Mierea in fagure este de calitate superioara
Mierea in fagure este de calitate superioara, păstrează aroma fină și gustul plăcut , nu cristalizează foarte repede. În țara noastră pentru a obține acest produs se folosește culesul de la salcâm. Pot fi folosite și culesurile de la tei, zmeură și zburătoare, mierea de la aceste plante are culoare deschisă și cristalizează mai greu.
Mierea în fagure este de calitate superioara
Pentru a produce miere în secțiuni se ține cont de modul în care familiile de albine capacesc mierea, astfel sunt alese familii de albine care capacesc uscat. Capacirea umedă poate scade valoarea comercială a mierii datorită aspectului.
Mierea in fagure este de o calitate superioara. În general pentru a produce miere în secțiuni sunt utilizați stupii multietajati, dar se pot utiliza și alte tipuri de stupi dacă aceștia sunt echipați pentru această producție. Pentru a produce miere în secțiuni se folosesc ramele-secțiuni cu formă dreptunghiulară, confecționate din tei, dimensiunile sunt 102 mm lungime, 129 mm lățime, 33 mm lungime și 2,5 mm grosime. Pe fața interioară a ramei se sapă trei șanțuri transversale și capetele sunt prevăzute cu țincuri pentru fixare. Astazi se gasesc in comerț astfel de rame confecționate din plastic.
Fagurii artificiali sunt foarte subțiri și sunt confecționați din ceară de calitate superioară. Aceștia sunt tăiați la dimensiunea interioară a ramei-secțiuni într-o cutie calapod. Acești faguri trebui să fie păstrați în camere încălzite atunci când vor fi tăiați să nu se sfărâme.
Fixarea fagurilor se face pe o scândură pe care sunt fixate 12 blocuri de lemn(3 pe serticala 4 pe orizontală) ce au dimensiunile interioare ale ramei-secțiuni. Înainte de a fi utilizate blocurile se ung cu ulei de parafină pentru a evita lipirea fagurilor. Fixarea fagurilor se face cu o lama de aluminiu care are un mâner. Lama de aliminiu încălzită topește ceara și fixează fagurele de peretele interior.
Acum ramele-secțiuni sunt gata pentru a fi introduse în magazine speciale unde vor fi clădite de albine. Aceste magazine se pot adapta la orice sistem de stup. Pentru a produce acest sortiment de miere se folosesc doar familiile de albine puternice.
Atunci când începe culesul familiile producătoare de miere în faguri și secțiuni vor fi reduse la un singur corp pentru a produce o aglomerație puternică de albine în momentul în care va fi ațezat magazinul cu secțiuni.
Matca, puietul și rezervele de hrană rămân într-un singur corp unde va fi cuibul iar celelalte albine se scutură în fața urdinișului familiei reduse la un singur corp. Ceilalți faguri cu miere și puiet sunt folosiți pentru întărirea familiilor slabe.
Datorită faptului că familia de albine a fost redusă la un singur corp, în cuib există o cantitate mică de puiet și lipsește spațiul pentru ouat, apar condiții favorabile pentru roire. La 3-4 zile după ce au fost puse magazinele se controloeaza familiile de albine și se distrug toate botcile.
După alte 3-4 zile se scot mătcile din familii și se repetă operația de distrugere a botcilor. După 4 zile se face o altă verificare și se distrug iar botcile. Apoi după alte 4 zile se repetă operația și se introduce în stup o botcă capacita ori o matcă tânăra împerecheată. După ce matca a fost înlocuită se vor lua măsuri pentru a îmbunătății regimul termic din stup.
Magazinele se așează în felul următor: primul magazin se așează după începerea culesului, când secțiunile din primul magazin sunt pe jumătate clădite poae fi așezat al doilea magazin, după ce primul magazin a fost umplut cu miere se ridică și se așează desupra celui de-al doilea magazin. Recoltarea magazinelor se face pe măsură ce secțiunile sunt umplute.
Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:
0 comentarii