este răcită se efectuează si o amestecare continuă a produsului pentru obţinerea unor cristale fine în întreaga cantitate de miere. Prin acest procedeu se obţine o miere cu aspect plăcut şi untos, apreciată mai mult de consumatori.

Opt beneficii surprinzatoare pentru sanatate asociate consumului de miere

       Îndulcitor sănătos

     Spre deosebire de zahăr care nu îţi oferă vitamine şi minerale mierea este mult mai bună. Poate fi folosită ca îndulcitor pentru o gamă largă de băuturi şi mâncăruri. Conţine 70% fructoză şi glucoză  o alegere perfectă pentru sănătatea ta.

     Te ajută să ai un somn mai bun

    În 2012 s-a efectuat o cercetare pe 300 de copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani pentru  afla ce efecte are mierea de albine asupra calităţii somnului şi tusei în timpul nopţi, simptome asociate cu infecţiile respiratorii. Rezultatele au arătat că mierea poate fi un remediu foarte bun pentru tratarea infecţiilor tractului respirator la copii. 

      Stimuleaza energia

     O ligură de miere conţine 64 de calorii. Tocmai de aceea este folosită de mulţi oameni ca sursă de energie. Mierea conţine carbohidraţi simpli ce pot fi transformaţi cu uşurinţă de catre  ficat în glucoză.

     Îmbunătățește performanţele şi memoria

  Cerecetarile au arătat că mierea îmbunătățește performanţele sportivilor. Şi este foarte bună pentru a menține glicemia la un nivel normal, pentru refacerea rezervelor de glicogen dupa  antrenament şi pentru a regla cantitatea de insulină din corp. Este folosită de culturişti şi alţi sportivi pentru a se recupera după antrenamente. Îmbunătăţeşte memoria în cauzl persoanelor în vârstă în special a  femeilor.

    Bogată în vitamine şi minerale

  Conține o varietate de vitamine şi minerale. Tipul vitaminelor şi mineralelor şi cantitatea acestora în miere depinde foarte mult de tipul de plante de la care albinele au cules nectar. În principiu în miere indiferent de sort găsim vitamina C, calciu şi fier. Dacă verifici conţinutul de vitamine şi mierale în zahăr ai să vezi că acesta nu oferă nimic.  

     Proprietati antiseptice

     Are proprietăţi antiseptice şi antifungice. Este folosită ca antiseptic în medicina tradiţională şi a fost folosită de nenumărate ori în vindecarea rănilor la om şi animale.

     Proprietati antioxidante

    Mierea de albine conţine nutraceutice. Aceste substanţe sunt foarte eficiente în eliminarea radicalilor liberi din corp. Astfel imunitatea corpului este îmbunătăţită. Grabese vindecarea ranilor. In prezent se efectuează cercetări semnificative pentru a studia efectele sale în tratarea rănilor. Are proprietăți antimicrobiene. Ea accelerează procesul de vindecare prin stimularea ţesuturilor rănite. Ajută la iniţierea procesului de vindecare în răni latente.

     Grăbește vindecarea rănilor

      În prezent se fac cercetari semnificative pentru a studia efectele sale in tratarea ranilor. Mierea are proprietăți antimicrobiene. Accelerează procesul de vindecare prin stimularea țesuturilor rănite. Ajută la inițierea procesului de vindecare în răni latente.

     Cele 8 beneficii pe care ţi le aduce consumul de miere. Acum că ştii care sunt aceste beneficii, cum mănânci miere ? Poţi să mănânci doar miere sau poţi să adaugi miere în apă, ceai sau poţi să alegi să cauţi reţete pentru preparate care implică şi folosirea mierii ca ingredient.

Factorii ce influenţează calitatea şi proprietăţile mierii

     Nu toate sorturile de miere sunt de aceeaşi calitate. Calitatea diferă şi depinde de mulţi factori. Tocmai de aceea este foarte important pentru producători şi consumatori să înţeleagă că există o serie de factori care influențează  calitatea mierii. Printre aceştia se număra: tipul de plante de la care albinele au cules nectar, amestecurile, depozitarea, încălzirea, conţinutul de apă şi filtrarea.

      Tipul florilor  de la care albinele au cules

      Studiile recente au arătat că mierea de mană, mierea obţinută de la pădurile de conifere şi mierea de manuka au o activitate microbiană mare.

      Amestecurile

    Multi procesatori  amestecă  mierea şi o vinde ca miere polifloră. Mierea polifloră (provenită de la mai multe flori) este considerată mai bună decât miere monofloră ( provenită de la o singură plantă).

     Depozitarea

   Despre asta am mai  scris  într-un articol pe care îl poţi găsi aici. Modul de depozitare influenţează foarte mult calitatea mierii. Când este depozitată pe o perioadă mai lungă aceasta îşi prierde din proprietăţi şi poate fermenta dacă conţinutul de apă este prea mare. De aceea depozitarea pe o perioadă lungă de timp trebuie să fie evitată.

     Încălzirea

    Încălzirea mierii la temperaturi prea ridicate îi modifică compoziţia chimică, aceasta îşi pierde proprietăţile şi  poate devenii toxică.

    Conținutul de apă

     Un factor foarte important care influenţează calitatea mierii. Pentru că aceasta poate fermenta dacă conţinutul de apă depăşeşte 19% . Conţinutul de apă poate fi măsurat cu un refractometru (un aparat care măsoară indicele de refracţie al solidelor solubile totale) . De obicei mierea proaspătă conţine multă apă şi de aceea se numeşte şi miere crudă. După ce au procesat nectarul cules albinele încep să ventileze pentru a scoate excesul de apa odată ce au terminat acest proces ele căpăcesc mierea. Stuparul ştie că doar după ce  mierea  a fost căpăcita poate începe să extragă.

Opt beneficii surprinzatoare pentru sanatate asociate consumului de miere

       Filtrarea

    Mierea conţine şi polen, element ce  îi oferă toate proprietăţile menţionate. Fără polen ar fi doar o soluţie de glucoză cu fructoză. În prezent pe piaţă găsim şi miere ultra filtrată, se consideră  mai bună dar în realitate nu îţi oferă niciun beneficiu pentru ca nu contine polen. 

        Sper să te ajute informatiile din acest articol și pe viitor să iei decizii mai bune atunci când vrei să consumi ceva dulce dar sănătos. Vreau să știu  și părerea ta despre miere, consumul si utilizarea acesteia în bucătărie ca îndulcitor. Lasă un comentariu și îți voi răspunde la întrebari.

Sursa: pentru a scrie acest articol am consultat Manualul apicultorului, Bucuresi 2000

Felicitari pentru ca ai citit tot articolul. Daca ti-a plăcut, ajuta-ma sa-l promovez mai departe cu un share:  

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

4 comentarii

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: