Asezarea fagurilor cu provizii in stup, pregatirea pentru iarna. Acest articol conține linkuri de afiliere.Pentru mai multe informații click aici Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi. 

Așezarea fagurilor cu provizii în stup

       O buna iernare  a familiilor de albine este asigurata in mare parte de proviiziile cu miere si pastura. Pentru a creste puiet in primavara si a trece cu bine peste anotimpul rece o familie de albine are nevoie de 18-20 kg de miere. Mare parte din aceasta miere (14-16 kg) trebuie sa fie pe fagurii ocupati de albine in timpul iernii. Randuirea corecta a faguriilor cu provizii de face in felul urmator: in centrul cuibului vor fi asezati fagurii ce au cel putin 2kg de miere, iar la marginile cuibului se aseaza doi faguri cu miere.

Pregatirea familiilor de albine pentru iarna

      Daca sunt putine provizii pentru iarna(8-10kg) randuirea se face in felul urmator: in mijloc se aseaza fagurii ce contin cele mai multe provizii, pe margini cei cu provizii mai putine.

      In cazul familiilor de albine care ierneza intr-un singur stup, in stupii orizontali, fagurii cu mai multa miere sunt asezati de o parte si de alta  a diafragmei ce separa cele doua familii, apoi catre margini sunt asezati in ordine descrscatoare cei cu provizii putine, dar care au cel putin 2 kg  de miere.

     Mierea din faguri trebuie sa fie capacita. Mierea necapacita absoarbe vaporii de apa din cuib, se subtiaza si curge din faguri. Mierea necapacita produce diaree, albinelor care o consuma  iarna. Productivitatea familiilor de albine este determinata in mare parte de abundenta proviziilor  lasate albinelor pentru iarna si primavara.  O familiie de albine care ierneaza cu provizii intre 14-19 kg poate produce in un sezonul urmator intre 17-34 kg de miere. Ideal ar fi  ca proviziile pentru iarna sa se incadreze intre 25-30 kg pentru fiecare familiie.

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: