Mierea in fagure este de o calitate superioară, păstrează aroma fină şi gustul plăcut  şi nu cristalizează foarte repede. În ţară noastră pentru a obţine acest produs se foloseşte culesul de la salcâm. Pot fi folosite şi culesurile de la tei, zmeură şi zburătoare, mierea de la aceste plante are culoare deschisă şi cristalizează mai greu.

Mierea în fagure este de  calitate superioară

     Pentru a produce miere în secţiuni se ţine cont de modul în care familiile de albine capacesc mierea, astfel sunt alese familii de albine care capacesc uscat. Capacirea umedă poate scade valoarea comercială a mierii datorită aspectului.

      În general pentru a produce miere în secţiuni sunt utilizaţi stupii multietajati, dar se pot utiliza şi alte tipuri de stupi dacă aceştia sunt echipaţi pentru această producţie. Pentru a produce miere în secţiuni se folosesc ramele-secţiuni cu formă dreptunghiulară,  confecţionate din tei, dimensiunile sunt 102 mm lungime, 129 mm lăţime, 33 mm lăţime şi 2,5 mm grosime. Pe faţă interioară a ramei se sapă trei şanţuri transversale şi capetele sunt prevăzute cu ţincuri pentru fixare.

   Fagurii artificiali sunt foarte subţiri şi sunt confecţionaţi din ceară de calitate superioară. Aceştia sunt tăiaţi la dimensiunea interioară a ramei-secţiuni într-o cutie calapod. Aceşti faguri trebui să fie păstraţi în camere încălzite că atunci când vor fi tăiaţi să nu se sfărâme.

     Fixarea fagurilor se face pe o scândură pe care sunt fixate 12 blocuri de lemn(3 pe serticala 4 pe orizontală) ce au dimensiunile interioare ale ramei-secţiuni. Înainte de a fi utilizate blocurile se ung cu ulei de parafină pentru a evita lipirea fagurilor. Fixarea fagurilor se face cu o lama de aluminiu care are un mâner. Lama de aliminiu încălzită topeşte ceară şi fixează fagurele de peretele interior.

   Acum ramele-secţiuni sunt gata pentru a fi introduse în magazine speciale unde vor fi clădite de albine. Aceste magazine se pot adapta la orice sistem de stup. Pentru a produce acest sortiment de miere se folosesc doar familiile de albine puternice.

     Atunci când începe culesul familiile producătoare de miere în faguri şi secţiuni vor fi reduse la un singur corp pentru a produce o aglomeraţie puternică de albine în momentul în care va fi aşezat magazinul cu secţiuni.

     Matca, puietul şi rezervele de hrană rămân într-un singur corp unde va fi cuibul iar celelalte albine se scutură în faţa urdinişului familiei reduse la un singur corp. Ceilalţi faguri cu miere şi puiet sunt folosiţi pentru întărirea familiilor slabe.

    Datorită faptului că familia de albine a fost redusă la un singur corp, în cuib există o cantitate mică de puiet şi lipseşte spaţiul pentru ouat, apar condiţii favorabile pentru roire. La 3-4 zile după ce au fost puse magazinele se controloeaza familiile de albine şi se distrug toate botcile.

     După alte 3-4 zile se scot mătcile din familii şi se repetă operaţia de distrugere a botcilor. După 4 zile se face o altă verificare şi se distrug iar botcile. Apoi după alte 4 zile se repetă operaţia şi se introduce în stup o botcă capacita ori o matcă tânăra împerecheată. După ce matca a fost înlocuită se vor lua măsuri pentru a îmbunătăţii regimul termic din stup.

    Magazinele se aşează în felul următor: primul magazin se aşează după începerea culesului, când secţiunile din primul magazin sunt pe jumătate clădite poae fi aşezat al doilea magazin, după ce primul magazin a fost umplut cu miere se ridică şi se aşează desupra celui de-al doilea magazin. Recoltarea magazinelor se face pe măsură ce secţiunile sunt umplute.

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: