Iernarea familiilor de albine

Publicat de Mihai pe

Iarna se apropie. Iernarea familiilor de albine

Iarna se apropie, iernarea familiilor de albine. Acest articol conține linkuri de afiliere.Pentru mai multe informații click aici Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi. 

 

 

 

Iernarea familiilor de albine. Iarna se apropie

 

 

via GIPHY

 

    Iarna se apropie, iernarea familiilor de albine. Sunt subiecte de interes pentru mulți dintre noi acum. Am auzit afirmații precum albinele hibernează iarna. Hibernarea presupune încetinirea metabolismului si scăderea temperaturii corpului. Animalele precum  ursul și alte insecte, cu ar fi bondarii hibernează iarna. Așadar Apis Mellifera nu hibernează în adevăratul sens al cuvântului.

     Albinele nu mai sunt la fel de active ca în timpul verii, acestea se strâng în ghem si mențin o temperatura constantă necesară supraviețuirii. Sunt active pe tot parcursul iernii, se hrănesc, mențin temperatura și ghemul în siguranță. Astăzi pentru că trăiesc în structuri făcute de om este necesară intervenția apicultorului pentru a compensa diferențele și pentru a pregăti coloniile de albine pentru iarnă. 

 

Iarna se apropie, iernarea familiilor de albine

    Apicultura este în mare parte locală, o iarnă aici în sud, în Câmpia Română nu se compară cu o iarnă în nord in Carpații Meridionali. Pentru a ierna cu succes apicultorul trebuie să fac o evaluare a microclimatului și să țină cont de precipitații, umiditate, vânt, temperatură și ore de lumina. 

    Pe lângă microclimat trebuie să ia în considerare și puterea coloniilor, dăunătorii și paraziți ce atacă colonilie și tipul de stup utilizat. 

 Supravegherea stupilor iarna

      Preagatirea coloniilor de albine pentru iarnă începe de la 15 august, cel târziu sfârșitul lunii august și se termină în octombrie. Completarea rezervelor de hrană și reorganizarea cuibului, scoaterea ramelor  goale din stup. Stupină trbuie să fie monitorizată în continuare după ce am luat aceste măsuri pentru a vedea dacă coloniile s-au stabilit bine. Apicultorul verifică stupii săptămânal iarna. Cum face asta? De obicei  trece pe lângă fiecare stup și observă, înlătura albinele moarte de pe scândura de zbor, zăpada, ascultă cu atenție murmurul albinelor și verifică împrejurimile de varroa, aceștia pot fi vizibil pe zăpada. 

Iarna se apropie. Iernarea familiilor de albine

   Uneori se poate deschide stupul pentru o verificare rapidă. Dacă ghemul este jos pe rame e semn bun însemnă că totul e bine, dacă ghemul e sus atunci sunt probleme, colonia nu are provizii suficiente pentru a supraviețui și apicultorul trebuie să intervină. 

    Este surprinzător dar așa pot fi salvate multe colonii de albine cu probleme în timpul iernii. Verificarea împrejurimilor și a stupilor oferă o mulțime de indicii apicultorului. 

      Cea mai mare greșală pe care o poate face apicultorul iarna este să nu ia măsuri pentru a salva colonia de albine.  Asta din cauza că afara  este prea firg ori  plouă, dacă albinele sunt înfometate în surt timp acestea vor muri și nu vei mai avea ce să salvezi. Acum sigur că nu este ideal să intervii în asemenea condtii dar nici să nu faci nimic nu ajută. 

Iernarea familiilor de albine. Adăpostirea stupilor

     Toți avem toamna în stupină colonii slabe. Acestea pot ierna mai multe într-un stup. Fiecare în compartimente diferite și cu propriul urdiniș. Dacă avem nuclee cu mătci de rezervă acestea pot ierna foare bine în stupi orizontali pe câte 1-2 faguri cu miere și păstură. 

   Pentru a prevenii intrarea șoarecilor în stup, se fixează grilă anti-șoareci la urdiniș. În condițiile de climă din țara noastră coloniile de albine în afară de cele slabe  pot ierna foarte bine afară. 

    În regiunile cu vânturi puternice iarna albinele pot ierna în adăposturi construite special pentru ele. Acestea pot fi asemănătoare pavilioanelor.  Dacă stupii sunt într-o încăpere special costruită pentru ei atunci trebuie asigurată ventilația, liniștea și înăuntru să fie întuneric. Apicultorul trebuie să ia măsuri împotriva șoarecilor. Temperatura de iernare în cameră trebuie să fie de 0-2°C și umiditatea aerului la 75%. 

    În regiunile de sud, sud-vest și vest ale țării albiniele iernează cel mai bine afară pe locurile ce le-au ocupat în sezonul activ. În regiunile de nord și nord-est unde iernile sunt mai lungi este necesară adăpostirea stupilor. 

Iarna se apropie. Iernarea familiilor de albine

 Ghidul pentru iernarea familiilor de albine 

    Mai  jos am creat o lista cu  parametri de care trebuie să ții cont și cea ce trebuie să faci atunci când pregătești coloniile de albine pentru iarnă. 

 Starea de sănătate a coloniilor
  •  verifică mărimea coloniilor, unește coloniile slabe cu cele puternice
  •  caută regina și verifică dacă a depus ouă. Cel mai probabil vei găsi ceva puiet în cuib dar foarte puțin. Verfică dacă regina este sănătoasă dacă nu o găsești și sunt semne că albinele au rămas fără regină introdu una împerecheată or unește cu o colonie puternică. 
  •  verfica infestarea cu varroa
 Stupul
  •  înlătură magazinele pentru miere
  •  înlătură gratiile Haneman
  •  înlătură ramele goale din stup și aranjează cuibul în funcție de mărimea coloniei, albinele trebuie să ocupe bine toate ramele din stup. 
  •  instalează gratile anti-soareci 
  •  asigurăte că stupul este ventilat și toate orificile de pe podișor sunt deschise și permit circulația aerului. 
 Rezervele de hrană
  •  verifică rezervele de miere și păstură. Dacă rezervele sunt puține atunci e timpul să scoți rame de la rezervă sau dacă nu să hrănești cu sirop  pentru a completa rezervele de hrană, hrănirea cu sirop trebuie făcută din luna august după extracția mierii de la  floarea-soarelui . Astfel albinele căpăcesc siropul în rame.
  •  asigurate că ramele din cuib sunt puse corect , în laterale faguri cu miere de sus până jos după aceștia faguri cu miere, păstur și în centru faguri cu miere ce ocupă aproape jumătate de ramă. 
 În afara stupului
  •  înlătura vegetația din fața stupului. Aceasta reține umezaeala și poate cauza aparița mucegaiului în stup. Și oferă adăpost pentru alte insecte care pot intra în stup.
 Izolarea
  •  stupii din polistiren expadat ce a fost turnat în matrice și compresat pentru a nu îl raode albinele oferă o izolare completă și păstrarea căldurii în interior. 
  •  uni apicultori preferă să pună deasupra podisorului salteluțe pentru a absorbi umezeala 

Iarna se apropie. Iernarea familiilor de albine

 

 Ventilața
  •  asigurăte că stupii sunt bine ventilați, aerul trebuie să intre pe urdiniș să  iasă prin găurile de aerisire din podișor. Ventilația moderată asigură calitatea aerului, reduce numărul agenților patogeni , previne mucegaiul și menține interiorul uscat. 
  •  în zonele unde temperturile nu sunt extreme poți ierna stupi în sistem clopot folosidu-te de fundul anti-varroa. 
 Vântul
  •  dacă în zonă iarna sunt vânturi puternice asigură capacele stupilor pune desaupra o piatră sau asigurăle cu  chingă. 
  •  vatra unde este amplasată prisaca trebuie să fie ferită de vânt prin garduri vii ori dacă nu,  se poate amenaja un cojoc din snopi de trestie, papură sau coceni de porumb. 

   

     După ce apicultorul a verificat această lista și a luat toate măsurile nu a mai rămas decât să se bucure de iarnă. Cum spuneam albinele sunt maeștri ai iernări ele vor urma cursul natural si vor trece cu bine peste iarna, cu putin ajutor din partea ta. Probabil vei auzi știri și diverse statistici despre pierderile din iarnă dar dacă te pregătești în funcție de microclimatul din zona ta și termini la timp poți ierna cu rezultate excelente.    

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 

 

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!