O magazie vs Două Magazii Cu Puiet

Publicat de Mihai pe

O magazie vs Două Magazii Cu Puiet

O magazie vs Două Magazii Cu Puiet. Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin linkul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.

O magazie vs Două Magazii Cu Puiet. Cum să-ți organizezi cu succes stupii pe tot parcursul anului

O magazie vs Două Magazii Cu Puiet. Salutare! Bine te-am gasit ! A trecut ceva timp de cand nu ne-am mai auzit, acum am revenit asadar sa începem. Am decis sa scriu despre managementul familiilor de albine pentru ca este important mai ales în această perioadă, dacă ai stupi pe zece rame acest articol ti se adresează, chiar dacă ai și pe 12 rame tot îți va fi de folos. Dezvoltarea familiilor de albine este rapidă în primavară mai cu seamă că ne apropriem de perioada de roire.

Magazia pentru puiet este cea mai importanta piesa de echipament pentru succesul familiiei de albine. In această magazie vei găsi regina, albinele lucratoare, toate ouale depuse de matcă si provizii ce includ miere si pastură. Aceasta este situată în partea de jos a stupului, deasupra ei se pun magaziile pentru miere, acestea sunt despărțite de gratia Haneman care împiedica regina sa urce în magaziile cu miere și să depună ouă acolo.

Acum în funcție de preferințe, vârstă, obiective, poți alege să organizezi stupii cu o singura magazie pentru puiet sau cu două magazii. O a doua magazie oferă mai mult spațiu de ouat reginei. Nu există o cale corectă, ține foarte mult de mai multi factori si dupa cum spuneam de obiective.

O magazie vs Două Magazii Cu Puiet. Avantajele unei singure magazii pentru puiet

În primul rand mai puține echipamente, de cumpărat și de folosit. Stupii sunt mai ușor de transportat și manipulat, esențial dacă ești pe cont propriu în creșterea albinelor.

O vizualizare mai buna a familiei de albine

Fiind o singură magazie pentru puiet, verificarea familiei de albine se face mai ușor. Găsești mai repede regina, botcile de roire si asemenea depistezi cu ușurință bolile, gradul de infestare în cazul puietului.

Păstrează mai bine temperatura in stup

Iarna albinele tale nu au nevoie de mult spatiu. Populația scade dramatic, regina încetează să mai depuna ouă. O singură magazie pentru puiet acum reprezintă un spațu mai restrâns și ajută albinele să mențina o atmosferă mai caldă.

Dezavantajele unei singure magazii pentru puiet

Necesită organizare substanțială

Primăvara când familia de albine a crescut matca nu mai are loc de ouat, populația poate înceta să crească in ritmul necesar. Astfel scade și producția de miere.

Mai putin loc atunci cand hrănești cu sirop

Atunci când faci hrănire cu sirop hrănitorul îți ia spațiu, lucru care încetinește dezvoltarea si implicit producția de miere.

Avantaje a doua magazii pentru puiet

Nu sunt restricții de spațiu

Matca are două magazii în care poate depune ouă asta însemnă că familia de albine poate crește la potențialul maxim în timpul primăverii si verii.

Mai puține verificări

Cu două magazii matca are spațiu suficient să depună cât mai multe ouă ceea ce înseamnă că nu trebuie sa verificii stupii la fel de des cum se întâmplă în cazul unei singure magazii pentru puiet.

Mai puține hrăniri

Când folosești o singura magazie pentru puiet există spațiu suficient doar pentru a hrăni în trepte mici cu sirop. Cu două poți oferi o cantitate mai mare si hrănirile se fac mai rar față de cum se fac în cazul unei singure magazii cu puiet. Asta înseamnă că eviți riscul de a deranja matca.

Dezavantajele a doua magazii pentru puiet

Mai mult echipament

Două cutii sunt mai grele si mai dificil de manipulat decât o singură cutie. Ocupa mai mult spatiu si cand îî încarci pe pavilion nu poți încărca atat de multi la fel cum poți încărca în cadrul unei singure magazii.

Prea frig pentru puiet iarna

În timpul iernii îți recomand să treci la o singură cutie, asta fac majoritatea apicultorilor. Se pot folosi doua dar matca se va muta din una în alta pentru a se încălzi. Două magazii sunt mai greu de încălzit și asta poate înceta creșterea coloniei.

Tratamentul pentru varroa

Atunci când utilizezi doua magazii pentru puiet, trebuie sa urmezi o schema de tratament mai exigenta în privința varroa. Două magazii implica și mai mult puiet de trântor astfel riscul de infestare cu varroa este mai mare.

Ce este mai bine pentru tine?

O singură magazie pentru puiet este mult mai folosită decât două, sunt apicultori care au stupi pe 12 rame. Organizare stupului într-o singură magazie pentru a colecta miere înseamnă un număr mai mare de albine pe o suprafață mai mică a ramei. Deși necesită mai mult management, verificări consistente, probabil vei descoperi ca sistemul este mai eficient.

Cum spuneam în funcție de obiective, dacă dorești un nr minim de stupi cu management maxim atunci o singură magazie este calea de urmat. Pe de altă parte, dacă dorești să poți gestiona un numar mare de stupi fără a intra prea mult în fiecare, o magazie dubla pentru puiet este mult mai bună.

Dacă ai magazii duble pentru puiet poți lua în considerare folosirea unei singure magazii pentru a vedea cum e. Și dacă până acum ai folosit o singură magazie poți încerca cu două să vezi daca se potrivește pentru tine.

Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai share, like si să lași un comentariu.

Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!