Acest articol conține linkuri de afiliere.Pentru mai multe informații click aici Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi. 

Iarna se apropie

via GIPHY

    Iarna se apropie, iernarea familiilor de albine. Sunt subiecte de interes pentru mulți dintre noi acum. Mulţi începători în apicultură sunt puţin surprinşi la început de faptul că albinele ”hibernează” iarna. Hibernarea presupune încetinirea metabolismului si scăderea temperaturii corpului. Animalele precum  ursul și alte insecte, cu ar fi bondarii hibernează iarna. Așadar Apis Mellifera nu hibernează în adevăratul sens al cuvântului.

     Albinele nu mai sunt la fel de active ca în timpul verii, acestea se strâng în ghem si mențin o temperatura constantă necesară supraviețuirii. Sunt active pe tot parcursul iernii, se hrănesc, mențin temperatura și ghemul în siguranță. Astăzi pentru că trăiesc în structuri făcute de om este necesară intervenţia apicultorului pentru a compensa diferenţele şi pentru a pregăti coloniile de albine pentru iarnă. 

Iarna se apropie, iernarea familiilor de albine

    Apicultura este în mare parte locală, o iarnă aici în sud, în Câmpia Română nu se compară cu o iarnă în nord in Carpații Meridionali. Pentru a ierna cu succes apicultorul trebuie să facă o evaluare a microclimatului şi să ţină cont de precipitații, umiditate, vânt, temperatură şi ore de lumina. 

    Pe lângă microclimat trebuie să ia în considerare şi puterea coloniilor, dăunătorii şi paraziţi ce atacă colonilie şi tipul de stup utilizat. 

 Supravegherea stupilor iarna

      Preagatirea coloniilor de albine pentru iarnă începe de la 15 august, cel târziu sfârşitul lunii august şi se termină în octombrie. Completarea rezervelor de hrană şi reorganizarea cuibului, scoaterea ramelor  goale din stup. Stupină trbuie să fie monitorizată în continuare după ce am luat aceste măsuri pentru a vedea dacă coloniile s-au stabilit bine. Apicultorul verifică stupii săptămânal iarna. Cum face asta? De obicei  trece pe lângă fiecare stup şi observă, înlătura albinele moarte de pe scândura de zbor, zăpada, ascultă cu atenție murmurul albinelor şi verifică împrejurimile de varroa, aceştia pot fi vizibil pe zăpada. 

Iarna se apropie. Iernarea familiilor de albine

   Uneori se poate deschide stupul pentru o verificare rapidă. Dacă ghemul este jos pe rame e semn bun însemnă că totul e bine, dacă ghemul e sus atunci sunt probleme, colonia nu are provizii suficiente pentru a supravieţui şi apicultorul trebuie să intervină. 

    Este surprinzător dar aşa pot fi salvate multe colonii de albine cu probleme în timpul iernii. Verificarea împrejurimilor şi a stupilor oferă o mulţime de indicii apicultorului. 

      Cea mai mare greşală pe care o poate face apicultorul iarna este să nu ia măsuri pentru a salva colonia de albine.  Asta din cauza că afara  este prea firg ori  plouă, dacă albinele sunt înfometate în surt timp acestea vor muri şi nu vei mai avea ce să salvezi. Acum sigur că nu este ideal să intervii în asemenea condtii dar nici să nu faci nimic nu ajută. 

 Adăpostirea stupilor

     Toţi avem toamna în stupină şi colonii slabe. Acestea pot ierna mai multe într-un stup. Fiecare în compartimente diferite şi cu propriul urdiniş. Dacă avem nuclee cu mătci de rezervă acestea pot ierna foare bine în stupi orizontali pe câte 1-2 faguri cu miere şi păstură. 

   Pentru a prevenii intrarea şoarecilor în stup, se fixează grilă anti-şoareci la urdiniş. În condiţiile de climă din ţara noastră coloniile de albine în afară de cele slabe  pot ierna foarte bine afară. 

    În regiunile cu vânturi puternice iarna albinele pot ierna în adăposturi construite special pentru ele. Acestea pot fi asemănătoare pavilioanelor.  Dacă stupii sunt într-o încăpere special costruită pentru ei atunci trebuie asigurată ventilaţia, liniştea şi înăuntru să fie întuneric. Apicultorul trebuie să ia măsuri împotrivă şoarecilor. Temperatura de iernare în cameră trebuie să fie de 0-2°C şi umiditatea aerului la 75%. 

    În regiunile de sud, sud-vest şi vest ale ţării albiniele iernează cel mai bine afară pe locurile ce le-au ocupat în sezonul activ. În regiunile de nord şi nord-est unde iernile sunt mai lungi este necesară adăpostirea stupilor. 

Iarna se apropie. Iernarea familiilor de albine

 Ghidul pentru iernarea familiilor de albine 

    Mai  jos am creat o lista cu  parametri de care trebuie să ţii cont şi cea ce trebuie să faci atunci când pregătești coloniile de albine pentru iarnă. 

 Starea de sănătate a coloniilor
 •  verifică mărimea coloniilor, uneşte coloniile slabe cu cele puternice. 
 •  caută regina şi verifică dacă a depus ouă. Cel mai probabil vei găsi ceva puiet în cuib dar foarte puţin. Verfică dacă regina este sănătoasă dacă nu o găseşti și sunt semne că albinele au rămas fără regină introdu una împerecheată de la rezervă or uneşte cu o colonie puternică. 
 •  verfica infestarea cu varroa
 Stupul
 •  înlătură magazinele pentru miere
 •  înlătură gratiile Haneman
 •  înlătură ramele goale din stup şi aranjează cuibul în funcţie de mărimea coloniei, albinele trebuie să ocupe bine toate ramele din stup. 
 •  instalează gratile anti-soareci 
 •  asigurăte că stupul este ventilat şi toate orificile de pe podişor sunt deschise şi permit circulaţia aerului. 
 Rezervele de hrană
 •  verifică rezervele de miere şi păstură. Dacă rezervele sunt puţine atunci e timpul să scoţi rame de la rezervă sau dacă nu să hrăneşti cu sirop  pentru a completa rezervele de hrană, hrănirea cu sirop trebuie făcută din luna august după extracția mierii de la  floarea-soarelui . Astfel albinele căpăcesc siropul în rame.
 •  asigurate că ramele din cuib sunt puse corect , în laterale faguri cu miere de sus până jos după aceştia faguri cu miere şi păstură şi în centru faguri cu miere ce ocupă aproape jumătate de ramă. 
 În afara stupului
 •  înlătura vegetaţia din faţa stupului. Aceasta reţine umezaeala şi poate cauza aparița mucegaiului în stup. Şi oferă adăpost pentru alte insecte care pot intra în stup.
 Izolarea
 •  stupii din polistiren expadat ce a fost turnat în matrice şi compresat pentru a nu îl raode albinele oferă o izolare completă şi păstrarea căldurii în interior. 
 •  uni apicultori preferă să pună deasupra podisorului salteluţe pentru a absorbi umezeala 

Iarna se apropie. Iernarea familiilor de albine

 Ventilaţia
 •  asigurăte că stupii sunt bine ventilaţi, aerul trebuie să intre pe urdiniş să  iasă prin găurile de aerisire din podişor. Ventilaţia moderată asigură calitatea aerului, reduce numărul agenţilor patogeni , previne mucegaiul şi menţine interiorul uscat. 
 •  în zonele unde temperturile nu sunt extreme poţi ierna stupi în sistem clopot folosidu-te de fundul anti-varroa. 
 Vântul
 •  dacă în zonă iarna sunt vânturi puternice asigură capacele stupilor pune desaupra o piatră sau asigurăle cu  chingă. 
 •  vatra unde este amplasată prisaca trebuie să fie ferită de vânt prin garduri vii ori dacă nu,  se poate amenaja un cojoc din snopi de trestie, papură sau coceni de porumb. 

   

     După ce apicultorul a verificat această lista și a luat toate măsurile nu a mai rămas decât să se bucure de iarnă. Cum spuneam albinele sunt maeștri ai iernări ele vor urma cursul natural si vor trece cu bine peste iarna, cu putin ajutor din partea ta. Probabil vei auzi știri și diverse statistici despre pierderile din iarnă dar dacă te pregătești în funcție de microclimatul din zona ta și termini la timp poți ierna cu rezultate excelente.    

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

Iernatul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

3 comentarii

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: