Intretinerea familiilor de albine in stupul multietajat Langstroth

Publicat de Mihai pe

Intretinerea familiilor de albine in stupul multietajat Langstroth

Intretinerea familiilor de albine. Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin linkul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.

 

 

 

 Întretinerea familiilor de albine . Stupul multietajat Langstroth necesită practică și îndemânare, te invit sa citești acest articol și să lași un comentariu. Lorenzo Lorraine Langstroth a fost un apicultor american, cler și profesor. El a creat stupul modern ce îi poartă numele, stupul Langstroth. 

   Acești stupi sunt mai ușor de utilizat, sunt tot pe zece rame dar corpurile sunt de 3/4, lucrările sunt mai ușoare decât la stupii cu două corpuri pentru puiet. Mânuirea acestora și lucrările necesare valorificării culesurilor se fac în ordinea pe care o voi arată mai departe.

 

 

Intretinerea familiilor de albine

     Familiia de albine iernează în două corpuri, primăvara , pe măsură ce proviziile se  termina  din corpul de jos, albinele vor ocupa treptat corpul de sus. Dacă familia de albine este puternică și corpul de deasupra este ocupat de puiet  și în cel de jos avem faguri cu celule goale atunci se poate intensifica creșterea puietului prin inversarea corpurilor. Cel de jos este trecut deasupra iar cel cu puiet se așează dedesubt.

     Scopul acestei inversări este ca albinele să ocupe fagurii din corpul de jos pentru  a favoriza creșterea masivă de puiet. La începutul primăverii nu se poate realiza acest lucru dacă fagurii rămân goi pe parcurs în corpul de jos. Acesta lucrare trebuie făcută atunci când vremea s-a încălzit pentru că nu vrem ca puietul să răcească.

    În condițiile unui cules normal, cantitatea de puiet crește rapid și în curînd se poate produce o aglomerare a familiei cu albine tinere înainte de apariția culesului mare. Pentru a preveni roirea trebuie să fie restructurat cuibul astfel: ramele cu puiet căpăcit se trec în corpul de jos iar în cel de sus se trec fagurii cu puiet necapacit, fagurii cu celule libere, și fagurle pe care a a fost găsită matca.

     Acum între cele două corpuri poate fi introdus  al treilea corp, acesta poate avea faguri construiți și faguri artificiali. Dacă totul decurge bine albinele vor construi fagurii artificiali și matca va oua fagurii liberi din acest corp. După eclozionarea puietului din corpul de jos matca va coborî  pentru a depune ouă.

     Tot în acest sistem se poate practica și izolarea mătcii în corpul de jos cu ajutorul unei gratii Haneman. După ce corpul de jos și cel din mijloc au fost ocupate de albine și puiet se poate introduce și al patrulea corp.

     Rama pe care se află matca se trece în corpul de jos, corp care trebuie completat pe cât este posibil cu rame pentru ouat. Gratia Haneman se așează pe corpul de jos și peste acesta se așează al patrulea corp, acesta  va fi completat numai cu faguri artificiali, desupra se așează corpul cu puiet tânăr și peste acesta corpul cu puiet căpăcit.

     După 15 zile se restructurează din nou cuibul,  în corpul în care au fost puși fagurii artificiali aceștia vor fi construiti  pe jumătate sau în totalitate și vom trece acest corp jos. Dar asta se va face doar după ce a fost introdusă și matca în acest corp.

    Gratia Haneman izolează matca tot  în corpul de jos. În cele trei corpuri de deasupra albinele bagă miere în celulele eliberate de puiet. Dacă mai există posibilitatea unui cules mare sau dacă culesul continuă atunci se poate adăuga corpuri în ordinea descrisă până la sfârșitul culesului.

     Mai există și o a doua variantă unde aceste lucrări pot fi executate și fără folosirea gratiei Haneman. Aceasta poate fi înlocuită cu un magazin în care sunt faguri cu celule alungite în care matca nu poate depune ouă. Odată cu  încetarea culesului corpurile se ridică începând cu cel de deasupra.  Când se pregătește pentru iernat, peste corpul cu puiet se așează un corp cu rame ce conține fagurii plini cu provizii de miere și păstură de cea mai bună calitate.

    Inversarea corpurilor este un factor important și în acest sistem. Dacă nu se face această lucrare atunci condițiile normale de creștere și dezvoltare a famililor se dereglează. Corpul de sus va fi ocupat cu puiet tânăr și matca nu mai are spațiu pentru ouat iar în cel de jos pe măsură ce puietul eclozionează, celulele vor fi ocupate cu miere și păstură. Prin inversarea corpurilor și adăugarea celui de-al treilea corp aceste stări anormale sunt evitate. Albinele umplu cu miere fagurii eliberați de puiet și matca își va continua normal activitatea de ouat în fagurii nou clădiți.

      Asigurarea rezervelor de hrană pentru iarnă se face începând cu culesul de la salcâm. De la fiecare familie se rețin 1-2 faguri plini cu miere capacita. Aceștia se păstrează în rezervă.  Fagurii aleși sunt mai închiși la culoare, cu celule regulate, fără defecte ori celule de trântori. Trebuie să se țină cont de faptul că în aceștia va crește puietul în primăvară următoare. Condițiile de păstrarea a fagurilor sunt 16-18°C și 50-60% umiditate. Aceștia trebuie să fie protejați de rozătoare și găselniță.

     Intretinerea familiilor de albine. La sfârșit de toamnă, familia se lasă pe două corpuri. Cel de jos cu resturi de miere și păstură, cu faguri goi în care nu mai avem puiet. Și cel de sus cu rezervele de hrană pentru iarnă. Acest sistem prezintă și avantajul de a oferii cât mai mult spațiu de ouat mătcii. De aceea în acest sistem de stupărit matca se uzează mai repede. Este recomandat ca schimbarea mătci să nu se facă primavara  pentru că aportul de ouă se reflectă negativ asupra creșterii efectivului de albine.

    Este indicat ca schimbarea să se facă în ajunul sau în timpul culesului. În acest sistem lucrarea de schimbare a mătcii se efectuează cu greutate având în vedere numărul mare de rame ce trebuie controlate.

   În cazul stupilor multietajați se procedează în felul următor: în al treilea corp se formează un roi stolon din 1-2 faguri cu puiet căpăcit gata de ieșire și doi faguri pentru rezervele de hrană. În acești fagurii nu trebuie să fie larve tinere, ouă și nici începuturi de botci. Acest roi primește o botcă capacita gata de ieșire(crescută în acest scop dintr-o familie bună de prăsilă) . 

      Imediat ce începe să ouă matca, roiul se unește cu familia de bază prin scoaterea dintre corpuri a podisorului separator. Astfel matca tânără o elimină pe cea bătrână din familia de bază. Această lucrare se face doar în prezența unui cules, pentru a asigura primirea mătcii. De obicei acestă lucrare se face cu succes în cursul lunii iulie și începutul lui august.

 

 

Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai share, like si să lași un comentariu. Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici

 

 

Sursa: pentru a scire acest articol am consultat Manualul apicultorului, Bucuresti 2000 si Cartea stuparului Ed Agro-silvica de stat

 

 

 

 

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!