Conservarea mierii, conservarea mierii in faguri si sectiuni. Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici Unele linkuri nu sunt de afiliere și duc către alte articole. 

     Atunci când vine vorba de conservarea mierii, conservarea mierii in faguri si sectiuni apicultorii se confruntă cu două probleme importante. Prima problema fiind posibilitatea fermentării. Miere începe să fermenteze atunci când are un conţinut de apă de peste 17,1%. A două problema este cristalizarea.

       Fermentarea

     Mierea cu un conţinut de apă de peste 20% este în pericol de a fermenta. Procesul de fermentare poate fi preîntâmpinat atunci când temperatura de păstrare este sub 11°C. Levurile din miere pot fi distruse prin încălzire la temperatura de 63°C timp de 7,5 minute, sau într-un minut la temperatura de 69°C, după care mierea este răcită brusc. Temperatura de păstrare este importantă. Păstrarea mierii la 5-9°C determina reducerea conţinutului de HMF (Hydroxymethylfurfural), reducerea pierderii de enzime şi opreşte efectul de închidere a culorii. Creşterea temperaturii spre exemplu la 71°C face ca mierea să devină impropie consumului pentru că se inverteaza şi se produce o cantitate foarte mare de HMF. Hydroxymethylfurfural este o aldehidă care rezultă din descompunerea termică a zaharurilor si carbohidraților. Deși despre el se discută aproape exclusiv în legatură cu mierea, HMF se poate găsi în multe alte alimente prelucrate termic, cum ar fi laptele, sucurile de fructe, băuturi alcoolice etc. HMF în miere este un indicator al vechimii mierii. Dacă mierea este încălzită, un mic procent în special din fructoză se transformă în HMF, reacție favorizată de aciditatea mierii.

        Păstrarea mierii în stare lichidă. Evitarea cristalizării.

    Pentru a păstra miere în stare lichidă este recomandată răcirea la 0°C pentru 5 săptămâni, după care temperatura de păstrare poate fi mărită la 14°C. Astfel procesul de cristalizare poate fi evitat şi mierea poate fi păstrată în stare lichidă un timp mai îndelungat.

    În cazul păstrării mierii la temperatura camerei, dar în special la încălzirea şi supraîncălzirea acesteia, au loc reacţii chimice şi se formează substanţe dăunătoare organismului. Astfel că depozitarea mierii trebuie făcută în încăperi uscate, curate, fără alte mirosuri unde temperatura de păstrare este de 8-12°C fără a depăşi 14°C şi umiditatea aerului este de 60%. Mierea nu se depozitează în vase de zinc, cupru, plumb sau aliaje ale acestora. Termenul de garanţie pentru mierea de albine este de 12 luni şi valabilitatea produsului în condiţii optime de păstrare este nelimitată.

         Păstrarea mierii in faguri si sectiuni

         După recoltarea magazinelor cu secţiuni acestea sunt aşezate în coloane de câte 10-15. Magazinele se afumă cu bioxid de sulf pentru a le proteja de găselniţă. Operaţiunea se repetă la fiecare 5-6 zile până când fagurii cu miere sunt ambalaţi.

      Pentru a păstra secţiunile cu faguri un timp mai îndelungat, se iau măsuri pentru menţinerea unei temperaturi de 21-32°C în încăperea unde sunt depozitate magazinele. Astfel mierea este menţinută în stare fluidă. Când sunt ambalaţi fagurii trebuie să fie manipulaţi cu grijă şi în condiţii de igienă perfecte pentru a nu degrada produsul. Ambalarea se face în cutiuţe din material plastic, pungi şi ambalaje de celofan. Secţiunile cu miere în faguri pot fi valorificate şi în bucăţi de 50-60g până la 1/2 kg şi pot fi ambalate în mod diferit, fie pungi de celofan sau folie transparentă din material plastic.

                                                                                                                                                     
  Bibliografie : Manualul apicultorului, Bucuresti 2000

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: