Start up in apicultura primii pasi in apicultura
Start up. Acest site conține link-uri afiliate pentru produse. Este posibil să primim un comision dacă faceți o achiziție după ce dati clic pe unul dintre link-uri. Pentru mai multe informații click aici
Start up in apicultura primii pasi in apicultura. Apicultura poate fi pentru mulți dintre noi doar un hobby sau pentru alti o afacere de succes. Aceasta poate fi uneori distractivă și te poate ajuta să scapi de grijile cotidiene. În acest articol îți voi arăta pașii pe care trebuie sa îi urmezi pentru un startup în apicultură, cum să planifici totul și ce înseamna o fermă apicolă.
Așadar, te-ai gândit să practici apicultura și să ai albine în loc de vaci, porci, struți ? :)) Minunat ! 🙂 O lume în care se practia apicultura v-a fi mai bună decât o lume în care nu este practicată deloc și albinele sunt pe cale de disparitie. Eu sunt de părere că trebuie să înțelegi, pe cât de mult posibil și elementele de cost atât de bunuri tangibile cât și de timp.
Este apicultura pentru mine?
Stupii în care trăiesc coloniile de albine necesită întreținere și o bună administrare, ambele necesită timp și informare. Cunoștințele și educața reprezintă baza apiculturii la fel ca în orice domeniu. Pe acest site găsești informații cu privire la întreținerea familiilor de albine, deci ai deja o sursă de informare.
Întreținerea generală a coloniilor de albine necesită inspecții periodice în timpul sezonului cald pentru a ne asigura că regina depune ouă, lucrătoarele construisc faguri și completează rezervele de miere, pentru a ne asigura că albinele au suficient spațiu și coloniile sunt într-o stare perfectă de sănătate. Prin urmare, apicultura poate fi practicată de bărbați și de femei. Important este să îți placă și să nu faci alergie la înțepăturile de albine, :)) totul o să fie în regulă.
Ce înseamnă să ai o fermă apicolă?
Ferma apicolă nu presupune să ai câteva sute de colonii dar poate implica și asta. Și nu presupune neaaparat ca apicultorul să vândă si familii de albine. Probabil vei fi interesat mai mult de a vinde miere, ceară și alte produse apicole. Dacă ai pasiune și ești dispus să muncești, apicultura poate devenii o afacere profitabilă.
Sunt și riscuri desigur dar știm deja că acestea vin la pachet ca de altfel în orice domeniu. Fiind începător îți recomad să începi cu 2 colonii și cu timpul vei ajunge să ai mai multe dacă dorești. Te rog să nu începi cu 20 de familii în primul an. Ai nevoie de timp pentru a învața și pentru a face greșeli.
Este apicultura un domeniu profitabil ?
Bun, probabil că dacă citești acest articol ai fost înțepat de o albină și acum ai apicultura în sânge ! :)) Ți-a venit ideea de a avea câteva familii de albine și de a face ceva bani ! Totul este cu putință dar asta nu o să se întâmple peste noapte.
În mare parte veniturile vor fi determinate de cât de mult ești dispus să investești bani și timp. Pe lângă acestea mai adăugăm economia locală, vreamea, la fel ca în agricultura și aici depinzi foarte mult de climă. Aceasta influențează direct producția de nectar a plantelor implicit producția de miere, profitul.
Pe lânga partea de produse te mai poti orienta și pe partea de servicii. Poți oferi cursuri, servicii de polenizare, închirieri, servicii de prindere a roilor și lista poate continua, aici intră în joc imaginatia ta.
O afacere apicolă este o parte ”agricultură„
De ce spun asta? Pentru că atunci când tu achiziționezi familii de albine pui bazele unei ferme apicole. Doar că acesta fermă nu include vaci, porci , struți, fazani etc. :)) Animalele tale sunt insecte și trăiesc în stupi nu în țarc. Așadar nu trebuie să faci curat după ele și nu trebuie să ai pe cineva să le supravegheze tot timpul.
Cum să faci profitabilă ferma apicolă
Majoritatea oamenilor abordează apicultura doar ca pe un hobby. Foarte bine, chiar îi încurajez, sunt convins că se vor simți mult mai bine în timpul liber și pot reuși să scape de viața cotidiană. Și așa poate vinzi câteva borcane cu miere. Dar dacă vrei să faci profit trebuie să iei în calcul și ce produse/servicii vinzi.
Ce tip de produse/servicii oferă ferma ta? Speri să dezvolți o afacere mai mare și să vinzi roiuri la pachet sau familii de albine? Vrei să vinzi doar miere? Dacă îți dezvolți afacerea și angajezi oameni să te ajute atunci le poți face pe ambele.
Maximizarea profiturilor prin diversificare
Acesta presupune să maximizezi cât de mult poți toate aspectele apiculturii să diversifici gama de produse/servicii. Asta se poate aplica indiferet de situație, chiar dacă ai 4 familii de albine ori deții 1000 de familii repartizate în mai multe locații.
Dacă oferi o gamă largă de produse și servicii aceasta ajută la creșterea volumului de vânzări și îți permite să pătrunzi un grup sau o piață mai diversă de consumatori.
Vinde miere din propria prisacă
Mierea este foarte bună și a început să fie utilizată din ce în ce mai mult și în bucătărie în loc de zahăr. Este o alternativă foarte bună în locul zahărului dacă este folosită corespunzător atunci când gătim. Pentru apicultorii locali care practică apicultura la o scară mai mică acesta reprezintă o sursă de venit.
Cu toate acestea nu poți depinde în fiecare an de producția de miere. După cum spuneam cantitatea de miere nu este aceeași în fiecare an și depinde de foarte mulți factori.
Trebuie să vinzi roi la pachet ?
Mulți apicultori generează o sursă de venit prin vânzarea de roi la pachet și echipamente apicole. Asta reprezintă o latură profitabilă a apiculturi.
Afacerile din acest domeniu generează profituri mari din vânzarea de roiuri la pachet primăvara și din vânzarea de hrană de completare a rezervelor sau stimulare pentru familiile de albine. Ceea ce presupune investiții mai mari și riscuri pe măsură.
Utilizarea famililor de albine în polenizarea culturilor poate fi o altă sursă de venit profitabilă. Chiar și apicultori cu ferme mici pot sa ofere servicii de polenizare.
Pe lângă asta alți apicultori închiriază stupi pentru un sezon întreg celor care își doresc să aibe familii de albine pe propietatea lor dar nu sunt interesați să se ocupe personal de ele.
Ceara de albine
Un alt produs al stupului pe care îl poți vinde este ceara de albine. Aceasta poate fi vândută altor apicultori ori firmelor care activează în diverse domenii (ex. idustria mobiliera). În afar de asta poți alege să produci lumânări din ceară de albine și să le vinzi, obținând astfel încă un flux de venit.
Acum că am discutat despre ce înseamnă apicultura și cum poți monetiza diferite produse ale stupului. Vreau să prezint câteva etape pe care trebuie să le parcurgi dacă vrei să ai propria prisacă .
Oraganizarea stupinei
Apicultorii începători sunt puși în față faptului împlinit și trebuie să procure stupi, familii de albine, echipamente și materiale apicole. Ceea ce la început le pot da dureri de cap. Dar trăim în secolul vitezei și totul se află la un click distanță. 🙂
Tot ce trebuie să faci este de dai un search pe Google pentru echipamente și utilaje apicole. În privința achiziției de roi la pachet sau familii de albine te sfătuiesc să cumperi de la stupari de încredere. Toate acestea pot fi făcute după ce te-ai documentat foarte bine în legătură cu cele necesare.
Alegerea vetrei pentru stupină
În primul rând înainte de aceste achiziții ai nevoie de un loc unde trebuie să fie plasată stupina. Acest loc poate fi în curtea propie, oricum pentru început nu vei avea nevoie de mult spațiu, sau cumpărarea unui teren unde poți instala mai mulți stupi. Aici trebuie să ținem cont de mai multe criterii: raza de zbor a albinei este de 3 km, suprafața acesta trebuie să ofere și surse de cules pe întreaga durată a sezonului. Despre alegerea vetrei pentru stupină am scris mai multe aici. Află mai multe și despre organizarea lotului apicol aici.
Alegerea tipului de stup
Următorul pas este alegerea tipului de stup pentru familia de albine. Stupi sunt de două tipuri : verticali și orizontali. Recomand stupul orizontal celor care doresc să practice apicultura mai mult ca pe un hobby sau stuparitul staționar. Dimensiunile acestuia îl fac greu să utilizat dacă apicultorul dorește să se deplaseze în pastoral.
Stupul vertical este cel mai utilizat și îl recomand celor care doresc să practice apicultura mai mult decât ca pe un hobby. Acesta este ușor de utilizat și transportat. Si oferă mai mult spațiu albinelor, se pot adauga magazine pentru a stoca doar miere.
Condițiile de bază când alegem un stup sunt cele care țin realizarea lor. Stupii trebuie să fie rezistenți, bine încheiați și încăpători. Nu îți recomand să începi cu stupi utilizați de altcineva sau realizati din materiale de proastă calitate.
Achiziția roiurilor la pachet și a familiilor de albine
Dacă achiziționezi familii de albine atunci trebuie să te asiguri că acestea sunt puternice, din 8 rame 5-6 rame trebuie să fie cu puiet și coloniile să fie într-o stare perfectă de sănătate. Atunci când cumperi roi la pachet trebuie să te asiguri că acesta are suficientă albină (1,5 kg) și o matcă prolifică. Roiul se instalează într-un stup nou pe faguri necladiti. Mai multe despre roiul la pachet găsești aici.
Majoritatea producătorilor de roi la pachet iau comenzi începând din noiembire sau chiar din ianuarie pentru a livra clienților roii în primăvară. Toate echipamentele necesare trebuie să fie achizițonate înainte de cumpărarea albinelor.
Cum determinăm calitatea familiilor de albine
Calitatea este determinată pe baza următoarelor criteri:
-prolificitatea mătcii, matca trebuie să depună un număr mare de ouă și asta se poate aprecia după numărul de rame cu puiet. Pe lângă asta modelul depunerii ouălelor, repartizarea puietului pe rame oferă informații cu privire la calitatea mătcii
-rezistența la iernare, chiar dacă familiile sunt bine îngrijite de apicultor acestea au o caracteristică aparte și trec mai ușor peste iarnă. Consumul de hrană și mortalitatea albinelor trebuie luate în calcul aici și astfel determinăm rezistenta lor la iernare. Este de prefert alegerea unor familii cu mortalitate redusă și un consum mai mic de miere.
-blândețea albinelor , poate fi stabilită cu ușurință atunci când se execută o lucrare. Dacă albinele sunt liniștite atunci când deschidem stupul si nu e nevoie de mult fum atunci știm că am dat peste o colonie blândă.
–rezistenta la boli, apicultorul trebuie să aleagă familii de albine cu un instinct mai mare de a păstra curățenia în stup. Fiecare colonie de albine acționează diferit la boli și dăunători.
-peoductia de miere, luăm în calcul și acest aspect și alegem familii de albine care la sfârșitul sezonului activ au asigurat rezervele de hrană și au produs o cantitate mai mare de miere marfă.
Când mergi să cumperi familii de albine sau roi la pachet îți recomand să faci asta împreună cu un apicult experimentat. Asta pentru a avea un plus de siguranță și pentru a începe cu dreptul în apicultură.
În funcție de preferințe poti alege o stupină staționara sau poti lua în calcul stuparitul pastoral ( transportul stupilor la diverse culturi ). După ce acumulezi experiența și îți mărești numarul coloniilor de albine poț practica stuparitul pastoral. Între timp poți lua legătura cu apicultorii din zona în care locuiești, sunt sigur că vei găsi oameni cu pasiune care te vor ajuta.
Poate fi apicultura o afacere de succes?
Sunt convins că citind acest articol ți-ai pus întrebarea dacă apicultura poate fi o afacere de succes. Și răspunsul la acestă întrebare este, da. Poate fi dar numai investint timp în educația ta, bani în echipamente și să ai disponibilitatea de a munci, pentru că albinele își fac treaba, ele produc miere, resposabilitatea ta este să ai grijă de ele și să știi cum să-ți adminstrezi prisaca astfel încât să obții și o producție de miere marfă pentru profit. Totul este să ai răbdare, în orice domeniu totul începe de jos, cu pași mici și nu există scurtături.
Cel mai bun sfat pe care ți-l pot da este pornești încet în acest domeniu. Nu crește numărul familiilor de albine prea repede. Învață întâi cum să fii un bun apicultor si tocmai după aceea poți deveni propietarul unei afaceri apicole de succes.
Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă sî-l promovez mai departe cu un share:
Sper să te ajute informațiile din acest articol. Lasă un comentariu și spune-mi părerea ta. Îți voi răspunde cât de repede pot.
Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici . Multumesc !
Am creat un tabel cu toate echipamentele necesare pentru un start up. Să iți faci o idee de câți bani ai nevoie pentru a investi în apicultura la început.
Echipamente pentru Start up |
Pret Ron |
Combinezon cu palarie optima line |
160 ron |
Mănuși |
37 ron |
Afumător inox |
50 ron |
Daltă apicolă |
28 ron |
Perie apicolă |
27 ron |
2 roi la pachet |
Aprox. 600 ron ( aprox. 300ron un roi) |
2 stupi verticali dadant pe 10 rame |
Aprox 300 ron ( aprox. 150 ron un stup) |
20 Rame de tei însârmate |
66 ron (3,30 ron rama) |
2 hrănitoare din lemn de 300 ml |
12 ron (6 ron hranitorul) |
Faguri din ceara 1/1 |
185 ron ( 37ron/kg un pachet are 5 kg) |
Centrifuga tangentiala, 3 rame, actionare manuală |
990 ron |
Tavă de descăpăcit cu suport si filtru din plastic |
650 ron |
Furculiță de descapacit inox |
30 ron |
Cuțit de descapăcit |
20 ron |
Topitor solar din lemn |
460 ron |
Total |
3615 ron |
2 comentarii
isac elena · 20 august 2019 la 21:23
in legatura cu modelul de stup as incerca sa atrag atentia asupra avantajelor modelului multietajat cu 8 rame de 300\230 (langstroth): se foloseste un singur tip de rama (pentru cuib si magazie), se foloseste un singur tip de etaj, are greutate mica, este foarte usor de manevrat. Intre dadant si langstroth pentru stupina stationara este net de preferat multietajat (Langstroth)
Mihai · 20 august 2019 la 22:21
Este mai usor atunci cand vorbim de manevrare stupilor la extractie. Pe opt rame nu oferi foarte mult spatiu pentru ouat reginei plus ca in cuib albinele trebuie sa depoziteze polen, miere. Ramele de 3/4 nu ofera prea mult , daca ar fi 10 rame atunci situatia se schimba. Pentru o stupina stationara detinuta de cineva aflat la inceput de drum ar fi mai usor.
Multumesc !