Lucrari in stupina in functie de anotimp

Publicat de Mihai pe

Contact

Lucrari in stupina . Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici

Te-ai întrebat vreodată cu ce se ocupă un apicultor, cum îngrijește familiile de albine, ce lucrări trebuie să facă într-o stupină? În acest articol mi-am propus să îți prezint lucrările dintr-o prisacă în funcție de anotimp. În cărțile de specialitate sunt prezentate lucrările ce trebuiesc făcute în fiecare lună într-o stupină. Pentru cineva care începe să practice apicultura poate părea complicat.

În toate tipurile de climă albinele urmează un model sezonier și tocmai de aceea și apicultorul trebuie să urmeze un ritm calendaristic. Lucrările în stupină pot fi împărțite în funcție de sezon dar trebuie să îți reamintesc că în unele regiuni sezoanele variază și nu corespund exact cu data din calendar. Verificarea familiilor de albine frecvent pe parcursul  anului este o idee bună dar nu este recomandat c-a apicultorul să întrerupă activitatea albinelor frecvent.

 

Lucrari in stupina. Lucrari în stupina primavara

    Pentru un începător  primăvara este timpul potrivit pentru a comanda un roi, o familie nouă cu matcă tânără. Începând cu roii apicultorul poate experimenta mai mult.

  • Primavara se verifică toate familiile de albine când vremea permite și afară sunt peste  12°C .  Verificăm rezervele de hrană, starea de sănătate a familiilor de albine și prezența mătcii. Se dau turte proteice sau turte cu miere, în funcție de revervele de hrană se pot pune și rame descăpăcite după diafragmă, toate aceste lucrări stimulează creșterea puietului. Apicultorul trebuie să se asigure că albinele au hrană până la înflorirea pomilor fructiferi și a altor arbori și plante.
  • Inspectează stupul și verifică prezența puietului căpăcit sau în stadiu de ou. Totodată trebuie verificat și felul în care matca a depus ouă. Puietul căpăcit trebuie să fie compact pe ramă chiar în mijlocul acesteaia.
  • Daca matca a murit familia orfană poate fi unificată cu o altă familie. Sau dacă apicultorul are mătcii atunci poate fi introdusă în familie o matcă tânară.
  • Ramele goale fără miere și păstură se scot din stup. Albinele vor ocupa doar ramale cu miere și puiet. Astfel se mișorează spațiul și căldura este păstrată mai bine în cuib fapt ce favorizează dezvoltarea puietului.
  • Stupul se igienizeaza
  • La sfârșitul primăverii familiile de albine trebuie să fie pregătite pentru culesul mare din vară. Se mărește cuibul adaugandu-se rame pentru ouat (spargerea cuibului) și dacă totul merge bine se pot bagă rame noi la crescut.

 

Lucrari in stupina in functie de anotimp

Puiet capacit

Lucrari in stupina. Lucrari în stupina vara

     În timpul verii nu mai este necesară o intrevenție așa mare a apicultorului. Familiile de albine pot fi verificate la sfârșit de săptămâna sau la câteva săptămâni pentru a vedea dacă activitatea lor se desfășoară cum trebuie.

  • Acum familiile  nu mai necesită hrănire cu turte sau sirop pentru că albinele caută nectarul și polenul în flori.
  • Orice stupină are nevoie de apă, poți instala un adăpător pentru albine dar trebuie să te asiguri că apa este curată. Recomand instalarea adăpătorului să fie facută încă din primăvară (pe la mijlocul lunii martie) pentru că albinele au nevoie de apa necesară  creșterii puietul.
  • Luam măsuri împotriva furtișagului, familiile slabe trebuie să fie mutate din stupină în alt loc sau apicultorul să le micșoreze urdinișul și să urmărească dacă sunt semne de furtișag. Apicultorul se  asigură  că matca pontează bine. Adică depune ouă așa cum ar trebui  pentru sezonul respectiv.
  • Se adaugă și caturile pentru miere (în funcție de stupul utilizat)
  • Apicultorii pleacă în pastoral la culesul de salcâm, tei, floarea-soarelui. muștar, coriandru, etc.
  • Tot în această perioadă se monitorizează și infestarea cu Varroa.
  • Se recoltează miere de la culesul de rapiță, salcâm, floarea-soarelui, tei, etc.   

Lucrari în stupina toamna

     Toamna este finalul de sezon, de  extracției a mierii. Tot în această perioadă apicultorul trebuie să pregătească familiile de albine pentru iarnă.

  • Extrage mierea, se asigura că  lasă  albinelor miere suficientă pentru iarnă.
  • Verifica puietul, pe faguri trebuie să fie puiet căpăcit compact. Dacă modelul nu este compact atunci înseamnă că ceva nu este în regulă. Familiile slabe sunt unificate cu familiile puternice.
  • Urdinisul se micșorează pentru a prevenii furtișagul, se instalează gratiile pentru șoareci și se asigură o bună ventilație a stupului.
  • Tot în toamnă se face un tratement complet pentru Varroa (după ce matca încetează oatul și în stup nu mai e puiet căpăcit) , alți paraziți și boli.
  • Stupina trebuie să fie protejată de vânturile reci, totodată trebuie să fie asigurată o bună ventilație.
Lucrari în stupina iarna

      Înainte de venirea iernii dacă totul a decurs bine înseamnă că ai ajutat coloniile să se pregătească pentru iarna geroasă ce bate la ușă.

  • Apicultorul trebuie să verifice dacă a făcut toate tratamentele. Stupii trebuie să fie adăpostiți de vânturile reci.
  • Odată cu sosirea iernii, apicultorul trebuie să monitorizeze stupina, să verifice urdinisul stupilor pentru a asigura o bună ventilație. Albinele pot tolera frigul dar dacă stupii sunt izolați prea mult și nu au o bună ventilație sunt create condiții de condens care poate devasta populația.
  • In zilele mai calde se pot da jos capacele astfel încât albinele să primească căldură și să iasă afară pentru zborul de curățire.
  • Tot în acest sezon apicultorul poate comanda echipamente noi pentru lucrările din stupină. 

 

 

Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

 

 

Felicitari pentru ca ai citit tot articolul. Daca ti-a plăcut, ajuta-ma sa-l promovez mai departe cu un share:  

 

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!