Întreținerea familiilor de albine în stupul multietajat Langstroth necesită practică și îndemânare, te invit sa citești acest articol și să lași un comentariu. Lorenzo Lorraine Langstroth a fost un apicultor american, cler şi profesor. El a creat stupul modern ce îi poartă numele, stupul Langstroth. 

   Aceşti stupi sunt mai uşor de utilizat, sunt tot pe zece rame dar corpurile sunt de 3/4, lucrările sunt mai uşoare decât la stupii cu două corpuri suprapuse. Mânuirea acestora şi lucrările necesare valorificării culesurilor se fac în ordinea pe care o voi arată mai departe.

Intretinerea familiilor de albine in stupul multietajat Langstroth

     Familiia de albine iernează în două corpuri, primăvara , pe măsură ce proviziile se  termina  din corpul de jos, albinele vor ocupă treptat corpul de sus. Dacă familia de albine este puternică şi corpul de deasupra este ocupat de puiet  şi în cel de jos avem faguri cu celule goale atunci se poate intensifica creşterea puietului prin inversarea corpurilor. Cel de jos este trecut deasupra iar cel cu puiet se aşează dedesubt.

     Scopul acestei inversări este ca albinele să ocupe fagurii din corpul de jos pentru  a favoriza creşterea masivă de puiet. La începutul primăverii nu se poate realiza acest lucru dacă fagurii rămân goi pe parcurs în corpul de jos. Acesta lucrare trebuie făcută atunci când vremea s-a încălzit pentru că nu vrem ca puietul să răcească.

    În condiţiile unui cules normal, cantitatea de puiet creşte rapid şi în curînd se poate produce o aglomerare a familiei cu albine tinere înainte de apariţia culesului mare. Pentru a preveni roirea trebuie să fie restructurat cuibul astfel: ramele cu puiet căpăcit se trec în corpul de jos iar în cel de sus se trec fagurii cu puiet necapacit, fagurii cu celule libere, şi fagurle pe care a a fost găsită matca.

     Acum între cele două corpuri poate fi introdus  al treilea corp, acesta poate avea faguri construiţi şi faguri artificiali. Dacă totul decurge bine albinele vor construi fagurii artificiali şi matca va oua fagurii liberi din acest corp. După eclozionarea puietului din corpul de jos matca va coborî  pentru a depune ouă.

     Tot în acest sistem se poate practica şi izolarea mătcii în corpul de jos cu ajutorul unei gratii Haneman. După ce corpul de jos şi cel din mijloc au fost ocupate de albine şi puiet se poate introduce şi al patrulea corp.

     Rama pe care se află matca se trece în corpul de jos, corp care trebuie completat pe cât este posibil cu rame pentru ouat. Gratia Haneman se aşează pe corpul de jos şi peste acesta se aşează al patrulea corp, acesta  va fi completat numai cu faguri artificiali, desupra se aşează corpul cu puiet tânăr şi peste acesta corpul cu puiet căpăcit.

     După 15 zile se restructurează din nou cuibul,  în corpul în care au fost puşi fagurii artificiali aceştia vor fi construiti  pe jumătate sau în totalitate şi vom trece acest corp jos. Dar asta se va face doar după ce a fost introdusă şi matca în acest corp.

    Gratia Haneman izolează matca tot  în corpul de jos. În cele trei corpuri de deasupra albinele bagă miere în celulele eliberate de puiet. Dacă mai există posibilitatea unui cules mare sau dacă culesul continuă atunci se poate adăuga corpuri în ordinea descrisă până la sfârşitul culesului.

     Mai există şi o a doua variantă unde aceste lucrări pot fi executate şi fără folosirea gratiei Haneman. Aceasta poate fi înlocuită cu un magazin în care sunt faguri cu celule alungite în care matca nu poate depune ouă. Odată cu  încetarea culesului corpurile se ridică începând cu cel de deasupra.  Când se pregăteşte pentru iernat, peste corpul cu puiet se aşează un corp cu rame ce conţine fagurii plini cu provizii de miere şi păstură de cea mai bună calitate.

    Inversarea corpurilor este un factor important şi în acest sistem. Dacă nu se face această lucrare atunci condiţiile normale de creştere şi dezvoltare a famililor se dereglează. Corpul de sus va fi ocupat cu puiet tânăr şi matca nu mai are spaţiu pentru ouat iar în cel de jos pe măsură ce puietul eclozionează, celulele vor fi ocupate cu miere şi păstură. Prin inversarea corpurilor şi adăugarea celui de-al treilea corp aceste stări anormale sunt evitate. Albinele umplu cu miere fagurii eliberaţi de puiet şi matca îşi va continua normal activitatea de ouat în fagurii nou clădiţi.

      Asigurarea rezervelor de hrană pentru iarnă se face începând cu culesul de la salcâm. De la fiecare familie se reţin 1-2 faguri plini cu miere capacita. Aceştia se păstrează în rezervă.  Fagurii aleşi sunt mai închişi la culoare, cu celule regulate, fără defecte ori celule de trântori. Trebuie să se ţină cont şi de faptul că în aceştia va creşte puietul în primăvară următoare. Condiţiile de păstrarea a fagurilor sunt 16-18°C şi 50-60% umiditate. Aceştia trebuie să fie protejaţi de rozătoare şi găselniţă.

     La sfârşit de toamnă, familia se lasă pe două corpuri. Cel de jos cu resturi de miere şi păstură şi cu faguri goi în care nu mai avem puiet. Şi cel de sus cu rezervele de hrană pentru iarnă. Acest sistem prezintă şi avantajul de a oferii cât mai mult spaţiu de ouat mătcii. De aceea în acest sistem de stupărit matca se uzează mai repede. Este recomandat ca schimbarea mătci să nu se facă primavara  pentru că aportul de ouă se reflectă negativ asupra creşterii efectivului de albine.

    Este indicat ca schimbarea să se facă în ajunul sau în timpul culesului. În acest sistem lucrarea de schimbare a mătcii se efectuează cu greutate având în vedere numărul mare de rame ce trebuie controlate.

   În cazul stupilor multietajați se procedează în felul următor: în al treilea corp se formează un roi stolon din 1-2 faguri cu puiet căpăcit gata de ieşire şi doi faguri pentru rezervele de hrană. În aceşti fagurii nu trebuie să fie larve tinere, ouă şi nici începuturi de botci. Acest roi primeşte o botcă capacita gata de ieşire(crescută în acest scop dintr-o familie bună de prăsilă) . 

      Imediat ce începe să ouă matca, roiul se uneşte cu familia de bază prin scoaterea dintre corpuri a podisorului separator. Astfel matca tânără o elimină pe cea bătrână din familia de bază. Această lucrare se face doar în prezenţa unui cules, pentru a asigura primirea mătcii. De obicei acestă lucrare se face cu succes în cursul lunii iulie şi începutul lui august.

Sursa: pentru a scire acest articol am consultat Manualul apicultorului, Bucuresti 2000 si Cartea stuparului Ed Agro-silvica de stat

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: