Mierea crudă: Cum este diferită de mierea procesată?
Mierea crudă: Cum este diferită de mierea procesată? Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin linkul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.
Mulți oameni cred că mierea crudă oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât mierea procesată, supusa unor procedee de filtrare si pasteurizare pentru a evita cristalizarea. Este mierea crudă mai sănătoasă și care sunt diferențele?
Mierea este un lichid vâscos, dulce, produs de albine, poate fi incoloră (cum este mierea de salcâm) spectrul se întinde de la incolor până la brun roșcat. Albinele stochează mierea în stup pentru a o folosi pentru hrană și nutrienți. Mierea crudă provine direct din stup, în timp ce mierea obișnuită, de la raft este supusă procesării înainte de a fi îmbuteliată.
În acest articol, analizăm diferențele dintre mierea crudă și obișnuită, inclusiv procesarea, beneficiile pentru sănătate, utilizările și posibilele riscuri.
Inițial, oamenii ar fi folosit miere crudă, dar astăzi, cea mai mare parte a mierii de pe rafturile supermarketurilor este procesată, de obicei prin pasteurizare, care presupune încălzire intensă. Multe dintre aceste tipuri de miere procesate pot conține zaharuri adăugate.
Ce este mierea crudă?
Mierea crudă este cel mai bine descrisă ca miere „așa cum există în stup”. Mierea este extrasă din fagurii stupului prin centrifugare apoi din centrifuga acesta ajunge într-o sită de inox sau pânză de nailon pentru a separa mierea de impurități precum ceara de albine și albinele moarte. Odată strecurată, mierea crudă este îmbuteliată și gata pentru a fi savurată.
Pe de altă parte, producția de miere obișnuită implică mai mulți pași înainte de a fi îmbuteliată – cum ar fi pasteurizarea și filtrarea. Pasteurizarea este un proces care distruge drojdia găsită în miere prin aplicarea căldurii mari. Acest lucru ajută la prelungirea termenului de valabilitate și o face mai ”netedă”. De asemenea, filtrarea elimină și mai mult impuritățile, cum ar fi resturile și bulele de aer, astfel încât mierea să rămână ca un lichid limpede pentru mai mult timp. Acest lucru este atrăgător din punct de vedere estetic pentru mulți consumatori.
Unele sorturi comerciale, de miere, sunt prelucrate suplimentar prin ultrafiltrare. Acest proces o rafinează și mai mult pentru o face mai transparentă și mai ”netedă”, dar poate elimina și nutrienții benefici precum polenul, enzimele și antioxidanții. În plus, unii producători pot adăuga zahăr sau îndulcitori la miere pentru a reduce costurile.
REZUMAT
Mierea crudă este cel mai bine descrisă ca miere „așa cum există în stup”. Este extrasă din stup, se strecoară și se toarnă direct în recipiente, ocolind metodele comerciale de prelucrare.
Care sunt principalele diferențe dintre mierea crudă și mierea procesată?
Mierea crudă și obișnuită sunt procesate diferit. Acest lucru poate duce la o varietate de distincții între cele două, în special în ceea ce privește calitatea. Iată principalele diferențe dintre mierea crudă și obișnuită.
Mierea crudă este mai hrănitoare
Mierea crudă conține o mare varietate de nutrienți. Are aproximativ 22 de aminoacizi, 31 de minerale diferite și o gamă largă de vitamine și enzime. Cu toate acestea, nutrienții sunt prezenți doar în urme ( Sursă de încredere )
Ceea ce este cel mai impresionant la mierea crudă este că conține aproape 30 de tipuri de compuși bioactivi din plante. Aceștia se numesc polifenoli și acționează ca antioxidanți (Sursă de încredere ). Multe studii au asociat acești antioxidanți cu beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației și un risc mai scăzut de boli de inimă și anumite tipuri de cancer.
În schimb, mierea comercială poate conține mai puțini antioxidanți datorită metodelor de procesare. De exemplu, un studiu a comparat antioxidanții din mierea brută și procesată de pe o piață locală. Ei au descoperit că mierea crudă conținea de până la 4,3 ori mai mulți antioxidanți decât soiul procesat.
Interesant este că un studiu neoficial al National Honey Board din SUA a constatat că mierea procesată minim conține niveluri de antioxidanți și minerale care sunt similare cu cele ale mierii crude. Cu toate acestea, există foarte puține studii care compară cele două tipuri. Mai multe cercetări în acest domeniu pot ajuta la luminarea impactului procesării asupra antioxidanților din miere.
Majoritatea mierii procesate nu conține polen
Albinele călătoresc din floare în floare adunând nectar și polen. Nectarul și polenul sunt duse înapoi în stup, unde sunt împachetate în fagure și în cele din urmă devin o sursă de hrană pentru albine. Polenul de albine este surprinzător de nutritiv și conține peste 250 de substanțe, inclusiv vitamine, aminoacizi, acizi grași esențiali, micronutrienți și antioxidanți .
De fapt, Ministerul Federal German al Sănătății recunoaște polenul de albine ca medicament . Polenul de albine a fost asociat cu multe beneficii impresionante pentru sănătate. Studiile au descoperit că poate ajuta la combaterea inflamației și la îmbunătățirea funcției hepatice. De asemenea, are proprietăți care pot ajuta la lupta împotriva bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.
Din păcate, metodele de prelucrare precum tratamentul termic și ultrafiltrarea pot elimina polenul de albine (2). De exemplu, un studiu neoficial a analizat 60 de mostre de mărci comerciale de miere din SUA și a descoperit că peste 75% din toate probele nu conțineau polen.
Mierea procesată poate avea zaharuri sau îndulcitori ascunși
Deoarece mierea este atât de populară, este greu să satisfaci această cerere mare doar din partea furnizorilor locali. Acesta este motivul pentru care aproximativ 70% din mierea consumată în SUA este importată .
Cu toate acestea, există o îngrijorare serioasă la nivel mondial cu privire la contaminarea mierii obișnuite cu zahăr sau alți îndulcitori, cum ar fi siropul de porumb bogat în fructoză.
REZUMAT
Mierea crudă și cea ”obișnuită” diferă în principal prin modul în care sunt procesate. Mierea crudă conține polen, poate fi mai hrănitoare și nu are adaos de zaharuri sau îndulcitori, ambii putând fi prezenți în mierea comercială.
Cele mai multe beneficii pentru sănătate sunt atribuite mierii crude
Mierea a fost asociată cu unele beneficii impresionante pentru sănătate. Studiile au descoperit că poate ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi tensiunea arterială și colesterolul, poate îmbunătăți vindecarea rănilor și chiar poate trata tusea.
Cu toate acestea, este probabil că aceste beneficii pentru sănătate sunt în mare parte legate de mierea crudă, deoarece este mai mare în antioxidanți și alte componente benefice. Una dintre aceste componente este o enzimă numită glucozooxidază. Această enzimă ajută la producerea de molecule care conferă mierii proprietățile sale antimicrobiene și antibacteriene . Din păcate, această enzimă poate fi distrusă prin procese precum încălzirea și filtrarea .
De asemenea, nu este complet clar dacă mierea procesată minim au niveluri similare de antioxidanți ca mierea crudă. De exemplu, un studiu neoficial a constatat că mierea procesată minim avea niveluri similare de antioxidanți cu mierea crudă, dar semnificativ mai puține enzime. Dacă vrei să fii sigur că obții toate beneficiile pentru sănătate, atunci ar trebui să alegi mierea crudă.
Mierea crudă nu este la fel cu cea produsă ecologic
Mierea crudă și cea ecologică sunt supuse unor reglementări diferite în diferite țări. Mierea care este clasificată ca crudă nu poate fi pasteurizată sau procesată. Dimpotrivă, mierea ecologică trebuie pur și simplu să provină de la o fermă de albine care îndeplinește standardele ecologice ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltarii Rurale.
