Recenzie carte Bolile albinelor de Wolfgang Ritter
Recenzie carte Bolile albinelor de Wolfgang Ritter. Acest site conține link-uri afiliate pentru produse. Este posibil să primim un comision dacă faceți o achiziție după ce faceți clic pe unul dintre link-uri. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.
Vă salut dragi cititori ! Nu am mai scris de ceva timp pe site si de acestă dată mi-am propus să scriu o recenzie la cartea Bolile albinelor de Wolfgang Ritter. Carte pe care o am în biblioteca mea și o răsfoiesc ori de câte ori este nevoie atunci când apare o problemă în prisacă și nu știu cum să procedez.
Cartea bolile albinelor a fost lansată în anul 1994 la Stuttgart, Germania. A fost publicată de editura Ulmer. În România acestă carte a fost lanastă în ianuarie 2000 de editura M.A.S.T , București, România și face parte din colecția pacienți: animalele.
Recenzie carte. Despre autor
Autorul acestei lucrări este Wolfgang Ritter (născut la 28 octombrie 1948), biolog german specialist în melitologie (o ramură a etimologiei care se ocupă cu studierea albinelor), apicultură, patologie veterinară și expert în ce privește varoza, paraziții varroa la albine.
Wolfgang Ritter a terminat studiile de chimie și biologie la Universitatea Johann Wolfgang Goethe și a urmat un doctorat la Institului de cercetare a albinelor din Oberursel situat lângă Frankfurt. În anul 1987 a fost ales Președinte al Apimondia și a părăsit acesta funcție în anul 2015. Cartea face parte din domeniul apicol cum de altfel este și domeniul specializat al autorului, sănătatea albinelor și apicultura ecologică. Ritter a publicat mai multe articole științifice, peste 600 și este autorul mai multor cărți.
Recenzie carte. Structură, ce îmi place la acestă carte.
Cartea cuprinde 173 de pagini, este tradusă din limba germană de Irina Vasile. Lucrarea este foarte bine structurată și cuprinde o mulțime de informații folositoare apicultorilor cu experiență dar și începătorilor în apicultură. În structura lucrării sunt abordate următoarele subiecte: anatomia și fiziologia albinei melifere, colonia de albine, schema de diagnostic, prevenirea îmbolnăvirilor, depistarea bolilor, combaterea bolilor, bolile puietului, bolile albinelor adulte, intoxicații, malformații și anomalii, dăunători.
Ce îmi place foarte mult la acestă carte este structura lucrării și faptul că la sfârșit sunt fotografii cu albine afectate de boli, puiet bolnav , paraziți și daunători ai albinelor. Toate acestea prezentate în carte. Îmi place și pentru că în dreptul fiecărei fotografii este o descriere. Asta ajuta foarte mult.
Prima dată când deschidem cartea avem o prefață (cuvânt înainte) în care Ritter vorbește despre albine, familia de albine și cui se adresează acesta carte.
Citez:
” o carte despre bolile albinelor se va ocupa de acele boli care pot afecta soarta întregii populații de albine, fiindcă albinele lucrătoare pot supravietuii numai în colectivitate. Populația este obiectivul care trebuie întreținut; Această carte se adresează atât apicultorilor experimentați, cât și începătorilor. Pentru a fie pe înțelesul tuturor, chiar și a celor neinițiați, am renunțat, pe cât posibil, la expresiile strict specializate. Capitolele de prezentare generala de la începutul cărții se adresează în mod special începătorilor. ”
Tema abodrată
Tema abordată în carte, bolile albinelor, are o importanta deosebită pentru apicultori, domeniul stințific și apicultură. Este important pentru că în carte sunt prezentate bolile, tabloul clinic, modalitățile de răspândire, și metode de combatere sau prevenire a acestora. Un apicultor trebuie să știe despre aceste boli și ce masuri să ia asupra lor.
Comparație cu alte cărți
Acum as dori să fac o comparație între cărți. Mă refer la Bolile albinelor și cartea Cum să menținem albinele sănătoase, scrisă tot de Ritter și lansată recent în România de editura Lumea apicolă. Între cele doua cărți este o diferență de 17 ani, timp în care și tehnologia a avansat. Și au apărut noi amenințări. Carte este tot despre sănătatea albinelor, nu diferă forate mult față de cealaltă în ce privește tema abordată dar datorită faptului că au apărut noi amenințări acesta vine cu ceva nou și tratează noi provocări precum: gândacul mic de stup, CCD (colony collapse disorder), noi patogeni precum Nosema ceranae și virusuri care nu sunt îndeajuns de bine studiate.
La fel ca în Bolile albinelor și acesta conține un text ușor de înțeles de către oricine, excelent structurat, cu adnotări și scoateri în evidentă a punctelor importante. Și după cum ne-a obișnuit din prima cartea Ritter a adăugat conținut grafic de foarte bună calitate, cartea conține 37 de poze color, 10 poze alb-negru și 50 de desene. Ceva mai mult conținut grafic fată de prima carte lansată pe acesta temă.
Scurt rezumat
Primele capitole ale cărții sunt destinate în special începătorilor. În primul capitol este prezentată anatomia și fiziologia albinei melifere după care urmează prezentarea coloniei de albine, albina lucrătoare, matca, trântorul. Cuibul și dezvoltarea puietului. În acest capitol este prezentat și un plan de diagnostic, este un tabl cu bolile puietului și bolile albinelor adulte. Acesta ajută foarte mult apicultorul în identificarea bolilor.
Urmează capitolul în care se discută despre prevenirea îmbolnăvirilor. Unde Ritter prezintă alegerea amplasamentului pentru o stupină, întreținerea coloniilor în diferite sisteme de stupi, iernarea, hrănirea stimulatorie și înoirea mătcii.
În capitolul combaterea bolilor se pune foarte mult accent pe măsurile de combatere a acestora fară tratament medicamentos. Și numeroasele fotografii de la sfârșitul cărți facilitează o stabilire mai ușoară a diagnosticului. În acest capitol sunt descrise toate bolile albinelor și modalitățile de prevenire și combatere a acestora.
Ultimele două capitole ale cărții prezintă cititorului, malformații și anomalii ce pot apare la albinele adulte, matcă, trântori și puiet ,dăunători ai coloniilor de albine. Șoareci, pasări, molia cerii, păduchele albinei etc.
Citate reprezentative
”Albinele se numără printre puținele insecte care ”hibernează„ ca o comunitate sociala. Acest lucru face posibil, printre altele, controlul temeperaturii într-un cuib ferit și depozitarea unor suficiente rezerve de hrană. ”
”Anumite boli pot fi recunoscute de apicultor prin intermediul aspectului exterior al albinelor, fagurilor și stupilor. Acest lucru este valabil, în primul rând pentru, pentru bolile puietului.”
”Combaterea diferitelor boli se deosebește foarte mult de la caz la caz și de aceea, va fi explicată mai în amănunt într-un capitol special. Aici vor fi trecute în revistă numai unele aspecte ale tratamentului medicamentos ca dezinfecția și distrugerea stupilor bolnavi.”
”Diverse malformații apar la totate castele de albine. Când dezvoltarea în celula de puiet a fost tulburată, se pot ivi malformații parțiale al unor părți ale corpului sau organelor. Doar malformațiile mătcii sunt importante pentru colonie. „
”Multe boli ale albinelor pot fi tratate si cu mijloace chimice. Cu ani în urma, apicultorii foloseau adesea substanțe care n-au fost verificate asupra rezidurilor în produsele apicole și periclitării sănătății consumatorului. „
Părere personală
Ca părere personală vreau să spun că îmi place această carte pentru structura pe care o are și modul în care sunt prezentate ideiile (pe înțelesul tuturor) , conținutul grafic, pozele de la sfârșitul cărți te ajuta foarte mult în identificarea bolilor la fel și tabele prezentate.
Pe lângă acestea îmi mai place pentru că este utilă și începătorilor , mai ales în primele capitole cititorului îi este foare bine prezentată anatomia și fiziologia albinei, structura familiiei de albine, pastoralul, iernarea etc . Plus că pentru fiecare boala în parte este prezentată cauza, modalități de prevenire și combatere.
Chiar daca ești un apicultor cu experiență această carte te ajuta foarte mult. Pentru începători cartea este foarte ușor de citit și cineva care citește pentru prima dată despre albine o să învețe foarte ușor, informația poate fi reținută cu ușurință datorita combinației de text și grafică. Ajută foarte mult la indentificarea bolilor și tratarea lor.
Oportunitate, actualitate și originalitate
Pentru începători această carte oferă oportunitatea de a face primi pasi în apicultura fară bătăi de cap și fară a cumpara alte cărți. Oferă toate informațiile necesare, pentru început.
Chiar dacă este o diferență destul de mare de când a fost lansata și până acum informațiile din carte sunt de actualitate. Conținutul cărții oferă originalitate, unicitate, limbajul este adecvat fară prea multe expresii specializate.
În final vreau să închiei cu o concluzie. Prin informațiile prezentate, structura cărții și limbajul folosit, plus conținutul grafic, carte este perfectă pentru începători în apicultură dar și pentru stupari cu experiență. Daca nu ai acestă carte în biblioteca ta pot spune că îți lipsesc foarte multe cunoștinte despre apicultură și începător fiind este mandatoriu să citești acesta carte. Ritter ne prezintă amănunțit informații valoroase despre bolile albinelor într-o carte de 173 pagini, ce o face foarte ușor de citit și este de ajutor spre exemplu dacă trebuie să înveți pentru un curs de apicultură.
Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai share, like si să lași un comentariu. Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici . Multumesc !
Sursă citate: Bolile albinelor, Wlofgang Ritter, Ed. M.A.S.T, 2000
Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:
0 comentarii