Laptisorul de matca. Cum poate fi produs si valorificat

Publicat de Mihai pe

                  Producerea laptisorului de matca

 

      Laptisorul de matca, cum poate fi produs si valorificat . Lasă un comentariu mai jos să dezbatem. În funcție de experiența pe care o are apicultorul producerea laptiăorului se poate realiza  în familii orfanizate ori în familii cu matcă.

 

 

Laptisorul de matca. Primi pasi

-se confecționează botcile artificiale, în aceste botci vor fi transvazate larvele. Botcile se fac din ceară cu ajutorul unui șablon de 8-9 mm având extremitatea rotundă și ușor conică pentru a facilita desprinderea ușoară a botcilor. Sablonul se păstrează în apă după care se introduce în ceară topită de 3-4 ori. După ultima înmuiere șabloanele cu cera se introduc în apă pentru răcire.

-botcile se lipesc câte 25-30 pe leaturi din lemn, acestea se montează câte 3-4 pe o ramă.

 

Producerea lăptișorului prin orfanizarea familiilor 

 

-pregătirea familiilor de albine în cazul folosirii acestei metode constă în orfanizarea completă a familiei cu 3-4 ore înainte de introducerea larvelor. Ce înseamnă orfanizare completă? Ridicarea mătcii împreună cu toți fagurii cu larve și ouă, acestea vor fi amplasate temporar pe vatra stupinei. În mijlocul fagurilor rămași în familia orfanizată se lasă un spațiu gol, suficient cât să încapă o ramă.

-în botcile lipite pe leațuri se transvazează larve tinere de 1,5-2 zile, cu ajutorul unei lanțete. După ce rama a fost completată cu larve aceasta se introduce în familia orfanizata.

-după 72 de ore rama cu botci este scoasă din familia orfanizata. Se retează botcile cât mai aproape de larve, se înlătura larvele și se extrage lăptișorul de matcă cu ajutorul dispozitivelor cu absorbție sau a unei spatule din lemn ori material plastic. În botcile din care s-a extras lăptișorul se transvazează din nou larve și ciclul se repetă de 3 ori la aceeași familie de albine.

-după aceea se reface familia de albine prin unificare albinelor care au participat la producerea lăptișorului cu cele din roiul format.

 

Laptisorul de matca. Cum poate fi produs si valorificat

lanțetă apicolă

       

 

  Producerea lăptișorului în familiile cu matcă

 

     Pregătirea familiior de albine constă în izolarea mătcii pe câteva rame cu ajutorul unei diafragme sau gratie despartioare. După nouă zile de la izolare , în compartimentul fără matcă, tot puietul va fi căpăcit și după distrugerea botcilor capacite  pot fi introduse botcile cu larve.

       Transvazarea larvelor în botci se va face la fel cum am enunțat și în prima metodă singura diferență fiind că în prima zi se introduc 30-50 de larve, în a doua și a treia zi încă 30-50 de larve. În a patra zi se va recolta lăptișorul din primele botci în locul lor se introduc alte larve.  Ciclul poate continua în tot sezonul activ.

     În compartimentul unde sunt introduse botcile se poate aduga faguri cu puiet căpăcit proveniți din compartimentul familiei unde matca îsi  continuă activitatea. Dacă nu se mai dorește producera de lăptișor de matcă cele două compartimente pot fi unificate prin înlăturarea diafragmei sau a podisorului cu gratie despărțitoare. 

        Cât timp se produce lăptișor de matcă familiile de albine trebuie să fie primească  hrană bogată în proteine. Lăptișorul de matcă se pastreza în frigider în borcane de sticlă.

      Fiind bogat în vitamine și aminoacizi, lăptișorul de matcă poate fi valorificat spre vânzare, este folosit  în apiterapie, pentru producerea de produse apiterpeutice, cosmetice , in medicina si pentru consum ca aliment

          Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai share, like si să lași un comentariu. Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici . Multumesc !
Sursa: pentru a scrie acest articol am consultat Manualul apicultorului , Bucuresti 2000

 Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:          

 

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

2 comentarii

profbio · 6 martie 2018 la 21:44

Buna Mihai, eu sunt profesoara de biologie si legatura mea cu acest domeniu, consta in faptul ca incerc si insist sa informez elevii despre “Produsele stupului” (evident, in afara programei scolare in care nu se cere asa ceva). Si despre aceste creaturi miraculoase care sunt ALBINELE ! Aici am ajuns cautand imagini despre laptisorul de matca. O intrebare: ce cauta larvele in el? sunt viitoarele regine? pentru ca eu stiu ca doar regina se hraneste cu el…
Si inca o intrebare: ce stii despre fenomenul “disparitiei albinelor”, am tot citit despre el. Stii ceva mai mult, neoficial, este real? Ce cauze are? Are loc si in Romania?
Multumesc daca imi vei raspunde, atunci cand vei avea putin timp si spor in tot ce intreprinzi.

    Priscarul · 10 martie 2018 la 21:29

    Buna!

    Laptisorul de matca este produs de albinele lucratoare, aceste albine se ocupa de cresterea si ingrijirea puietului si se mai numesc albine doici. Toate larvele de albine lucratoare sunt hranite cu laptisor de matca in primele trei zile. Tot cu laptisor de matca sunt hranite si larvele din care vor rezulta viitoarele matci, aceste larve sunt de albina lucratoare dar ele vor fi hranite cu laptisor pe tot parcursul procesului de dezvoltare pana la capacirea botcilor. Matca este hranita tot cu laptisor, acesta este produs de glandele hipofaringiene ale albinelor lucratoare. De aceea in poza, pe langa larve avem si laptisor de matca. Disparitia albinelor este reala. Are legatura cu mediul in care traim, se folosesc tot mai multe chimicale in tratarea culturilor si pe deasupra albinele se confrunta cu o multime de boli, paraziti si virusuri. Varroa este un pericol pentru ca acesta a inceput sa devina mai puternic la tratametele cu substantele pe care le folosim. In mare parte noi suntem responsabili pentru cresterea mortalitati albinelor, utilizarea neonicotinoidelor trebuie sa fie interzisa pentru ca afecteaza foarte mult populatia de albine. O alta cauza ar fi si sistemul agricol, avem tot mai multe monoculturi, albinele nu se pot hranii doar cu polenul unei singure specii de plante. De aceea baza melifera trebuia sa contina o multitudine de specii.

    Multumesc ! E foarte bine ce faci, copii trebuie sa invete cat mai multe despre albine si cum sa protejeze mediul in care traim.

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!