De ce, când si cum sa inspectezi familiie de albine
Cum sa inspectezi familiie de albine. Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin linkul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.
Cum sa inspectezi familiie de albine. Succesul în apicultura este determinat de capacitatea de a întelege ce se întâmpla într-un stup. Ca apicultor este foarte important să știi ce trebuie să faci atunci când deschizi un stup. Pentru începători inspecția unui stup poate fi dificilă și poate intimida dar nu e totul pierdut.
Inspectarea stupilor este importantă pentru că îți permite să observi foarte repede lucruri ce nu sunt normale într-o colonie de albine. Familiile de albine puternice pot fi inspectate o dată la zece zile. Roii, necesită o inspecție la aproximativ o săptămână după ce au fost instalați în stupi. Asta pentru a verifica dacă matca a fost eliberată din cușcă și dacă a început să depună ouă.
Pentru mulți teama de înțepături și albine reprezintă o fobie de care nu pot scăpa. Astfel că mulți aleg să nu practice apicultura din acest motiv. Prisăcarul în stupină trebuie să lucreze calm și fără mișcări bruște pentru a nu irita albinele. Controlul familiilor de albine nu se face la întâmplare și nici de curiozitate, întotdeuna prisăcarul trebuie să aibă un scop bine determinat. Dacă umblăm cu atenție și grijă albinele pot fi mânuite cu ușurință.
Pentru începători inspecțiile regulate vor crește nivelul de confort și acomodare cu albinele. Câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când inspectezi un stup:
Este regina activă ?
Sunt ouă depuse în celule ?
Sunt paraziți pe albine, varroa ?
Este miere căpăcită în stup ?
Albinele calme sau sunt agitate ?
Au miere suficientă ?
Se pregătesc de roire ?
A sosit timpul să mai adaugi o magazie pentru miere ?
Poate că pentru un începător aceste întrebări, aceste aspecte de care trebuie să țină cont pot fi la un moment dat copleșitoare. Asta nu e o problemă pentru că odată ce a devenit confortabil pentru tine să inspectezi un stup totul va fi mai ușor și asta va devenii cea mai bun metodă de a avea familii de albine sănătoase și puternice.
În acest articol vreau să-ți prezint tot ce trebuie să știi pentru a face inspecția unei familii de albine. Și astfel să te ajut să-ți inspectezi stupii cu încredere și competență.
Cum sa inspectezi familiie de albine. De ce trebuie să inspectez stupii ?
În primul rând examinarea stupilor este importantă pentru sănătatea familiie de albine din mai multe motive:
-
Înveți cum se desfășoară normal activitatea albinelor într-un stup
Daca totul devine familiar pentru tine și știi de la bun început cum trebuie să decurgă activitatea albinelor înr-un stup asta îți va dezvolta spiritul de observație și poți să concluzionezi de la prima inspecție dacă ceva este ieșit din comun și poate chiar periculos pentru familia de albine. Cu timpul vei putea face asta rapid și ușor.
Așadar odată ce te-ai obișnuit cu albinele și comportamentul lor poți observa lucruri ieșite din comun. Ca de exemplu:
-agitația albinelor
-sunt puține albine la zbor
-încep să intre în frigurile roitului
-nu au regină, sunt orfane
Am enumerat câteva probleme care pot fi întâlnite de apicultor când inspectează un stup. Pe parcurs ce devii familiar cu toată activitatea desfășurată de albine o să îți fie mai ușor să-ți dai seama când ceva nu e în regulă.
Cel mai important este rapiditatea și faptul că ai observat din timp problema, asta face diferența între a salva familia de albine sau pierderea unui stup în fața a diverse pericole.
2. Începi să te obișnuiești cu albinele și lucrările în stupină se desfășoară fără probleme. Totul devine confortabil pentru tine.
Datorită promovării media ne-am obișnuit să credem că albinele sunt periculoase și atacă pe oricine se apropie de stup. Fapt neadevărat. Pot fi periculoase doar în anumite situații și pentru oameni ce nu au habar ce fac.
Bâzâitul lor poate crea frică în inima unui apicultor începător ce se află înconjurat de albine. Reacțiile de genul acesta pot fi intense, în special atunci când ai fost înțepat recent sau ai avut de aface cu o colonie ceva mai agresivă.
