Familia de albine

Publicat de Mihai pe

Familia de albine

Familia de albine. Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin linkul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.

Familia de albine. Despre indivizii dintr-o familie

Albinele sunt insecte sociale, ele ierneaza intr-o comunitate sociala si acest lucru le permite sa controleze mai multe variabile printre care, rezervele de hrana, temperatura si umiditatea din cuib.

Daca ai vazut vreodata un roi de albine in natura sigur acesta era amplasat in scorbura unui copac. Albinele sunt maestri cand vine vorba de ordine si constructii. Pana si fagurii au o structura bine definita si in cuib exista o anumita ordonare in ce priveste dispunerea puietului, rezervelor de polen si miere.

Astfel ca mierea este depozitata intotdeauna deasupra puietului sub forma unei coronite. Zona din faguri ocupata de puiet are de obicei forma unei sfere (uneori primavara poate ocupa toata rama) si puietul are un aspect compact, daca nu este bolnav. Tot dupa aspectul compact al puietului apicultorul poate stabili daca matca ponteaza bine sau nu.

Polenul este depozitat uneori in spatiul disponibil din jurul puietului si pe ramele din marginea cuibului, aici acesta este transformat de albine si bacterii in pastura.

In cuibul unei colonii de albine gasim in mijloc ramle cu o coroana de miere in partea superioara, in partea inferioara puiet in diverse stadii de dezvoltare, in margine de obicei langa ramele cu puiet avem rame cu rezerve de miere si pastura. In partile extreme ale cuibului sunt de obicei rame pline cu miere capacita.

Familia de albine, dezvoltarea puietului. Cum sunt creati indivizii.

Dupa cum stii intr-o familie de albine sunt trei caste: matca, albina lucratoare si trantorul. Cand matca depune un ou din acesta poate ecloziona o albina lucratoare, o alta matca sau un trantor. Totul depinde de o serie de factori si actiuni pe care le voi expune aici.

O regina are in interiorul ei organe sexuale feminine si spermateca un organ special unde este colectata sperma de la toti trantorii care s-au imperecheat cu ea.

Regina se imperecheaza cu mai multi trantori pentru a evita imperecherea cu trantori din aceeasi colonie. Cand depune oua matca decide daca depune un ou fecundat sau nefecundat, asta in functie de tipul celulei in care depune oul.

O albina lucratoare provine dintr-un ou fecundat. In functie de forma celulei matca poate alege ce ou sa depuna. Spre exemplu daca celula este mai mare si alungita de obicei depune un ou nefecundat din care eclozioneaza un trantor.

Regina provine tot dintr-un ou fecundat. Acesta este depus de matca in celule special create de albine pentru cresterea de matci care poarta denumirea de botci sau celule pentru regine. Albinele construiesc astfel de celule in perioada de roire. Un alt factor ce contribuie la dezvoltarea larvei il reprezinta hrana.

Larvele de albine lucratoare si trantori sunt hranite doar primele trei zile cu laptisor de matca sau albina lucratoare, apoi hrana lor consta intr-un amestec de miere si pastura.

Larvele de regina sunt hranite constant cu laptisor de matca de cea mai buna calitate, o substanta secretata doar de glandele hipofaringiene ale albinelor doici. Doar acestea se ocupa de ingrijirea puietului.

Datorita acestor factori exista diferente de dezvoltare ale puietului. Durata de dezvoltare a unei regine de la stadiul de ou la cel de pupa este de 16 zile. Pentru albinele lucratoare acest proces dureaza 21 de zile si pentru trantori 24 de zile.

In concluzie factorii care determina dezvoltarea indivizilor din colonie in albine lucratoare, trantori si matci sunt: in primul rand tipul de celula in care matca depune oul, daca oul este sau nu fertilizat si in ultimul rand tipul de hrana administrata fapt ce sugereaza ca albinele lucratoare pot in cele din urma influenta dezvoltarea unui ou.

Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai share, like si să lași un comentariu. Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

4 comentarii

Liviu Tugui · 1 septembrie 2022 la 15:23

Bună ziua!
Mă așteptam la ceva mult mai documentat.
Legat de faptul dacă din ou iese o lucrătoare, un trîntor, sau o regină, eu știu că asta hotărăsc doicile, din alimentație. Posibil să fie o informație incorectă, dar eu așa am asimilat-o.

    Mihai · 11 septembrie 2022 la 17:18

    Din oul fecundat poate iesi o albina lucratoare sau o regina, daca albinele nu au una sau se pregatesc sa roiasca. Da, albinele doici hranesc exclusiv cu laptisor de matca o larva din care se formeaza o regina mai mult timp. Larva din care se formeaza o albina lucratoare este hranita doar trei zile cu laptisor de matca.

      Vasile Manu · 13 februarie 2023 la 20:04

      Salutare. Am citit ce ai scris . Îmi place cum îți spui punctul de vedere. Se vede practica in scris. Toate cele bune. Avem și noi un domeniu cumpărat unde mai scriem despre albine. Situl Noutățilezilei.ro

Mihai · 3 martie 2023 la 22:17

Salut,

Multumesc pentru apreciere !

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!