Ajutor de minimis apicultorilor

Publicat de Mihai pe

Ajutor de minimis

Prin aceasta Hotarare a Guvernului se va reglementa acordarea unui ajutor de minimis apicultorilor, de 23,7 lei/familia de albine, pentru un numar de 2.246.866 familii de albine.

Ministerul Agriculturii a publicat proiectul de aprobare pentru compensarea pierderilor inregistrate in perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol.

Ajutor de minimis apicultorilor

Scopul acestui ajutor este sustinerea activitatii in sectorul apicol pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol, astfel incat sa se asigure continuarea ciclului de productie.

Ajutorul de minimis se va derula prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Valoarea totala a schemei de ajutor de minimis este de 53.250.724 lei, reprezentand 10.928.829,96 euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie  2020, respectiv 4,8725 lei pentru un euro.

Sursa de finantare este bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Perioada de depunere a cererilor si documentelor insotitoare este de 30 zile, incepand cu a cincea zi lucratoare, dupa intrarea in vigoare a prezentei hotarari.

Ajutorul de minimis se acorda, conform proiectul de HG

a) apicultorilor, persoane fizice care detin atestat de producator emis in baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, cu modificarile si completarile ulterioare, valabil la data depunerii cererii;
b) apicultorilor, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.182/2016;
c) apicultorilor, persoane juridice.

Sprijinul financiar reprezentand ajutor de minimis potrivit prezentei hotarari se acorda beneficiarilor, care indeplinsec criteriile de eligibilitate, pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol, astfel incat sa se asigure continuarea ciclului de productie, in cuantum de 23,7 lei/familia de albine.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis prevazut de prezenta hotarare, beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate:

a) sa aiba familii de albine inscrise in baza de date nationala apicola la data 1 martie 2021, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor, gestionat de Agentia Nationala pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor cu modificarile si completarile ulterioare;
b) sa aiba stupine inregistrate/autorizate la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, la data depunerii cererii;
c) sa fie inregistrati in registrul unic de identificare, denumit in continuare RUI si sa detina cod unic de inregistrare atribuit de catre APIA.

Sursa: articol preluat de pe https://www.stiriagricole.ro

Urmărește blogul meu, află mai multe informații despre creșterea albinelor, pionierii din industria apicolă, cum au ajuns în acest domeniu și cum au contribuit la dezvoltarea acestei ramuri a agriculturi.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!