Cu timpul ceea ce facem de zi cu zi începe să devină confortabil și este important, pentru începătorii să facă mai multe inspecții. Astfel se vor simți mai confortabil atunci când lucrează în prisacă. Lipsa stresului, a fricii face ca albinele să fie calme și să-ți desfășoare activitatea normal.
Gândeste-te, dacă ai pe cineva lângă tine și este nervos, agitat, atunci e normal să reacționezi vigilent și să fii atent la tot ce se întâmpă în jurul tău. Dacă cineva îți distruge mașina e normal să fii alert, mai cu seamă dacă persoana respectivă este agitată și nervoasă. Aceeași situație se aplică și în cazul albinelor.
Pe măsură ce nivelul tău de confort crește albinele vor fi mai calme și controlul în stupină se desfășoară mai ușor, făcând ca timpul petrecut printre stupi să fie productiv.
3. Observarea rapidă a problemelor în stup
După ce ți-ai făcut o idee despre cum trebuie să se desfășoare activitatea albinelor într-un stup și te simți mai confortabil în preajma lor poți observa problemele mult mai repede. Spiritul tău de observație va fi mai bun. Probleme majore care pot să apară într-un stup:
O matcă s-a pierdut sau a fost omorâtă, mâncată de pasări în timp ce a ieșit la zborul de împerechere.
Fără regină, un stup, o famile de albine este sortită pieirii. Albinele care mor nu vor mai fi înlocuite, albinele lucrătoare vor începe să depună ouă din care vor ieși doar trântori și cu timpul toată colonia va muri.
Intrarea în frigurile roitului
Când un stup este suprapopulat albinele vor roii. Dacă prisăcarul nu oferă spațiu suficient atunci riscul de roire va fi mare. În timpul roirii matca pleacă din stup împreună cu 60% din populația acestuia. Restul de 40 % rămâne în stup. Înainte de a roii albinele vor trage botci (celule pentru noi mătci ), într-un stup pot fi 10 sau mai multe botci, reginele care vor ecloziona din aceste botci se luptă între ele pentru supremația în stup. Cea mai puternică rămâne. Selecția naturală !
Inspectarea regulată a stupilor, mai ales în lunile mai-iunie, îți permite să depistezi din timp acest comportament al albinelor și să previi roirea prin ruprerea botcilor, oferirea a mai mult spațiu in cuib reginei pentru a depunde ouă sau adăugarea unei magazii.
Cum sa inspectezi familiie de albine. Când pot să inspectez stupii ?
Inspectarea stupilor este importantă doar atunci când este făcuta cu bună stiință și nu prea frecvent. Albinele se pot autosustine singure și e bine să le lăsăm să-și desfșoare activitatea fără a le deranja. Prisăcarul trebuie să intervină doar în anumite situați.
În primăvara și toamna, familiile de albine se examinează în ziele calde. Pe timp de vară nu este recomandat să inspectezi cuibul după amiază când de obicei este foarte cald. Dacă timpul este rece, cu vânt sau după ploaie atunci e bine să amânăm inspecția familiei de albine până când timpul va fi favorabil.
Când albinele au cules putem umbla în stupi tot timpul zilei. În cazul unui cules de nectar abundent inspecția familiilor de albine se face spre sfârșitul zilei pentu a nu le deranja foarte mult. Dacă în natură nu este cules de nectar inspecția se poate face dimineața devreme ori dacă nu seara pentru a evita furtișagul.
În timpul iernii inspecția stupilor este foarte diferită. Expunerea albinelor la frig și zăpadă poate fi rețeta perfectă pentru un dezastru. Spun asta pentru că după ce închidem stupul acestea vor trebuii să muncească de doua ori mai multe pentru a regla temperatura ceea ce implică mai multe stres pentru ele și asta nu e bine. Mai ales în timpul iernii.
Inspecția stupilor iarna poate fi făcută ca o plimbare la stupina. Între timp prisăcarul observă fiecare stup în parte și verifică starea acestuia, verifica dacă sunt multe albine moarte la urdiniș sau mulți varroa.
Cum trebuie să inspectez familia de albine ?
Înainte de a umbla în stupi apicultorul trebuie să aibă toate uneltele aproape. În privința echipamentului totul se rezumă la preferințe. Recomand începătorilor să folosească un combinezon de la bun început pentru a nu avea nici un fel de probleme. Astfel se pot concentra pe ce au de făcut. Un stupar experimentat poate lucra fără mască sau poate purta doar mască și mănuși. Totul se rezumă la preferița personală a accestuia.
În privința echipamentului ne rezumăm la preferințe și temperamentul albinelor. Am făcut o lista cu echipamentele necesare în stupină.
- combinezon, este de oibicei alb dar poate avea și alte culori spre exemplu bej, protejează apicultorul de întepături
- masca poate fi folosită separat sau se poate atașa la combinezon
- cizme sau alte tipuri de încălțări care protejează glezna
- peria apicolă, este folosită pentru a îndepărta albinele ce rămân pe ramă după ce a fost scuturată
- afumătorul este de ajutor atunci când deschidem stupul
- dalta apicolă, utilă pentru a scoate ramele din stup
- suportul pentru rame
Înainte de a pune masca sau îmbraca combinezonul prisăcarul trebuie să aprindă afumătorul. În afumător se aprind materiale care întrețin o ardere lentă și neîntreruptă cum ar fi: bureții de pădure, putregai de salcie, surcele, așchii de brad, câlți etc .
Cum sa inspectezi familiie de albine. După aceea stuparul își ia lădița cu unelte și se apropie de stup. Toate uneltele de care are nevoie se găsesc în lădiță. Înainte de a umbla în stupi apicultorul trebuie să aibă toate uneltele lângă el, nu este recomandat să lași deschis un stup și să pleci pentru că îți trebuie ceva anume. Carnetul de stupină este necesar pentru a nota informații cu privire la fiecare familie. Acesta este folositor mai cu seamă prisăcarilor aflați la început de drum dar si celor experimentati.
Examinarea familiilor de albine
Pentru început vom face o examinare exterioară. Astfel ne putem da seama ce se întâmplă înăuntru. Si verificăm dacă sunt albine la zbor, dacă sunt mai multe sau mai puține albine sau poate albinele protejează intrarea și au creat o barieră, poate fi un indiciu că ceva nu este în regulă.
Înainte de a deschide stupul e bine să dai 2-3 pufuri de fum pe urdiniș acesta face ca albinele să se retragă în stup și să producă un zumzet caracteristic. Fiind alarmate de fum acestea se îndoapă cu miere și le va fi mai greu să înțepe pentru că nu mai pot încovoia ușor abdomenul. În funcție de materialele folosite fumul poate fi mai rece sau poate fi fierbinte. Este recomandat ca fumul să fie rece.
Când ne apropiem de stup trebuie să fim atenți să nu blocăm intrarea albinelor. Tocmai de aceea prisăcarul stă în spatele stupului sau în lateralele acestuia. Deschiderea stupului se face cu mișcări calme dacă faci mișcări bruște sau repezi albinele vor fi iritate și încep să înțepe.
Înainte de a deschide stupul e bine să asculți pentru câteva secunde murmurul, bâzâitul albinelor, asta te va ajuta să îți faci o idee de cum ar trebuii să se audă zumzetul unei familiie de albine care îți desfășoară activitatea normal. Acesta este un alt indicator al stării familiei de albine și te ajută să îți dai seama dacă totul decurge cum trebuie sau colonia are probleme.
După ce stupul a fost deschis apicultorul dă câteva pufuri de fum în lungul ramelor. Asta pentru a alunga albinele asta îi permite să scoată mai ușor rama sau ramele din stup. Dacă stupul a avut magazii pentru miere acestea se aăează lângă stup, inspecția începe de fiecare dată jos, de la cuib.
Cu ajutorul dălți apicole apicultorul desprinde ramele, e posibil ca accestea să fie lipite între ele cu ceară, propolis. Dalta se introduce între ultima ramă și diafragmă. Aceasta se desprinde și se scoate încet afară. După ce ramele au fost dezlipite stuparul le ia la rând pentru inspecție.
Rama se apucă cu degetele ambelor mâini și se scoate din stup cu atenție. Întotdeuna rama se ține desupra stupului în poziție verticală pentru că e posibil ca matca să cadă de pe ramă. Așa fiind deasupra cade în stup. Dacă regina cade pe lângă stup e posibil să fie strivită din neatenție de apicultor, să se rătăcească ori să fie mâncată de păsări.
Rama nu se tine în poziție orizontală pentu că nectarul poate curge din celule sau fagurele se poate rupe dacă este plin cu miere și afara este foarte cald. Când scoate ramele din stup prisăcarul lărgește spațiul dintre acestea astfel încât albinele de pe fețele lor să nu se atingă de albinele de pe ramele rămase în cuib ori să nu fie strivite.
Dacă stupul e plin cu rame stuparul scoate una sau doua rame și le așează pe suport sau într-o lădiță de transportat rame. Acest lucru facilitează inspecția și oferă un oarecare confort prisăcarului atunci când lucrează în stupină. În acest fel se examinează toate ramele.
Inspecțiile în stupină îți vor lua ceva timp. Totul depinde de cât de repede înveți, cu timpul vei dezvolta mai multă dexteritate și totul va decurge mai repede. E foarte importat să-ți creezi o rutină și să inspectezi metodic cuibul.
Primăvara când apicultorul umblă în stup acesta nu îl descoperă niciodată în întregime. Examineaz? câteva rame, restul rămânând acoperite. Face asta pentru a păstra regimul termic din stup.
Cum sa inspectezi familiie de albine. Ce să cauți atunci când faci examinarea unei familii de albine
Pe măsură ce inspecțiile devin mai ușoare începi să te simți confortabil în preajma albinelor. Acum știi cum ar trebuii să se desfășoare normal activitatea albinelor în stup. Totuși sunt o mulțime de întrebari care apar pe măsură ce inspectezi ramele. De aceea am să îți prezint o listă cu principalele obiective pe care trebuie să le ai în minte atunci când faci inspecția familie de albine.
–Matca și puietul. Când face inspecția în stup apicultorul verifică în primul rând matca și puietul. Dacă ceva este în neregulă cu matca și puietul. Atunci producția de miere o să fie mică și e posibil ca familia de albine să fie în pericol. Când inspectezi trebuie să verifici următoarele: starea mătci, dacă este sănatoasă (îți poți da seama doar aruncând o privire), câte regine sunt în stup (posibil să fi tras botci și să fie mai multe), să verifici dacă matca pontează, modelu puietului (puietul sănatos trebuie să fie compact în celule) .
–Albinele. Un al doilea aspect la care trebuie să fii atent este comportamentul albinelor. Dacă albinele au un comportament neobișnuit. Asta indică o problemă în timp ce desfășurarea normală a activității indică faptul că familia de albine este puternică și prosperă. Și aici trebuie să ai în vedere următoarele aspecte: cât de active sunt albinele, dacă vin cu polen, agresivitatea acestora, cât de mare este populația și daca aceasta este în creștere.
–Paraziți. În această parte a inspecției trebuie să verifici dacă în stup sunt paraziți. Aceștia pot fi pe albine, pe matcă, cum se poate întâmpla în cazul unei infestări puternice cu varroa, pot fi zăriți pe rame. Printre aceștia se enumeră: molia cerii, gândacul mic de stup, sunt paraziți ce atacă ramele și puietul. Uneori pot apărea surprize și să găsim șoareci în stup.
–Proviziile. Și pe finalul inspecției apicultorul verifică starea proviziilor. Trebuie să te asiguri că albinele au spațiu suficient pentru puiet, pentru a depozita miere și polen.
Pentru a inspecta cât mai bine ramele e important să ai lumină suficientă. De aceea e bine să fi poziționat în așa fel încât soarele să bată din spate, așa vei avea cele mai bune șanse de a identifica toate problemele.
După ce a încheiat inspecția apicultorul își notează în carnetul de stupină toate constatările și lucrările pe care le-a făcut. În dreptul acestora se trece data când stupul va trebui controlat și motivul.
Și am ajuns la final. Sper să te ajute informațiile din acest articol și de acum să ai mai multă încredere, competență atunci când inspectezi un stup. Inspectarea stupilor este necesară pentru a face albinele să prospere.
Pe măsură ce devii mai bun la identificarea problemelor și schimbărilor de care au nevoie. Albinele tale vor crește și vor prospera în familii puternice oferind producții mari de miere.
Lasă un comentariu, dacă ai întrebari mă poți contacta pe e-mail sau pe pagina de facebook. Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici
Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:
0 comentarii