Isopul planta melifera si medicinala

Publicat de Mihai pe

Isopul planta melifera si medicinala

Isopul planta melifera si medicinala. Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin linkul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.

Urmărește blogul meu, află mai multe informații despre creșterea albinelor, pionierii din industria apicolă, cum au ajuns în acest domeniu și cum au contribuit la dezvoltarea acestei ramuri a agriculturi.

Isopul planta melifera si medicinala. Este un arbust mic , aromatic, asemanator cu lavanda, nativ din sudul Europei si Orientul Mijlociu, unde se foloseste inca din antichitate ca planta aromatica in bucatarie si planta medicinala. Cele mai bune rezultate se obtin pe solurile afanate, bine drenate, in care planta isi poate extinde radacinile sa extraga apa.

"Curăță-mă cu isop și voi fi curat; Spală-mă și voi fi mai alb decât zăpada. Învață-mă să aud bucurie și râs, pentru ca oasele pe care le-ai rupt să se bucure."

Psalmii 51: 7, 10

Isopul planta melifera si medicinala. Istorie

Numele de isop poate fi urmărit aproape neschimbat prin isopul grecesc și ebraica esob care înseamnă „iarbă sfântă”. Nu este sigur că Hyssopus officinalis este același „isop” la care se face referire în Scripturile Scripturilor (1 Împărați 4.33; Ps. 51.7; Ioan 19.29), totuși a fost considerat odată ca un simbol al purificării și ca atare a fost folosit în curățarea ritualului a bisericilor, a fost adesea plantat în grădinile mănăstirii și a fost folosit în pictura religioasă pentru a simboliza smerenia.

Datorită naturii sale stufoase, a fost adesea folosit ca gard viu în grădinile de ierburi și chiar în labirinturi. În secolul al XVII-lea, a fost folosită ca plantă de spălat în camerele bolnave, pentru a descuraja răspândirea infecției și pentru a curăța leproșii, așa cum se menționează în scripturi. Timp de secole a fost folosită ca plantă medicinală împotriva tusei și catarului. Și a făcut parte dintr-un vechi remediu englezesc pentru tăieturi și răni suferite lucrând pe câmpuri, unde a fost folosită o cataplasmă de frunze de isop învinețit și zahăr pentru a reduce riscul de infecție cu tetanos. Acolo unde Isop a fost la un moment dat oficial în unele farmacopee din Europa, acum este cultivat mai ales ca arbust ornamental.

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

Iernatul albinelor

In conditii prielnice acesta planta necesita sa fie reinsamantata si extinsa cu timpul pe suprafete cat mai mari. Isopul este o planta melifera si reprezinta o sursa importanta de nectar, ofera recolte de peste 75 kg miere/colonie in conditii bune.

Cel mai raspandit soi este cel cu flori albastre. Exista soiuri cu flori albe si roz. Floarea atrage albine melifere, ocazional fluturi si bondari. Poate fi cultivata ca planta ornamentala in gradini, parcuri sau sub forma de cultura pe suprafete mari pentru proprietatile aromatice si medicinale. Este o planta comestibila. Infloreste de la jumatatea pana la sfarsitul verii. Prefera solul cu umiditate medie spre uscat. Inaltimea maxima este de 0,6 m.

Isopul planta melifera si medicinala
Sursa imagine: googleimages
Isopul planta melifera si medicinala
Sursa imagine: googleimages

Contine uleiuri volatile. Componentele uleiului volatil au actiune antisepica. Se utilizeaza sub forma de infuzie in afectiuni cronice ale aparatului respirator ( bronsite cronice, astm bronsic). Avand actiune antiseptica si cicatrizanta , este utilizat sub forma de bai sau comprese . Substantele amare au efect stimulator asupra poftei de mancare si functiilor digestive . Intra in compozitia ceaiurilor antiasmatic.

Nu se recomanda persoanelor cu afectiuni ale sistemului nervos ,la care poate produce crize epileptiforme. Inflorirea a doua din toamna asigura un cules bun albinelor , care intalnesc rar alte flori . Isopul este o planta perena care in cultura creste si produce 10-15 ani.

Isopul este zonat in judetele Olt, Dolj, Calarasi, Giurgiu, Telorman, Buzau, Prahova, Hunedoara . Cele mai favorabile zone de cultura sunt cele din sudul, sud-vestul tarii si pe dealurile Dobrogei. Inmultirea se poate face prin semanat direct in camp sau pe cale vegetativa ( butasi sau despartirea tufei).

Isopul planta melifera si medicinala. Lucrările solului

Se executa aratura adanca la 28-30cm , indiferent de modul de inmultire (semanat sau plantat) . Terenul se mentine curat de buruieni prin lucrari efectuate cu discul urmat de grapa. Pregatirea patului germinativ se face cu combinatorul. La semanatul direct in camp ,daca solul este prea afanat si uscat , inainte si dupa semanat terenul se tavalugeste .Semanatul direct in camp trebuie facut in pragul iernii , eventual primavara timpuriu. Se insamanteaza cu masina , in randuri, la distanta de 50cm si la adancimea de cca. 2-3cm.

Pe cale vegetativa se poate folosi rasad produs in rasadnite reci sau prin despartirea tufei. Plantarea se face la 50-60cm intre randuri si la 10-15cm pe rand.

Recoltare, pregătire și depozitare

Puteți culege frunzele tinere în orice moment al anului și pot fi conservate prin uscare. În scopuri medicinale, acestea trebuie recoltate într-o zi uscată la vârful maturității, iar concentrația de ingrediente active este cea mai mare. Acestea trebuie uscate rapid, departe de lumina soarelui strălucitoare, pentru a-și păstra ingredientele aromate și a preveni oxidarea altor substanțe chimice. Frunzele de isop ar trebui să se usuce în aproximativ șase zile, mai mult și vor începe să se decoloreze și să-și piardă aroma. Frunzele uscate pot fi păstrate în recipiente curate, uscate, etanșe și se vor păstra timp de 12-18 luni. Vârfurile înflorite ale isopului trebuie colectate în august. Pot fi folosite proaspete sau uscate la soare.

Sursa imagine : googleimages

Utilizări culinare

Isopul are o aromă ușor amară de menta. Frunzele pot fi presărate cu ușurință peste salate sau adăugate în tocană de mere, plăcinte sau flanșe. Câteva frunze pot fi folosite în feluri de mâncare sărate precum tocanele bogate și în marinate. Florile pot fi folosite ca o garnitură atractivă și în salate. Nu folosiți atât frunzele, cât și florile pentru a aromă același fel de mâncare, deoarece aroma mai puternică a frunzelor domină cea a florilor delicate, care pot fi adăugate la fel ca decor.

Alte utilizări

Atrage albine și fluturi. Este utilizat la fabricarea lichiorurilor Absinthe, Chartreuse și Benedictine. Poate fi folosit în băi de plante calmante. Uleiul esențial a fost folosit în parfumuri, colonii, săpunuri, creme și alte produse cosmetice.

Specii

Hyssopus ambiguus – Republica Altai (Rusia), Kazahstan

Hyssopus cuspidatus Boriss. – Republica Altai (Rusia), Kazahstan, Xinjiang, Mongolia

Hyssopus latilabiatus – Xinjiang

Hyssopus macranthus Boriss. – Republica Altai (Rusia), Kazahstan, Siberia de Vest

Hyssopus officinalis L. – Europa centrală și de sud, Algeria, Maroc, până în Iran

Hyssopus seravschanicus – Afghanistan, Pakistan, Kîrgîzstan, Tadjikistan

In concluzie isopul poate fi o planta buna pentru imbunatatirea bazei melifere. Daca esti apicultor, agricultor si detii teren poti cultiva aceasta planta pentru a extinde baza melifera sau pentru a produce ulei esential de isop.

Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai share, like si să lași un comentariu. Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Nu ai văzut
încă nimic

Amenajarea laboratorului apicol este o prioritate pentru apicultori. Chiar dacă extracția mierii are loc la câmp, trebuie să ai pregatit un laborator apicol.

În acest ebook vei găsi toate detaliile pentru amenajarea laboratorului apicol, mai multe informatii despre condiționarea mierii și obținerea unui produs de calitate superioară indifierent de sort.

Acest ebook conține tot ce trebuie să știe un apicultor aflat la început de drum. Pentru a începe să producă miere de calitatea întâi !

Costul acestui ebook este de doar 4€ . Toate informațiile din ebook te vor ajuta pe tine să-ti amenajezi laboratorul apicol și să-ti comercializezi mierea la un preț mai bun aplicând o condiționare mai eficientă.

Cea ce cumperi aici este o carte în format electronic. Poate fi citită de pe smartphone, tabletă, desktop, kindle etc.

Cumpară cartea , pentru asta dă click pe butonul de jos, poți trimite un e-mail la adresa inlumeaalbinelor@gmail. com cu mesajul ”Albină si dupa ce ai platit vei primi înapoi un e-mail în care vei găsi atașat fișierul pdf. Pentru plată click aici. Sau da click pe butonul Buy now si cumpara ebook-ul fara sa mai astepți.

Călătoria ta în apicultură începe astăzi …

 

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

2 comentarii

MIHAI · 26 aprilie 2021 la 22:51

Multumesc mult pentru trimiere . Nu stiam prea multe despre ISOP , doar cateva informatii din religie .

    Mihai · 3 mai 2021 la 14:51

    Super ! Imi pare bine sa aud ca ai gasit mai multe informatii despre ce cautai.

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!