Aceasta înseamnă că albinele, florile și mierea nu au voie să intre în contact cu pesticide, substanțe chimice și alți factori care contravin criteriilor MADR. Cu toate acestea, nu există o regulă specifică care să spună că nu poate fi pasteurizat sau procesat. În SUA, aceasta înseamnă că mierea organică poate fi, de asemenea, pasteurizată și procesată.
REZUMAT
Mierea crudă și organică sunt supuse unor reglementări diferite în diferite țări. Nu există nicio regulă conform căreia mierea organică nu poate fi încălzită sau procesată, ceea ce înseamnă că poate să nu fie crudă.
Riscurile consumului de miere crudă
Mierea crudă poate conține spori ai bacteriei Clostridium botulinum. Această bacterie este dăunătoare în special bebelușilor sau copiilor sub vârsta de un an. Poate provoca intoxicații cu botulism, ceea ce duce la paralizie care pune viața în pericol.
Cu toate acestea, botulismul este foarte rar la adulții sănătoși și la copiii mai mari. Pe măsură ce corpul îmbătrânește, intestinul se dezvoltă suficient pentru a opri creșterea sporilor botulinici. Acestea fiind spuse, dacă aveți reacții adverse, cum ar fi greață, vărsături și diaree, imediat după ce ați consumat miere crudă, ar trebui să vă adresați imediat medicului dumneavoastră.
Rețineți că mierea obișnuită poate conține și spori de Clostridium botulinum. Aceasta înseamnă că și bebelușii sau copiii sub un an ar trebui să o evite.
Persoanele care au alergii severe la polen ar trebui să discute cu un medic sau cu un alergolog înainte de a mânca sau de a folosi miere crudă. Persoanele care sunt alergice la polenul și veninul de albine ar trebui să evite, de asemenea, mierea crudă și alte produse apicole.
REZUMAT
Deși mierea crudă este sigură pentru adulții sănătoși, poate fi periculoasă pentru sugari. Poate conține spori ai bacteriei Clostridium botulinum, care pot crește în intestinul sugarilor în curs de dezvoltare.
Unde să găsești miere crudă
Pentru a găsi miere crudă, căutați produse pe care scrie „crud” pe etichetă. Produsele etichetate ca „bio” sau „pure” pot să nu fie neapărat crude. Aspectul produsului cu miere poate ajuta o persoană să stabilească dacă este crudă. Mierea obișnuită arată foarte clară și netedă, în timp ce mierea crudă tinde să aibă un amestec de culori și un aspect tulbure sau cremoasă.
Mierea crudă este disponibilă pe scară largă în magazine locale și pe piețele fermierilor. Oamenii pot alege, de asemenea, între mărci de miere brută online. Mierea crudă se poate cristaliza mai repede decât mierea obișnuită. Asezarea borcanului cu miere intr-o oala cu apa fierbinte va topi cristalele si va transforma din nou lichidul. Aveți grijă să nu supraîncălziți mierea, deoarece aceasta poate distruge o parte din nutrienții ei.
Dacă preferați o miere minim procesată , cel mai bine este să o cumpărați de la un apicultor local, deoarece este mult mai puțin probabil să fie ultrafiltrată.
Concluzia
Mierea crudă și obișnuită sunt procesate diferit.
Mierea crudă este strecurată doar înainte de a fi îmbuteliată, ceea ce înseamnă că păstrează majoritatea nutrienților și antioxidanților benefici pe care îi conține în mod natural.
În schimb, mierea obișnuită poate suferi o varietate de procesare, care poate elimina substanțele nutritive benefice precum polenul și poate reduce nivelul său de antioxidanți.
Când vine vorba de a alege o miere sănătoasă, cel mai bun pariu este să alegi mierea ”crudă” , astfel încât să știi exact ce primești.
Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer aici, mă poți răsplăti pentru asta click aici
Surse pentru articol: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15481469/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22897371/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22315654/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3448763/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942910600981708 https://www.medicalnewstoday.com/articles/324966
Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:
0 comentarii