Este o boală specifică albinelor adulte cauzată de agentul Nosema apis. Factorii favorizanţi sunt reperzentati de: familii slabe, iernare prelungită fără zboruri de curăţire, miere de mană şi foarte multă umiditate în stup. Prezenţa boli poate fi certificată numai prin examenul de laborator. Nosemoza se înmulţeşte în intestinul mijlociu al albinei. Când este eliminat în mediul extern, parazitul sporuleaza şi astfel devine mai rezistent. Ajuns în intestinul albinei acesta germinează şi da naştere parazitului activ. Parazitul intră în contact cu celulele peretelui intestinal aici acesta se hrăneşte şi produce toxine. Boala se răspândeşte de la o familie la alta şi de la prisacă la prisacă prin intermediul albinelor, apicultorului şi paraziţilor precum molia de ceară. Pentru a se manifestă clinic, este nevoie de intervenţia unor factori favorizanți.

    Nosemoza apare în general în cursul iernii şi începutul primăverii. Afectează familiile slabe, neigienizate, cu rezerve de hrană insuficiente şi de calitate necorespunzătoare( miere de mană ori sirop de zahăr administrat toamna târziu).

Recunoaşterea bolii

Nosemoza clinică acută

-depopularea stupului

-scurtarea vieţii în perioada de iarnă

-pete de diaree pe speteze, faguri şi fundul stupului

-fecale diareice cu miros fetid eliminate sub formă de jet

-albinele bolnave prezintă abdomenul destins, se deplasează cu dificultate

-nu pot zbura

-au aripile întinse şi picioarele adunate sub abdomen, paralizează şi mor

  Diagnosticul se stabileşte doar pe baza semnelor clinice coroborae obligatoriu cu examenul de laborator. Probele pentru laborator se constituie din 30-50 albine vii, muribunde sau moarte, recoltate de la fiecare familie din stupina. Este nevoie de axamenul de laborator pentru a se face diagnosticul faţă de: amoebioza, intoxicaţii acute şi paralizii virale.

Combaterea bolii

   Iarna şi vara se îndepărtează periodic albinele moarte de pe fundul stupului şi se distrug prin ardere. Fagurii cu pete de diaree se topesc apoi se curăță mecanic şi se dezinfectează inventarul apicol.

Tratament

   Se administrează protofil în sirop şi pastă (17-20 ml/ litru de sirop şi 34 ml la 1 kg de pastă de zahăr). Dacă nu aveţi protofil puteţi utiliza ceaiuri din plante medicinale: sunătoare, flori de coada şoricelului, frunză de mentă, flori de musatel, flori şi frunze de busuioc.

Prepararea infuziei

   Plante uscate 20g la un litru de apă (nu din fiecare plantă, în total). Plantele se mărunţesc şi se pun într-un vas emailat apoi se toarnă o cantitate mică de apă rece. În alt vas se fierbe apă. Aceasta se toarnă peste plantele din vas. Vasul cu plante şi apă fierbinite se lasă 5 minute la foc, fără să fiarbă. După asta se stinge focul şi se lasă 30 de minute vasul acoperit pentru a se produce extracţia substanțelor active. După ce se strecoară cu acest ceai se prepară siropul (1litru de ceai cu 1 kg de zahăr) . În funcţie de cât de puternică este familia de albine se administrează câte 250-500 ml sirop de patru ori la interval de cinci zile.

   După tratamentul cu sirop din plante medicinale stupina afectată va trebui să fie igienizată prin îndepărtarea fagurilor vechi sau cu pete de diaree. Familiile de albine vor fi transvazate în stupi curaţi, dezinfectati cu sodă de rufe (50g / litru de apă caldă).

Bibilografie: Manualul apicultorului, Bucuresti 2000

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: