Loca americană afectează puietul de albină determinându-i moartea în stadiul de puiet căpăcit.  Vreau să precizez că loca americană este o boală infecto-contagioasă deci se poate răspândi cu uşurinţă de la o stupină la alta ori de la o familie de albine la alta. Agentul etiologic este Bacillus larvae. Această boală este mult mai activă în lunile iulie-august.

     Boala se răspândeşte prin intermediul albinelor hoaţe, trântori, prin adăpătoare, miere infectată, paraziţi ai stupului precum molia cerii şi prin material biologic( familii, roi, mătci-din stupine contaminate).  Loca americană nu se vindecă de la sine, dacă nu se iau masuri  boala poate afecta toate familiile de albine cea ce va duce la pieirea acestora până la sfârşitul verii.

       Cum recunoaştem boala

       Boala poate fi recunoscută după: celulele au căpăcele perforate, excavate, au culoare maro-închis spre negru sub care se găseşte un rest larvar de culoare  ciocolatie, aderent la pereţii celulei. Dacă încercaţi să extrageţi conţinutul acesta se va întinde sub forma unui filament (proba băţului de chibrit).

       În stup persistă un miros caracteristic de putrefacţie ce provine din fagurii afectaţi de loca americană. În stadiul avansat in  celulele afectate, larvele moarte se deshidratează complet şi capătă aspectul unui detritus maro- închis spre negru.

        Diagnosticul se va pune pe bază semnelor clinice, ulterior se va stabili în laborator pe probe de fagure cu puiet supect. Proba va avea dimensiuni de minimum 15/10 cm. Tot în laborator se va face alte examinări pentru diagnosticul diferenţial faţă de loca europeană, puietul în sac şi virozele albinelor.

          Combaterea locei americane

        Toţi fagurii cu puiet afectat în fază incipientă vor fi topiţi sau arşi într-un loc izolat stabilit din vreme. Se va administra: oxitetraciclină, locamicin sau negamicin. Doza de oxitetraciclină este de 0,5-0,75 g la un litru de sirop şi se administrează câte 250-500 ml. În funcţie de stadiul bolii se va aplică 4-5 administrări la interval de 4-5 zile.

         Locamicin (2,5 g oxitetraciclină la 1000g zahăr pudra) se pudrează câte 80-100g printre rame.  Tratamentul se va repeta de 3 ori la interval de 3 zile sau de două ori la interval de 5-7 zile. Simultan cu primele trei tratamente se poate face şi 3 administrări de câte 250 ml de sirop preparat din 1kg de locamicin/ l litru de apă. Tratamentul se aplică la toate familiile de albine din stupină, se consideră contaminate şi celelalte familii chiar dacă boala a aparut  într-o singură familie.

        Prisaca afectată va trebui să fie tratată şi în primăvara anului următor apariţiei bolii şi se vor face dezinsecţiile de necesitate, fagurii vor fi topiţi şi schimbaţi.

         Loca americană este o boală pe care stuparul trebuie să o decalre. Aceasta poate fi carantinabila de la apariţia semnelor bolii şi încă 60 de zile de la însănătoşirea clinică.

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:
Sursa:  pentru a scrie acest articol am consultat Manualul apicultorului , Bucuresti 2000

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: