Lucrari in prisaca in luna iulie. Locuri de adunare a trantorilor

Publicat de Mihai pe

Lucrari in prisaca in luna iulie. Locuri de adunare a trantorilor

        Lucrari in prisaca in luna iulie. Dupa ecloziune (4 zile) matca virgină va efectua câteva zboruri de orientare. După a șasea zi ea se duce în locuri de adunare a trântorilor. În timpul ouatului, dacă regina își deschide spermateca la trecerea oului atunci din ou va ieși o larvă de albină lucrătoare. Atunci când oul nu este fecundat va ieși o larva de trântor. Albinele lucrătoare care nu au o regină1 se ”bezmeticesc” și încep să depună ouă din care vor ieși doar larve de trântori.

       Fecundarea se petrece în exteriorul stupului. Dacă s-ar petrece în interior atunci din puiet va rezulta masculi diploizi. Diploid este o celulă sau un organism cu două seturi de cromozomi, unul de origine maternă și celălalt de origine paternă. Trântorii se adună în număr mare în anumite locuri și formează aglomerări sau adunări ale trântorilor.

       Aceste adunări sunt situate la 5-40m față de sol, în funcție de starea vremii. Într-un astfel de grup pot fi între 1 000 și 15 000 de masculi, media fiind de 12 000. Sunt prezenți doar trântorii maturi. Aceștia fac zboruri de du-te-vino la stupi pentru a se alimenta și fără a ține cont de stupul de origine.

Fecundarea reginelor

   Ieșirea trântorilor corespunde cu cea a reginelor virgine și probabilitatea ca acestea să întâlnească un trântor din același stup este foarte mică. Trântorii nu preferă aglomerările apropiate astfel că aceștia se îndepărtează la o distanță de 2-6km față de stupul lor de origine. Când regina se află la o distanță de 30-500 m față de zona de adunare trântorii se năpustesc asupra ei pentru a o fecunda.

Luna iulie

     Mai este numită și luna lui ”cuptor”. Această lună de vară este carcaterizata prin temperaturi ridicate și ploi însoțite de furtuni și descărcări electrice. Odată cu încheirea culesurilor de primăvară ritmul de dezvoltare a familiilor de albine se reduce. Datorită uzurii începe să se micșoreze și numărul de albinie culegătoare. În lipsa plantelor nectaro-polenifere zborul albinelor scade și mătcile își reduc ouatul. Familiile de albine încep să se pregătească pentru iernare, izgonesc trântorii și hransec mai puține larve pentru că matca își reduce ouatul.

       În Delta Dunării, zonele inundabile unde înflorește flora de baltă și în zona colinară, de la fâneață, albinele pot beneficia de culesuri de întreținere.

Lucrări de executat

-continuarea etracției mierii de la culesurile de vară

-oprirea în stup a fagurilor cu miere și păstură pentru a asigura o bună iernare

-reorganizarea cuiburilor. Se opresc fagurii cu miere, polen și puiet fagurii goi sau cu miere puțină se scot din stup se descapacesc și se așează după difragmă.

prevenirea furtișagului

administrarea de hrăniri stimulente în perioadele lipsite de cules

-întărirea familiilor nou formate în lunile precedente cu faguri cu puiet,miere și polen

-transportul stupilor pe vatra de iernare

-în cazul familiilor bolnave se va continuă tratamentul pentru loca europeană, loca americană și puietul văros

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 

Aboneaza-te

* indicates required
()(###) ###-####

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices.

Intuit Mailchimp


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!