Obtinerea polenului Colectare, uscare si conservare.  Plantele melifere se împart în două categorii plante polenifere şi plante nectaro-polenifere. Plantele polenifere oferă polen albinelor şi plantele nectaro-polenifere oferă polen şi nectar. Polenul floral este format din grăunciori, a căror culoare, mărime şi formă diferă de la o floare la alta. Albinele culegătoare colecteza polenul şi îl depozitează în celulele fagurilor. În celule polenul este transformat în păstură.

     Aceasta reprezintă hrana proteică necesară hrănirii familiei de albine şi a puietului. Albina colectează polenul florilor folosind întregul corp şi anume: perişorii de pe corp, torace, abdomen, piesele bucale şi cele trei perechi de membre. Sunt două etape atunci când vine vorba de recoltare: prima dată albina scutură polenul de pe stamine şi îşi acoperă întreg corpul cu grăunciorii de polen apoi urmează perierea polenului de pe perisori şi formarea încărcăturilor de polen.

     Albina culegătoare recoltează în medie, la fiecare zbor, aproximativ 15 mg de polen în ambele coşuleţe. Cantitatea de polen necesară dezvoltării unei familii de albine pe timp de un an trebuie să fie undeva la 25 de kg pentru că o larvă are nevoie de 145 mg de polen,  pentru creşterea a 10.000 de albine este necesar 1 kg de polen de aici rezultă faptul că pentru o familie de putere mijlocie consumul anual de polen se ridică la 25-30 kg.

    Compoziţia polenului diferă de la o floare la alta şi constituientii de bază ai proteinelor din polen sunt aminoacizii. Polenul conţine 21 de aminoacizi liberi. Glucidele prezente în polen sunt în cantitate de 20-40% zaharuri datorită perezentei nectarului şi mierii. Lipidele sunt reprezentate în polen prin prezenţa acidului leuric, oleic, linoleic, palmitic şi miristic.

     Polenul conţine o serie de substanţe minerale: potasiu, fosfor, calciu ,sodiu, magneziu, fier. Conţine cantităţi însemnate de vitamine hidrosolubile şi liposolubile: complexul de vitamina b, acidul folic, tiamină, acidul nicotinic, acid ascorbic, riboflavină, piridoxină.

    Polenul este folosit în alimentaţia umană ca medicament natural pentru tratarea unor maladii. Se admite polen cu umiditate maximă de 14 %. Polenul proaspăt recoltat conţine până la 20% apă. Pentru a fi păstrat polenul trebuie să fie uscat după recoltare la o tempereatura care să nu depăşească 45°C. Durata de uscare poate varia între 6 şi 24 ore în funcţie de modul de uscare şi umiditatea iniţială a polenului.

    Pentru colectare se utilizează colectorul de polen. Colectoarele de polen sunt de mai multe tipuri: colectoare de urdiniş, colectoare de podişor şi colectoare pe fundul stupului.

     Colectoarele de polen se aplică pentru o perioada limitată de timp, permiţând  familiile de albine să-şi asigure necesarul de polen pentru a se hrănii şi pentru rezervele de iernare.

      Colectoarele se lasă 2-4 zile pentru ca albinele să se obişnuiască cu ele apoi se montează plăcile active. Operaţiunea se face seara după încetarea zborului albinelor. În timpul culesurilor mari de nectar placa activă este înlăturată pentru a nu afecata zborul albinelor culegătoare. Polenul se recoltează prin golirea sertăraşului cu care este echipat fiecare colector de polen.

       Acest lucru se face periodic, de obicei seara. După recoltare polenul trebuie să fie uscat. Acest proces se realizează prin utilizarea căldurii naturale sau cu ajutorul unor instalaţii speciale (uscătorul de polen) . Temperatura de uscare nu trebuie să depăşească 40-45°C. În timpul procesului de uscare polenul se va menţine în straturi de maxim 10 mm. Acesta trebuie să fie ferit de acţiunea directă a razelor solare.

     După ce a fost uscat, polenul se cerne şi se păstrază în vase închise, inoxidabile ori în saci de material plastic.

   Pe ambalajele de transport se aplică: denumirea produsului, cantitatea brută, tara-netto, numele şi adresa producătorului, data recoltării şi semnătură apicultorului.

Bibliografie: Manualul apicultorului, Bucuresti 2000

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: