Exista mai multe cazuri de anormalitate ce influenteaza negativ productivitatea stupinelor si anume: lipsa de hrana, imbolnaviri si pierderea matcilor, dar asta se intampla mai rar. Ingrijirea familiilor de albine cu provizii insuficiente pe timp de iarna sau lipsite complet de provizii se face prin hranirea cu miere si dacă nu sunt provizii de faguri cu miere hranirea se face cu sirop de zahar, sirop pentru completarea rezervelor de hrana, cumpărat din comerț. 

Ingrijirea familiilor de albine cu provizii insuficiente pe timp de iarna

      Cel mai bine e ca hranirea sa fie cu miere daca in stupina exista o rezerva. Fagurii cu miere se introduc in stup dar nu oricum, acestia trebuie sa fie in contact cu ghemul albinelor.

     O alta metoda de hranire este cea prin care se foloseste mierea cristalizata. Se administreaza in portii de 1 – 1,5 kg invelita in panza umezita si se aseaza  deasupra ghemului pe leaturile ramelor. Se pot folosi sipci de 1 cm grosime pentru a perimte accesul albinelor.

      Un alt procedeu asemantor este folosirea pastei preparata din miere si zahar ori a serbetului de zahar. Pasta se prepara astfel: patru parti zahar pudra si o parte miere incalzita. Se da albinelor ca si miere cristalizata. In cazul in care nu exista miere se poate folosi sirop gros de zahar care se prepara din doua parti zahar plus o parte apa. Siropul poate fi administrat albinelor in hranitoare asezate deasupra ghemului.

      In functie de proviziile existente in cuib se va stabilii data cand se administreza hrana si numrul hraniriilor.  La stabilirea datei de administrare a hranie se tine cont de consumul mediu al unei familii normale. In lunile octombrie, noiembrie si decembrie poate fi de 0,7 kg/luna, in ianuarie de 1 -1,5 kg,  iar in februarie – martie de 2 -3 kg/luna.

     Dacă sunt necesare interventii in cuibul albinelor pe timpul iernii, cum ar fi: completarea sau inlocuirea provizilor, inlaturarea soarecilor din stupi, inlaturarea umiditatii  din stupi, este necesar ca aceste activitati sa fie facute intr-o camera incalzita la tepmeratura de 25°  celsius.

      Familiile vor fi trecute pentru inceput intr-o camera alaturata cu o temperatura de 15° celsius  unde vor sta 4 – 5 ore dupa care se trec in cealalta camera unde se executa lucrarile. Cu munca si atentie este posibila interventia si pe timpul iernii, nu doar pentru a ajuta familiile de albine cu provizii insuficiente, ci si pentru  a se avea in vedere ca toate familiile sa treca cu bine peste iarna.

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: