Primăvara și vara este o perioadă în care apicultorii pot avea  surprize din partea albinelor. Roirea albinelor are loc atunci când ecloziunile depăşesc rata mortalităţii lucrătoarelor, populaţia creşte şi spaţiul din stup se micşorează. Un stup poate găzdui un anumit număr de indivizi, odată ce este depăşită capacitatea, familia se divide. Fenomenul de roire apare către sfârşitul primăverii, perioada în care există multă hrană.

       Un roi este, grupul de albine lucrătoare insotie de o matcă bătrână. În timpul roiri se produce o stagnare a acitivatilor din familia de bază, a dezvoltării familiei şi acumulării rezervelor de hrană. Activitatea de cules scade odată ce albinele încep să clădească botci. Culegătoarelor le poate lua minute bune până când găsesc albine de casă cărora să le predea proviziile.

Roirea albinelor

  Dacă culesul scade atunci nici matca nu mai este hrănită corespunzător cea ce reduce producţia de feromon inhibitor în gladele mandibulare al mătci şi lucrătoarele încep să clădească botci, albinele nu mai primesc hrană de la culegătoare şi astfel apare instinctul de căutare de locuri pentru cuibărit, la albinele culegătoare. Fenomenul de roire începe prin mişcări şi zumzete particulare –dansuri de desprindere– ale lucrătoarelor.

    Prin contactul cu o dansatoare se transmite instinctul de roire şi celorlate lucrătoare astfel încât la un moment dat o bună parte din populaţia familiei părăseşte stupul că roi, împreună cu mataca bătrână. Fenomenul de roire are loc după eclozionarea primelor mătci. După ce roiul părăseşte familia mama acesta este ”ghidat” de cercetașe pentru a găsi un prim loc de aterizare.

      După ce au găsit un loc de aterizare, cercetaşele continuă să caute în zona adăposturi. Acestea comunică cu celelalte albine prin dansuri asemănătoare celor de roire şi unele asemănătoare celor care  indică surse de cules, daca conditiile ar fi diferite. Cercetaşele care au un dans mai îndelungat sunt cele care indică un loc bun pentru stabilirea roiului. Aceste albine marchează locul respectiv pentru a atrage roiul.

        Sunt familii de albine care nu roiesc, fenomen numit anecbalie. Acestea se menţin prin creşterea şi înlocuirea naturală, periodică a mătcilor. Îmulţirea familiilor de albine se poate face şi artificial prin intervenţia apicultorului. Tendinţa de roire poate ajunge să fie perpetuată în stupină dacă apicultorul prinde şi păstrază toţi roii naturali. Primul roi poate fi urmat de un roi secundar, terțar, toţi din aceeaşi familie, în unele cazuri fenomenul de roire poate duce la desfinţarea familiei mamă.

      În familia mamă, din una din botcile clădite eclozioneaza o matcă. După 2-6 zile aceasta iese la zborul de împerechere -către locurile de adunare a trântorilor aflate la 6-15m înălţime de sol. Matca repetă de mai multe ori zborul de împerechere.

    Când se întoarce în stup această încă mai poartă ”semnul de împerechere” (partea anterioară a organelor genitale masculine). Semnul de împerechere şi începutul pontei sunt folosite de crescătorii de mătci că indicii ale împerecherii. Datorită acestor indicii, apicultorul îşi poate da seama dacă o matcă tânăra a reuşit să se împerecheze.

     Apicultorul poate pătrunde taina înmulţirii naturale a albinelor prin urmărirea unui roi natural, a comportamentului său, prinzându-l şi instaladu-l într-un stup. Aceştia pot fi primi paşi în a stăpâni tehnică înmulţirii artificiale.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: