Cum sa asiguri bune conditii de mediu albinelor prin lucrarile de toamna

Publicat de Mihai pe

Cum sa asiguri bune conditii de mediu albinelor prin lucrarile de toamna in stupina

 Lucrarile de toamna.  Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici . Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi. 

 

   Cum sa asiguri bune conditii de mediu albinelor prin lucrarile de toamna. Este un subiect pe care multi apicultori începători îl dezbat acum. Luna august anunță sfârșitul culesurilor de vară. În coloniile de albine se produc treptat modificări caracteristice sfârșitului de sezon.

    Albinele culegătoare care au muncit din greu la culesurile principale din vară mor și populațiile stupilor se micșorează de la o zi la alta. Mătcile sunt hrănite din ce în ce mai puțin și își reduc ritmul ouatului. Trântorii sunt izgoniți din stup și familia de albine crește mai puțin puiet.  

Cum sa asiguri bune conditii de mediu  albinelor prin lucrarile de toamna in stupina
  Lucrarile de toamna. Dacă se oferă condiții pentru un cules de întreținere albinele își vor reîncepe activitatea. Culesurile de întreținere stimulează coloniile de albine și odată ce își reiau activitatea, matca este hrănită mai bine, depune mai multe ouă și familia de albine completează proviziile de miere și polen.

 

Lucrarile de toamna 

      La noi principalele regiuni care oferă culesuri de întreținere sunt zonele de fânețe din lunca și Delta Dunării. Aici stupinele se mai pot dezvolta în celelalte regiuni stagnează după culesurile din vară. În asemenea condiții în toamnă o mare pare din colonie este formată din albine crescute la sfârșitul verii.  Dacă familiile de albine iernează astfel mare parte din aceste albine nu vor supraviețui până la sfârșitul iernii și foarte multe vor pieri la începutul primăverii. 


Cum sa asiguri bune conditii de mediu  albinelor prin lucrarile de toamna in stupina
   Lucrările de toamnă în stupină trebuie să aibă în vedere iernarea coloniilor de albine fără pierderi prea mari și dezvoltarea timpurie a tuturor familiilor de albine în primăvară. 

      Lucrările de toamnă în stupină trebuie să asigure următoarele condiții:

-familii puternice care sa  acopere cel puțin opt faguri, cu mătci tinere, prolifice și cu un număr mare de albine tinere crescute în toamnă

-în stup trebuie să fie provizii suficiente de miere și păstură pentru iernat de o calitate foarte buna 

-stupii în care iernează coloniile de albine trebuie să fie noi, bine încheiați pentru a proteja colonia împotriva firigului

-în stupi trebuie să se asigure o bună aerisire pentru a evita condensul

-asigurarea liniștii în stupină și protejarea stupine împotriva dăunătorilor

-dacă stupii sunt afară în aer liber apicultorul trebuie să ofere protecție contra vânturilor reci, la iernarea în adăpost apicultorul trebuie să asigure aerisirea permanentă a acestuia și o tempereatura constantă de 0°-2°C , în adăpost trebuie să fie întuneric și umiditatea aerului să nu fie prea mare. 

Apicultura ajut? la crearea unor mijloace de trai sustenabileCum sa asiguri bune conditii de mediu  albinelor prin lucrarile de toamna in stupina

    În luna septembrie zile sunt mai scurte și durata de zbor a albinelor se reduce. În acesta perioadă albinele acumulează în corp cantități importante de glucide, proteine și lipide pentru formarea ”corpului gras” acesta se întinde ca o căptușeala sub învelișul chitinos dorsal. ”Corpul gras” oferă albinelor substanțele necesare pentru funcționarea mușchilor și proteinele necesare larvelor și mătcii atunci când nu sunt flori și albinele nu au surse de polen. 

     Lucrările de toamnă în stupină în septembrie sunt următoarele: 

-strâmtorarea și organizarea cuiburilor pentru iernare

-verificarea calității mierii din fagurii și identificarea mierii de mană

-până la data de 15 septembrie trebuie să se încheie acțiunea de completare a rezervelor de hrană necesare iernării

-continuarea tratamentelor pentru combaterea varoozei

-unificarea coloniilor și a roiurilor care nu s-au dezvoltat  corespunzător și ocupă doar 3 fagurii acoperiți bine de albine 

-fagurii vechi, neuniformi se scot din stup pentru a fi topiți

-se iau măsuri împotriva furtișagului în stupină

-mătcile bătrâne sau necorespuzatoare sunt înlocuite cu mătci tinere și împerecheate

-capacele și corpurile stupilor în care iernează familiile de albine sunt reparate

    Și  am ajuns la final. În mare acestea sunt lucrările de toamnă din stupină pe care toți apicultorii le execută în această perioadă a anului. Sper că aceste informații va vor fi de folos.

Lasă un comentariu și spune-mi ce crezi, ce dificultăți ai întâmpinat la începutul acestei luni. 



   Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă săl promovez mai departe cu un share:

 

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!