Unirea a 4 familii de albine de putere mijlocie pentru a valorifica  un cules la salcâm, unirea a doua familii de putere mijlocie, nu ofera colonii suficient de puternice pentru a mari culesul. Pentru culesul de salcam stupii cu familii  de albine de putere mijlocie vor fi asezati in grupuri de cate doi.

      A treia zi de al inceputul culesului se ridica dintr-o familie matca cu 2-3 rame (doua cu puiet capacit si una cu miere) cu aceste rame formam un roi artificial. Se unesc cele doua familii de albine  si deplasam stupul, astfel incat sa ocupe aceeasi pozitie pe care o aveau inainte cei doi stupi alturati. Matca va fi acceptata usor daca albinele au cules.

   Rezultatul este o colonie puternica formata dintr-o famile plus albinele culegatoare a trei familii. Una din cele patru familii si anume cea care va colecta culegatoarele celorlalte va fi ce mai putin dezvoltata. Aceasta familie va avea mai putin puiet astfel in stup in timpul culesului va ramane o cantitate mica de albine.

      Pozitia se schimba la doua zile dupa inceperea culesului pentru ca familiile de albine vor fi lipsite in primele zile de un numar suficient de albine culegatoare care sa asigure hrana puietului. Si un al doilea motiv ar fi ca, aceasta schimbare de pozitie se face doar dupa ce familia de albine  de pe cantarul de control  ce urmeaza a fi deplasata, inregistreaza o crestere de 3-5kg. Aceasta operatiune se realizeaza in timpul zborului intens.

Prin aplicarea acestei proceduri se obtin:

  • culesul va fi valorificat prin participarea albinelor tinere in varsta de sase zile
  • miere selectionata in al doilea extras
  • productie de miere de cel putin patru ori mai mare decat cea a unui stup in care s-au unit doua familii
  • inmultire finala de 25%

Aceasta colonie poate valorifica, fara a slabi, culesul de vara.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

3 comentarii

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: