Albine Meliponini. Mai Mult Decât Miere

Publicat de Mihai pe

Albine Meliponini
Albine Meliponini. Bine ai venit în fascinantul univers al albinelor Meliponini! Dacă ești ca mine, poate te-ai întrebat vreodată despre minunile naturii în miniatură care sunt aceste albine fără ac.
Astăzi, te invit să explorezi o lume plină de surprize și descoperiri uluitoare. În următoarele minute, vei afla secretele și misterul din spatele acestor insecte mici, dar extrem de importante pentru ecosistemul nostru. Așadar, hai să începem această călătorie uimitoare în lumea albinelor meliponini.
Există aproximativ 500 de subspecii de albine fără ac (Meliponini) în întreaga lume. Găsite în zone tropicale și subtropicale precum Australia, Asia de Sud-Est și America de Sud, albinele fără ac produc miere foarte buna, cu calități terapeutice aproape „magice”.
Albine Meliponini

Sursa imagine: googleimages.com

Cunoscută sub diferite denumiri, cum ar fi mierea de Meliponini, mierea de oală și mierea de Kelulut, are o lungă istorie de utilizare medicinală în comunitățile indigene. Dar, ca și în cazul multor super-alimente, afirmațiile de sănătate care înconjoară mierea de albine fără ac păreau mai mult un mit decât un fapt, deoarece nu au fost atribuite unor componente bioactive specifice.
Albine Meliponini

Sursa imagine: googleimages.com

Cu toate acestea, în 2020, cercetătorii din Australia au reușit să confirme calitățile de sănătate ale mierii de albine fără ac izolând o componentă neașteptată – trehaloza.

Albine Meliponini. Trehaloză

Trehaloza este o dizaharidă naturală cu proprietăți acariogene și cu indice glicemic scăzut. Acest zahăr rar are o legătură glicozidică neobișnuită glucoză-fructoză, ceea ce duce la descompunerea enzimelor de trei ori mai lentă decât în ​​mod normal și o eliberare mai treptată a monozaharidelor în sângele nostru.
Trehaloza poate proteja membranele celulare și proteinele labile împotriva deteriorării și denaturarii cauzate de uscare și stres oxidativ.
Legătura neobișnuită glucoză-fructoză are avantajul suplimentar de a preveni digerarea bacteriilor din gura noastră, făcându-l un îndulcitor ideal fără dezavantajul cariilor dentare.

Meliponini. Cercetări in legatura cu mierea

Echipa de cercetare australiană a efectuat analize pe miere de albine fără ac provenita de la speciile Tetragonula carbonaria și Tetragonula hockingsi din Australia, Geniotrigona thoracica și Heterotrigona itama în Malaezia și din Tetragonisca angustula în Brazilia. Descoperirea reprezintă prima izolare a trehalulozei dintr-un produs alimentar natural.
După descoperirea trehalozei în mierea de albine , a apărut rapid o altă întrebare. Cum anume a ajuns acolo?
Spre deosebire de Apis melliferra care stochează mierea în faguri, albinele fără ac depozitează mierea în vase făcute dintr-un amestec de rășină și ceară de albine. S-a teoretizat că trehaloza provine dintr-o sursă exterioară, cum ar fi o rășină alimentată.
Dar în august 2021, s-a descoperit că trehaloza a fost de fapt transformată din zaharoză în intestinul albinei fără ac Tetragonula carbonaria.

Casta soldaților

În timp ce existența unei caste de soldați este binecunoscută la furnici și termite, fenomenul a fost necunoscut în rândul albinelor până în 2012, când s-a constatat că unele albine fără ac au o castă similară de specialiști în apărare care ajută la paza intrarii în cuib împotriva intrușilor.
Până în prezent, cel puțin 10 specii au fost documentate că posedă astfel de „soldați”, inclusiv Tetragonisca angustula, T. fiebrigi și Frieseomelitta longipes, cu paznicii nu doar mai mari, dar și uneori cu o culoare diferită fata de ceilalti indivizi din stup.
Matci de rezerva
Albinele fără ac au multe asemănări cu albinele melifere, dar când vine vorba de matci, acestea pot avea un plan mai bun. Coloniile de albine melifere se bazează adesea pe o singură matcă împerecheată pentru a-și susține populația și, dacă aceasta moare, se grăbesc să facă una nouă, dar dacă nu reușesc, se confruntă cu colapsul.
În schimb, albinele fără ac păstrează în stupi mătcile neîmperecheate „în susținere” în cazul în care regina lor activă eșuează. Aceste regine virgine se țin din drum până când sunt necesare!
Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai share, like si să lași un comentariu. Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici . Multumesc!
Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 

 

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices.

Intuit Mailchimp


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!