Intepatura de albina, remedii eficiente.

Publicat de Mihai pe

Intepatura de albina, remedii eficiente.

Intepatura de albina. Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin linkul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.

 

 

Intepatura de albina, remedii eficiente. Pentru majoritatea oamenilor, o înțepătură de albină este doar o nimica toata. Este posibil să intampini durere temporară, roșeață și mâncărime la locul înțepăturii, dar fără complicații grave.

Cu excepția cazului în care esti alergic la veniniul de albine sau dacă ai alte semne ale unei reacții alergice severe, poti trata majoritatea înțepăturilor de albine acasă.

Pe lângă primul ajutor de bază, se crede de multă vreme că anumite remedii la domiciliu calmează pielea inflamată și reduc mâncărimea. Acestea includ aplicarea de miere, hamamelis și chiar pastă de dinți!

Îți voi dezvălui tratamentele medicale tradiționale ale unei înțepături de albine, abordări comune pentru ameliorarea simptomelor mai ușoare de înțepături acasă și cum să recunoaști o reacție alergică.

Intepatura de albina, remedii eficiente. Tratamente tradiționale pentru o înțepătură de albină

Iată cei mai importanți pași ai primului ajutor pentru o înțepătură de albină:

-Scoateți rapid acul fara a apasa pe saculetul cu venin

-Spălați zona cu apă și săpun.

-Evitați zgârierea, deoarece aceasta poate duce la infecție.

O prezentare generală din 2020 privind îndepărtarea înțepăturilor de albine concluzionează că cel mai important lucru este să eliminați acul cât mai curând posibil. Acul unei albine va continua să elibereze venin în timp ce este blocat în piele.

După acești pași, următoarele abordări fiabile pot ajuta la tratarea usturimii și la minimizarea disconfortului.

1. Gheață

Compresele reci reduc durerea și umflarea prin limitarea fluxului de sânge în zonă.

Este important să nu pui gheață direct pe piele, deoarece te poate arde. Compresele reci pot fi tinute timp de 20 de minute sau mai puțin.

2. Antiinflamatoare

Luarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi Motrin sau Advil, poate ajuta la reducerea inflamației corpului și la ameliorarea durerii.

De asemenea, puteți trata mâncărimea și roșeața cu cremă de hidrocortizon sau loțiune de calamină.

3. Antihistaminice

Luarea unui antihistaminic oral, cum ar fi Benadryl sau Zyrtec, poate ameliora mâncărimea și umflarea în special. Antihistaminicele ajută sistemul nostru imunitar să se calmeze după un răspuns alergic.

Orice altceva decât o reacție alergică ușoară trebuie evaluat imediat de un medic.

Intepatura de albina. Remedii la domiciliu pentru intepaturile de albine

Înțepăturile de albine sunt adesea tratate cu o combinație atât de prim ajutor tradițional, cât și de remedii la domiciliu.

Câteva dintre cele mai comune tratamente la domiciliu pentru simptomele înțepăturii de albine nu sunt susținute de cercetarea științifică. Cu toate acestea, au fost transmise de generații și continuă să fie populare.

Este important să ne amintim că niciunul dintre aceste remedii casnice nu ar trebui să provoace mai multă durere sau să înrăutățească înțepătura. Dacă se întâmplă acest lucru, opriți și curățați înțepătura cu apă și săpun și nu mai încercați această abordare.

1. Miere

Mierea poate ajuta la vindecarea rănilor și la prevenirea infecțiilor.

O cercetare din 2021, a raportat că mierea de calitate medicală (MGH), inclusiv mierea de Manuka, s-a dovedit că reduce inflamația și are proprietăți antimicrobiene puternice. Aceasta înseamnă că MGH poate ajuta la respingerea bacteriilor și ciupercilor. Este mai puțin clar dacă alte mieri tradiționale au astfel de efecte.

De asemenea, se crede că mierea eliberează oxigen în răni pentru a ajuta la vindecare și pentru a ajuta la îndepărtarea țesutului mort.

Pentru a trata intepaturile de albine cu MGH sau miere de uz casnic, aplicati o cantitate mica pe zona afectata. Acoperiți cu un bandaj liber și lăsați să acționeze până la o oră.

2. Bicarbonat de sodiu

O pastă din bicarbonat de sodiu și apă poate ajuta la o varietate de mușcături și înțepături de insecte. Se crede că bicarbonatul de sodiu poate neutraliza veninul de albine, reducând mâncărimea și umflarea.

Amesteca 1 lingurita de apa cu suficient bicarbonat de sodiu pentru a face o pasta groasa.

Frecați pasta peste zona afectată.

Se lasa sa actioneze 10 minute.

Clătește.

O altă sugestie este să acoperiți pasta cu un bandaj pentru a o ajuta să-și facă efectul și să o lăsați să acționeze 15 minute înainte de a o spăla.

3. Pasta de dinti

Nu există dovezi științifice reale că pasta de dinți poate ajuta la înțepăturile de albine. Cu toate acestea, oamenii susțin că pasta de dinți alcalină (pH ridicat) neutralizează veninul acid de albine (pH scăzut). Dacă acest lucru este adevărat, totuși, pasta de dinți nu va funcționa pe veninul de viespe, care este alcalin.

Similar cu bicarbonatul de sodiu, se crede că pasta de dinți va elimina veninul. Se spune, de asemenea, că tipurile de mentă oferă un efect rece și liniștitor.

În orice caz, pasta de dinți este un remediu acasă ieftin și ușor de încercat. Pur și simplu tamponați puțin zona afectată și ștergeți după 10 până la 20 de minute.

4. Oțet de mere

Oțetul de mere este folosit într-o gamă largă de scopuri de sănătate și bunăstare, de la îmbunătățirea stării pielii până la gestionarea diabetului. Deși nu toate utilizările sale sunt susținute de cercetare, este un antibacterian susținut științific.

Unii oameni cred că oțetul de mere poate neutraliza veninul de albine, poate preveni infecțiile și poate reduce inflamația.

Înmuiați locul înțepăturii de albine în oțet de mere diluat timp de cel puțin 15 minute. De asemenea, puteți uda un bandaj sau o cârpă în oțet și apoi să o aplicați pe locul înțepăturii. Opriți această abordare dacă provoacă iritare.

5. Pastă de aspirină

Un alt remediu casnic de lungă durată pentru reducerea disconfortului provocat de înțepătura de albine este aplicarea aspirinei umede – sau pastă de aspirină – pe locul înțepăturii. Aceasta constă în zdrobirea unei tablete de aspirină neacoperite și amestecarea pulberii cu apă într-o pastă.

Cu toate acestea, un studiu din 2003 a concluzionat că aplicarea locală a aspirinei la înțepăturile de albine sau viespi nu a rezistat atunci când a fost testată. Pasta de aspirină a crescut de fapt roșeața în rândul participanților și nu a scăzut durata umflăturilor sau durerii. S-a stabilit că gheața este un tratament mai eficient.

6. Extracte de plante și uleiuri esențiale

O parte din sprijinul din spatele acestor remedii este anecdotic. Cu toate acestea, cercetările arată că aloe vera și hamamelis au proprietăți antiinflamatorii dovedite. Ele apar adesea ca ingrediente în multe produse de îngrijire a pielii și alte produse topice pentru vindecarea rănilor.

Iată câteva remedii naturiste de luat în considerare:

Aloe vera are o varietate de utilizări, inclusiv pentru calmarea pielii iritate. Puteți cumpăra gelul sau vă puteți face singur dacă aveți o plantă de aloe. Pur și simplu rupe o frunză și stoarce gelul direct pe zona afectată.

Hamamelisul este un astringent și antiseptic natural. Este considerat un remediu de acasă pentru mușcăturile de insecte și înțepăturile de albine, care pot preveni infecția și pot reduce umflarea și durerea.

Aplicați hamamelis (care vine ca un lichid limpede) direct pe înțepătura de albine, după cum este necesar.

Crema de gălbenele este un antiseptic folosit pentru a vindeca rănile minore și pentru a ușura iritația pielii. Aplicați crema direct pe locul înțepăturii și acoperiți cu un bandaj.

Uleiul esențial de lavandă are abilități antiinflamatorii și poate ajuta la ameliorarea umflăturilor. Diluați uleiul esențial cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos sau de măsline. Aplicați câteva picături din amestec pe locul înțepăturii.

Uleiul de arbore de ceai este un antiseptic natural și poate ușura durerea înțepăturii de albine și poate preveni infecția. Se amestecă cu un ulei purtător și se aplică o picătură pe locul înțepăturii.

Reacții alergice la înțepăturile de albine

Majoritatea oamenilor care sunt înțepați de o albină nu au simptome fizice în afară de disconfort la locul înțepăturii. Reacțiile alergice ușoare pot provoca umflături și roșeață crescute la locul înțepăturii.

Dacă sunteți foarte alergic la toxina albinei sau dacă sunteți înțepat de mai multe ori, înțepăturile de albine pot provoca un răspuns alergic mai grav.

În astfel de cazuri rare, înțepăturile de albine pot provoca o reacție alergică care pune viața în pericol, numită anafilaxie. Acest lucru se întâmplă atunci când sistemul tău imunitar reacționează exagerat la declanșatorul alergiei, trimițându-ți corpul în regim de criză. Simptomele pot începe în câteva minute sau pot dura până la jumătate de oră să apară.

Anafilaxia este întotdeauna o urgență medicală și necesită spitalizare.

Simptomele cheie ale anafilaxiei includ:

-urticarie (urne roșii și mâncărimi pe piele)

devenind palid sau roșcat

-umflarea limbii și a gâtului

-respiratie dificila

-tuse sau respirație șuierătoare

-greață și vărsături

-crampe stomacale

-diaree

-ameţeală

-pierderea conștienței

Tratament de urgență pentru reacții alergice

Când vine vorba de anafilaxie și alte reacții alergice severe, mai multe tratamente sunt adesea folosite împreună.

Aceasta include următoarele medicamente și alte abordări medicale:

-Epinefrină (EpiPen). Dacă ai avut în trecut șoc anafilactic după o înțepătură de albină, va trebui să porți cu tine un EpiPen în orice moment. Pixul oferă o injecție de epinefrină (adrenalină), care contracarează răspunsul alergic al corpului. Deschide căile respiratorii și ajută la stabilizarea tensiunii arteriale.

-Oxigen. La spital, terapia cu oxigen poate fi folosită pentru a vă ajuta respirația.

– Antihistaminice precum difenhidramina și prometazina pot fi administrate intravenos pentru a vă ajuta sistemul imunitar să se calmeze. Acestea reduc histaminele, substanțe din sângele nostru care provoacă simptome de alergie.

-Si corticosteroizi orali. Această clasă de medicamente imită cortizolul, un hormon natural care reglează o mulțime de procese biologice din corpul nostru. Corticosteroizii scad activitatea sistemului imunitar pentru a permite calmarea inflamației.

Dacă sunteți înțepat din nou de o albină, utilizarea unui EpiPen poate preveni o reacție alergică severă, deși trebuie totuși să mergeți la spital.

Este important să anunti familia sau prietenii că ai un EpiPen. În caz de urgență, ei îl pot administra dacă nu poți. Pen-ul este de obicei injectat în coapsă.

Informatiile prezentate in acest articol sunt cu scop pur informativ, daca esti alergic la înțepătura de albina îți recomand sa mergi de urgență la cel mai apropiat spital pentru tratare si acordarea primului ajutor.

Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai share, like si să lași un comentariu. Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici.

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!